LAMKin uusi edelläkävijäkampus

Kuva
NiemiCampuksen ryhmätyötila
Euroopan edelläkävijäkampus on valmistunut ja Lahden ammattikorkeakoulu on aloittanut toimintansa Mukkulankatu 19:ssa, Lahdessa, 3.9.2018 alkaen. Käynnissä on sisäänajovaihe ja opiskelijat aloittavat opiskelun ja työskentelyn 17.9.2018 alkaen. Uuden kampuksen avajaiset pidetään 9.11.2018.

LAMKin NiemiCampus muodostuu jatkossa kahdesta osoitteesta: Mukkulankatu 19 ja Niemenkatu 73. NiemiCampuksen Mukkulankadun tilat on saneerattu historialliseen tehdasympäristöön, IskuCenteriin, jossa sijaitsee myös Iskun pääkonttori, tuotantotiloja ja tehtaanmyymälä sekä useiden yritysten toimisto-, näyttely- ja tuotantotiloja. Kampusyhteisöön mahtuu lisää tulijoita, eli kiinteistössä on vuokrattavia tiloja vapaana.

Rehtori Turo Kilpeläinen toteaa, että ”Uudet, monipuoliset tilat auttavat vahvistamaan LAMKin kilpailukykyä ja tuloksellisuutta. Me LAMKissa olemme iloisia siitä, että pääsemme uuteen yhteisöön ja kaikki samalle kampukselle hyödyntämään jaettuja resursseja.”

”Uusi kampus on pitkäjänteisen työn tulos. Uusi LAMK on nyt totta ja se on syntynyt käyttäjäkeskeisen, monivuotisen prosessin tuloksena,” iloitsee projektijohtaja Satu Hyökki.

”Isku Center on eri alojen yritysten ja korkeakoulun kohtaamispaikka, jossa on helppo verkostoitua ja ideoida uutta. Yhteistyö mahdollistaa tuote- ja palvelumuotoilun kehittämisen uudessa ja innovatiivisessa ympäristössä”, Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen sanoo.

 

Opiskelijat suunnittelivat ja tekivät uutta kampusta

Opiskelijat ovat olleet koko projektin aikana suunnittelemassa uutta kampusta. Tämän myötä LAMKissa on uudistettu, ja uudistetaan, opiskelijapalveluita, opetusta sekä tapoja toimia. Konkreettisesti opiskelijoiden käden jälki näkyy esimerkiksi opasteissa, kampuskalusteissa, LAMKShopissa ja aulan taideteoksessa.

Kampusta on tehty vuodesta 2012 alkaen ja sinä aikana projektiin liittyen on suoritettu yli 5 000 opintopistettä:

 • yli 20 opinnäytetyötä
 • 1 040 Projektipistettä
 • 1 500 tuntia työpajoja

 

Opastus

Kiinteistön tiloissa on digitaalinen infonäyttö- ja way finding -järjestelmä eli kampuksella on eri puolilla toteemeja, joissa käyttäjä voi helposti etsiä tiensä haluamaansa paikkaan. Näiden lisäksi on isompia ja pienempiä näyttöjä viestinnän välineinä.

Kampuksen käyttäjille on tehty Kampusopas, josta löytyy tietoa tiloista, palveluista, liikkumisesta yms. Kampusopas löytyy osoitteesta kampusopas.lamk.fi.

Kampuksesta on tehty myös kätevä 3D-malli, joka löytyy osoitteesta http://3d.lamk.fi/.

Kampuksen käyttöönottovaiheessa syksyllä 2018 toimivat myös CampusGuidet. He ovat opiskelijaporukka, joka on koulutettu, perehtynyt uuteen kampukseen ja he toimivat niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin perehdyttäjinä.

 

Kokonaisvaltainen hyvinvointi kampuksella

Uudella kampuksella hyvinvointi on osa jokaista päivää: aktivointipisteitä eri puolilla kampusta, rentoutumismahdollisuudet, monipuoliset ravintolapalvelut aamusta iltaan sekä opiskelijoiden ylläpitämä baari.

Opiskelijoita opinnoissaan tukee myös opiskelijatutorit, Tipsit-opiskelijat, psykologi ja erityisopettaja.

Liikuntatilat kuntosaleineen ja joogastudioineen avautuvat myöhemmin lukuvuoden 2018-19 aikana.

 

Kalusteet työ- ja oppimisympäristöihin Iskulta

LAMKin uusien tilojen kalustamiskumppanina on toiminut Isku. Turvalliset, toiminnalliset ja viihtyisät ratkaisut edistävät työrauhaa, parantavat oppimistuloksia ja lisäävät kaikkien yhteisön jäsenten terveyttä ja hyvinvointia.

Kuvakooste oppimistiloista

Isku Center on energiaviisas kiinteistö

Vastuullisuus on koko Iskun toiminnan ytimessä ja siksi Isku Centerkin on saneerattu energiaviisaita ratkaisuja käyttäen. Energiapalveluyhtiö LeaseGreenin Isku Centeriin suunnittelemat ratkaisut supistavat kiinteistön CO2-päästöjä jopa 90 prosenttia vastaavissa rakennuksissa käytettävään tekniikkaan verrattuna. Isku Centerin energiatalous perustuu poikkeuksellisen tehokkaaseen maalämpöpumppujärjestelmään, joka huolehtii kiinteistön lämmityksestä ja jäähdytyksestä. Kiinteistön katolle on asennettu aurinkosähköjärjestelmä.

Kiinteistön energiaratkaisut toimivat jatkossa yhtenä oppimisympäristönä LAMKin opiskelijoille yhdessä kiinteistön ja LeaseGreenin kesken.

 

ISS Palvelut kokonaispalveluratkaisun toteuttajana

ISS Palvelut tuottaa kampukselle kiinteistön ylläpitoon liittyvät kokonaispalvelut, sisältäen siivous-, aula-, postitus-, jätehuoltopalvelut sekä kiinteistöhuolto ja ulko-aluepalvelut. Ravintola– ja kahvilapalvelut tulevat olemaan iso ja näkyvä kokonaisuus kiinteistön 1. kerroksessa.

Tavoitteena on käyttäjälähtöinen toiminnallisuus ja ensiluokkainen käyttäjäkokemus sekä muutostilanteiden joustavuus. Palvelukokonaisuutta on tarkoitus kehittää yhteistyössä kiinteistön käyttäjien kanssa.

Kampuksen kokonaispalvelut työllistävät yhteensä n. 50 eri ammattilasta ja monipalveluosaajaa.

M19 Food Market on avoin ravintola myös kiinteistön ulkopuolisille käyttäjille. Tarjolla on opiskelijoille tuettu linjastolounas, yritysasiakkaiden linjastolounas, grilli, salaattibaari, Roma piste italialaiseen herkutteluun sekä keittovaihtoehdot. Aamiaistarjoilussa on vaihtoehtoja puurobaarista voileipäpöytään.

Ravintolassa toimii myös leipomo ja jäätelötehdas sekä monipuoliset kahvilapalvelut.

 

Kampusfaktaa

LAMKin koulutusalat ovat liiketalous ja matkailu, muotoilu ja media-ala, sosiaali- ja terveysala sekä tekniikan ala. Kokonaisopiskelijamäärä on noin 5 000 ja henkilöstöä on noin 400.

 

Uusi kampus numeroina:

 • 22465 neliötä * 420 tilaa * 41 oppimistilaa * 92 erityistilaa * 14 kokoontumistilaa *15 henkilöstötilaa
 • 400 henkilöstön jäsentä * 5000 opiskelijaa
 • 1200 neliötä liikunta- ja hyvinvointitilaa * 400 neliöinen kuntosali * 2 ryhmäliikuntatilaa *  joogastudio
 • 3668 työskentelypistettä Mukkulankadulla * 530 työskentelypistettä Niemenkadulla * 622 ovea * 13 puhelinkoppia
 • 600 paikkainen auditorio, joka on jaettavissa kolmeen osaan 200/250/150
 • 1700 säilytyslokeroa * 560 latauspisteellistä lokeroa * 500 pukukaappia
 • 1500 muuttolaatikkoa *500 muuttolavaa
 • Projektin aikana: yli 5000 opintopistettä * yli 20 opinnäytetyötä * 1040 Projektipistettä * 1500 tuntia työpajoja * 26 käyttäjälähtöistä visiota
 • 16 sähköauton latauspisteitä * 800 pyöräpaikkaa * 400 katettua pyöräpaikkaa * yli 1000 parkkipaikkaa
 • 4 bussilinjaa * 400 m kampusraittia M19-N73 * 3,5 km Matkakeskukselta * 3 km keskustasta * 2,1 km satamasta * 10 min välein bussiyhteys * 13 linjalla suora bussi yhteys Matkakeskukselta kampukselle
 • 40 ilmanvaihtokonetta * 550 aurinkopaneelia * 47 maalämpökaivoa, jotka ovat 320 metriä syviä * 40-50 % energiasäästöä keskivertoon koulurakennukseen verrattuna
 • 800 paikkainen ravintola * 1 jäätelötehdas * 1 leipomo * 1 kahvila * 1 baari
 • 5 pop-up yrittäjätilaa

 

Lisätietoja:

Lahden ammattikorkeakoulu

Projektijohtaja Satu Hyökki, 044 708 1747, satu [dot] hyokkiatlamk [dot] fi

Rehtori, toimitusjohtaja Turo Kilpeläinen, 044 710 1600, turo [dot] kilpelainenatlamk [dot] fi

Kampuskehitys Mari Rosberg, 050 526 5825, mari [dot] rosbergatlamk [dot] fi

 

Isku

Toimitusjohtaja Arto Tiitinen, puh. 0400 566 875, arto [dot] tiitinenatisku [dot] fi

Talousjohtaja Asko Dahlbom, puh. 040 548 8012, asko [dot] dahlbomatisku [dot] fi

Viestintäpäällikkö Päivi Piispa, puh. 040 5158835, paivi [dot] piispaatisku [dot] fi

 

ISS Palvelut Oy

Asiakkuuspäällikkö Birgitta Tunttunen, 040 521 5418, birgitta [dot] tunttunenatfi [dot] issworld [dot] com

NiemiCampus

NiemiCampus on uuden ajan oppimisympäristö, joka on saneerattu lahtelaiseen tehdaskiinteistöön. Sekoittamalla uutta ja vanhaa saadaan uniikit, erilaiseen oppimiseen, työn tekemiseen ja kokoustamiseen innostavat tilat. Oli suunnitteilla sitten kongressi, juhla, urheilutapahtuma, kokous, festivaali tai messut, NiemiCampuksen tilat muuntuvat tapahtuman tarpeisiin.