Muotoiluinstituutin opiskelija valittiin kansainvälisen neulesuunnittelukilpailun finaaliin

Kuva
Krista Virtasen mallistokokonaisuus Feel the Yarn 2019 -kilpailuun.
Feel the Yarn – The X Contest on kansainvälinen neulesuunnittelukilpailu, jonka finaaliin valitaan vuosittain noin 25 opiskelijaa ympäri maailman. Kilpailijat esittelevät asukokonaisuutensa kesäkuun lopussa Pitti Filati -lankamessuilla Firenzessä järjestettävässä seminaarissa, muotinäytöksessä ja messuosastolla. Yksi harvoista Feel the Yarn -finaaliin valituista opiskelijoista on Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun opiskelija Krista Virtanen.

Arvostetun Feel the Yarn -neulesuunnittelukilpailun finaali järjestetään Firenzessä 23.–30.6.2019, johon pian kolmannen vuotensa aloittava Krista Virtanen valmistautuu parhaillaan. Kilpailuun valituksi tuleminen on merkittävä saavutus Kristalle tulevaa uraa ajatellen, sillä neulesuunnittelukilpailun yksi tärkeimmistä tavoitteista on nostaa esiin nuoria suunnittelijalahjakkuuksia esimerkiksi eri neulebrändeille ja vähittäismyyjille. Vuonna 2017 kilpailun finaalissa esiteltiin Muotoiluinstituutin muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelijan Anniliina Salmen neulemallisto. Kilpailun jälkeen Anniliinan neuleita on nähty mm. Gloria Fashion Show:ssa.

”Vaatesuunnittelu on ollut aina intohimoni; siinä yhdistyy moni minulle tärkeä asia, kuten luovuus, ekologisen muodin kehittäminen ja ympäröivien asioiden tutkiminen. Materiaaleista neule on hyvin inspiroiva ja siinä on rajattomat mahdollisuudet – näen sen myös ratkaisevan monia vaatealan ongelmia. Neuleessa on mahdollisuus valita itse materiaalit tietäen melkein aina mitä se sisältää, esimerkkinä luonnonkuiduista villa. Neule kaavoitetaan suoraan muotoon, joten siitä ei synny ollenkaan leikkuujätettä”, kommentoi Krista.

Kilpailun teema koostuu Co-Creation-menetelmästä, teknologiasta ja emotionaalisista kokemuksista. Kristan mallistokokonaisuus syntyi juurikin teknologian vaikutuksista ihmisiin, johon hän haki inspiraatiota mm. tanssista, jossa yhdistyy molemmat: teknologia ja tunteiden ilmaisu. Luomastaan neljästä Levottomuus ja levollisuus -asukokonaisuudesta Krista valitsi kilpailuun kaksi.

”Valitsin kilpailuun neuleet, joiden inspiraationa oli levollisuus. Näiden asukokonaisuuksien värimaailma on hieman skandinaavisempi/vaaleampi kuin levottomien tuotteiden ja kuvastaa enemmän minua suunnittelijana – uskon näin erottuvani paremmin myös kilpailutöiden joukosta. Vaatteeni ovat väljiä ja hieman läpikuultavia. Työssäni olen käyttänyt aiheen takia heijastinkangasta ja toivon tulevaisuudessa voivani yhdistää esimerkiksi valokuitua sekä uusia materiaaleja, kuten puukuitua työskentelyssäni, innovaatioiden kehityttyä ensin kaupalliselle tasolle.”

Feel the Yarn -kilpailun ansiosta Kristalle hahmottui myös tulevat urasuunnitelmat, sillä Krista todella löysi oman paikkansa neuleiden parista. ”Koen neuleiden avulla voivani hyödyntää enemmän taiteellista visiotani kuin perinteisen kankaan kanssa ja toivon, että voin töilläni rikkoa totuttuja malleja neuleista, herättäen samalla tunteita ihmisissä. Ilman kilpailua olisin tuskin palannut enää neulekoneen pariin, koska se on hyvin työlästä ja vaikeaa, mutta ehkä juuri sen takia inspiroivaa. Koin ehdottomasti ahaa-elämyksen kilpailuun osallistumisen ansiosta: kuinka tehdä ekologista/läpinäkyvää muotia yhdistäen luovaa tekemistä ja kaupallisuutta”, kiteyttää Krista.

Krista Virtanen

Lisätietoja:

Krista Virtanen | 040 827 0259 | krista [dot] virtanenatstudent [dot] lamk [dot] fi  

Minna Cheung, lehtori | Muotoiluinstituutti | minna [dot] cheungatlamk [dot] fi