Milanon huonekalumessuilla ennätysedustus muotsikkalaisia

Kuva
Milano
Huhtikuussa 2018 Milanon huonekalumessujen Salone Satellitessa oli poikkeuksellisesti esillä kaksi Muotoiluinstituutin osastoa.

FHINK - Finnish thinking esitteli koulun opiskelijoita viimeisen viiden vuoden ajalta ja Rehome esitteli ensimmäistä kertaa kansainvälisellä areenalla hätämajoituskalusteiden konseptin. 

Salone Satellite nostaa nuoria nousevia kykyjä muotoilun tunnettujen tekijöiden rinnalle ja teollisuuden tietoisuuteen. Milano on muotoilijoille Euroopan keskus näyttää uudet ideat, verkostoitua ja tehdä kauppaa. Tänä vuonna messuilla kävi 430 000 muotoilun ammattilaista.

Muotsikan oman edustuksen lisäksi Satellitessa oli esillä peräti kolme koulun alumnia; Hanna Anonen, Sakari Hartikainen ja Antti Tuomi. Teollista muotoilua Muotsikassa opiskelleen Sakari Hartikaisen Savoa-sivupöytä palkittiin messuilla European Year of Cultural Heritage 2018 award -palkinnolla. Jury kuvaili päätöstään näin: ”Savoasta huokuu tasapaino ekologisen ajattelun ja esteettisyyden välillä. Se pohjautuu pohjoiseen ja aasialaiseen muotoiluun sulauttaen ne elegantiksi tuotteeksi.”

Milano Salone Satellite 2018

Antti Tuomi
Juttelimme Antti Tuomen ja Hanna Anosen kanssa messufiiliksistä, Muotsikasta ja itsenäisenä muotoilijana toimimisen realiteeteista.

 

Pukeva kaluste

Kalustemuotoilijaksi valmistunut Antti Tuomi oli messuilla toista kertaa. Kaikki tuotteet, pikkupöytää lukuun ottamatta, lanseerataan Milanossa. Haastattelun aikana osastolla vieraillut, eritoten penkin ja pöydän liitoksia tutkinut puuseppä kommentoi ”It’s clever, outside the box”.

Mikä on muuttunut edelliskertaan verrattuna?

”Kaksi vuotta sitten etsin valmistajia, mutta nyt tulin messuille etsimään kontakteja, esimerkiksi arkkitehtejä jotka käyttäisivät tuotteitani. Vastaanotto on ollut positiivista. Edelliskerrasta opin, että jälkimarkkinointiin pitää kiinnittää huomiota.” Antti miettii.

Mikä on designfilosofiasi?

”Tavoitteenani on parempi ympäristö ihmiselle. Mutta jos mennään käytäntöön, niin muotoilussa tärkeintä on löytää oma juttu. Mielelläni kuuntelen mitä muilla on sanottavaa. Muotoilu kun on yhteistyötä teollisuuden ja muiden ammattilaisten välillä. Se on hyvä jokaisen muotoilijan ymmärtää. Mutta mielipiteistä huolimatta lopputulos on aina suunnittelijan vastuulla."

Miten lähdet suunnittelemaan tuotteita?

"Muoto on aluksi epäoleellinen, ideat tulevat syvemmältä, omista kokemuksista ja harrastusten kautta. Esimerkiksi oma urheilutaustani vaikuttaa töihini. Olen aina pelannut tennistä. Pelaajat ripustavat kenttää ympäröivään verkkoaidan väleihin pyyhkeitä ja vaatteita. Se on heille luontainen tapa ripustaa. Mietin miten sen voisi pukea kalusteeksi. Ja näin syntyi nyt ensiesittelyssä oleva Square-naulakko.”

Entä Muotsikan aika?

"Ilmapiiri oli Muotsikassa todella hyvä. Talo mahdollisti opiskelun niin että sai tehdä omaa juttua. Minulle ensimmäisen vuoden taideopetus oli tärkeää. Lohkon, Happosen ja Heinosen tunneilla käsiteltiin syvällisiä asioita. Niistä ammentaa myöhemmin ammatissa toimiessaan tosi paljon."

"Muotsikka oli henkinen ja kulttuurinen pohja, sillä on merkitystä.” Antti tuumaa, ja vieressä seisova Anna Lampinen nyökyttelee hyväksyvästi. Lampinen oli messuilla Tuomisen apuna ja muutenkin inspiroitumassa. Hän opiskeli Muotsikassa vaatesuunnittelua ja nykyisin jatkaa Aallossa taideteollista muotoilua.

Mitä antaisit ohjenuoraksi nykyiselle muotoilun opiskelijalle?

"Omaa karaktääriä on hyvä tuoda töissä esiin. Eli oma muotokieli on yhtä tärkeää löytää kuin oma tapa toimia. "

Tilakokemusta metsästämässä

Hanna Anonen

Hanna Anosen tyyli ja värikkyys näkyvät ja kuuluvat kauas. Harva suomalainen ponnistaa näin positiivisella ja elämäniloisella asenteella. Hanna opiskeli teollista muotoilua 2006 - 2010, jonka jälkeen hän jatkoi Aallossa taideteollista muotoilua. Hänellä on ollut oma toimisto vuodesta 2015. Milanossa Anonen jakoi osaston kollegansa Tero Kuitusen kanssa. He olivat tietenkin entisiä kurssikavereita Aallosta.

Mutta miksi Milano eikä esimerkiksi huonekalualan toinen merkkitapahtuma Tukholma?

”Salone Satellite on merkittävä paikka näyttää omaa tekemistä. Olen messuilla ensimmäistä kertaa. Täältä etsin yhteistyökumppaneita. Osastoni värikkyys pysäyttää, saan paljon onpas positiivinen! -huudahduksia messuvierailta.”

Töistä välittyvät tunnelmat välittävätkin aidosti Hannan designfilosofiaa. Eli mikä kantava ajatus on?

”Suunnittelemani tuote tai tilakokemus on ihastuttava, värikäs ja persoonallinen. Sellainen joka näyttää ulospäin helpolta, vaikka onkin huolella ajateltu. Teen kaiken positiivisuuden kautta.” Hanna tuumaa.

Entä Muotsikan aika, miten se näkyy esillä olevissa tuotteissa?

”Itse käsillä tekeminen oli hyvin tärkeää. Työstämisen keskellä löytyy uusia ajatuksia. Se antaa vielä mahdollisuuden muokata tietokoneella tehtyä suunnitelmaa.” Hanna miettii ja viittaa lampun konstruktioon.

Hannan terveiset nykyisille muotsikkalaisille ovat kannustavat: Tarttuvat rohkeasti tilanteisiin. Ajan kanssa haaveet toteutuvat!


Teksti: Marion Robinson​