Muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnittelema Rehome Toilet valittiin Habitaren vuoden ilmiöksi

Kuva
Tiia Jokinen ja Sara Auvinen | Rehome Toilet -suunnittelijat
Rehome Toilet -suunnittelijat: Tiia Jokinen ja Sara Auvinen.
Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti osallistui 11.–15.9.2019 näyttävästi Habitareen, Suomen suurimpaan jokavuotiseen huonekalu-, design- ja sisustustapahtumaan. Erityistä kansainvälistä huomiota saivat osakseen Muotoiluinstituutin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijat Sara Auvinen ja Tiia Jokinen. Opiskelijoiden yhdessä suunnittelema Rehome Toilet -kuivakäymälä valittiin vuoden kiinnostavimmaksi ilmiöksi PHENOMENA-erityiskunniamaininnalla.

Kansainvälisesti merkittävä muotoiluvaikuttaja Alberto Alessi valitsi Rehome Toilet -konseptin Habitaren vuoden kiinnostavimmaksi ilmiöksi. Valinta julkistettiin Alessin keynote-puheenvuorossa messujen avajaispäivänä, jolloin tilaisuudessa oli läsnä satoja alan kansainvälisiä vaikuttajia ja valinta huomioitiin useiden alan medioiden lisäksi maailman johtavassa finanssialan julkaisussa, Financial Timesissä.

”Saimme paljon huomiota Habitaressa ja oli ihana nähdä, kuinka niinkin tavallinen asia kuin huussi, sai keskustelua aikaiseksi. Alberto Alessin valinta tuntui mahtavalta ja olemme selvästi tekemässä jotain tärkeää. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”, iloitsee Tiia Jokinen.

Tiia ja Sara aloittivat kuivakäymäläkonseptin suunnittelun jo keväällä opintojakson yhteydessä – tehtävänantona oli kehittää biopohjaisista materiaaleista kuivakäymäläratkaisu kriisialueille. Näin syntyi vesivanerista valmistettu Rehome Toilet eli erotteleva kuivakäymäläratkaisu, jonka yksiköt on mahdollista kytkeä toisiinsa laajoiksi rivikokonaisuuksiksi. 

”Hätämajoituskohteissa kaiken sinne paikalle toimitetun tuotteen elämänkaari loppuu normaalisti polttamiseen, koska leireille toimitettu tavara jätetään aina kohteeseen ja paikalliset vastaavat itse sen hävittämisestä. Tällä hetkellä toimitettavat käymäläratkaisut ovat pääosin muovi- ja metallirakenteisia, joita polttaessa ilmaan leviää paljon haitallisia ja vaarallisia aineita. Vesivaneri kuormittaa ilmastoamme huomattavasti vähemmän ja vaneria poltettaessa paikalliset voivat hyödyntää siitä tulevaa lämpöenergiaa esimerkiksi ruuanlaittoon, toisin kuin muovia poltettaessa”, täsmentää Sara Auvinen ja jatkaa Habitareen liittyen:

”Konsepti puhutteli kovasti kävijöitä. Ihmiset olivat innostuneita siitä, että perinteinen kompostoiva huussirakenne on suunniteltu uudelleen. Messuvierailijat kokivat tärkeäksi etenkin sen, että tällä voitaisiin vähentää kotimaankin muovin kulutusta ulkoilmatapahtumissa ja festivaaleilla. Myös täällä Suomessa meillä suurin osa siirrettävistä käymäläratkaisuista on suotta muovi- tai metallirunkoisia.”

Rehome Toilet ratkoo kriisialueiden saniteettiongelmia

Rehome Toilet -projektin keskiössä on kotimaisesta biopohjaisesta materiaalista täysautomaationa valmistettava erotteleva kuivakäymäläyksikkö, joka on litteän pakkauksensa ansiosta helposti kuljetettava ja sen kokoaminen käyttökohdemaassa on vaivatonta. Konseptin tavoitteena on mm. parantaa hygieniatasoa ja ennaltaehkäistä bakteeriperäisten epidemioiden syntymistä, tuottaa puhdasta lannoitetta hyötykäyttöön, pienentää vesijalanjälkeä ja tuottaa taloudellisia säästöjä. Kuivakäymäläkonsepti on kehitetty palvelemaan lähinnä ulkoilmatapahtumien, kriisialueiden ja pakolaisympäristöjen tarpeita, kestävän kehityksen tavoitteet huomioiden. Kuivakäymälät voidaan valmistaa ja kaupallistaa myös siviiliversioina esimerkiksi kotimaan markkinoille, vapaa-ajan ympäristöihin sekä luontokohteisiin. Rehome Toilet -projekti on spin-off jo aiemmin kansainvälistä mainetta niittäneestä Muotoiluinstituutin Rehome-hankkeesta.

Rehome Toilet -prototyyppi on nähtävillä LAMKin NiemiCampuksella, auditorioiden läheisyydessä. Habitaressa esitelty prototyyppi on toteutettu yhteistyössä Korvenranta Oy:n, Koskisen Oy:n sekä Pikku Vihreä Oy:n kanssa. 

REHOME TOILET

Lisätietoja:

Vesa Damski, muotoilun lehtori | LAMK

vesa [dot] damskiatlamk [dot] fi | p. 044 708 1518

Katariina Mäenpää, projektipäällikkö | LAMK

katariina [dot] maenpaaatlamk [dot] fi | p. 044 708 5039