Eligiuksen perilliset – Kultasepänalan koulutuksen 80-vuotisjuhlaseminaari ja -näyttely

Kuva
Elgi-2018
Lahden ammattikorkeakoulu yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen, Suomen Kultaseppien Liiton ja läänintaiteilija Heli Kauhasen kanssa järjestävät Eligiuksen perilliset – Kultasepänalan koulutuksen 80-vuotisjuhlaseminaarin ja -näyttelyn.
  • Näyttely 15.10.–2.11.2018
  • Sibeliustalo, Puusepän Verstas, Ankkurikatu 7, Lahti

Näyttely on avoinna Sibeliustalon lippupisteen aukioloaikoina, ma–pe klo 12–17.

  • Seminaari 12.–13.10.2018
  • FellmanniCampus, Kirkkokatu 27, Lahti

Seminaarin ja näyttelykokonaisuuden on tarkoitus juhlistaa vuonna 1938 perustettua Kultaseppäkoulua, jonka perinne jatkuu vielä tänäkin päivänä Lahden Muotoiluinstituutin korumuotoilun linjalla sekä Koulutuskeskus Salpauksen Kultasepän alan opinnoissa.

Voidaan sanoa, että Kultaseppäkoulun tarina alkoi yli sata vuotta sitten Pietarissa, kun Karl Fabergé palkkasi pajoilleen paljon suomalaisia kultaseppiä. Venäjän vallankumouksen aikaan nämä sepät tulivat Suomeen ja toivat oppimansa taidot mukanaan. Kun Suomen Kultaseppien Liitto perusti Kultaseppäkoulun Helsinkiin, olivat Fabergén sepät mukana vaikuttamassa sen opetukseen. Heidän taitonsa ovat siirtyneet mestari-kisälli periaatteella opettaja- ja opiskelijasukupolvelta toiselle ja ne näkyvät myös näyttelyyn osallistuvissa töissä.

Myöhemmin koulu muutti Lahteen ja vuonna 1996 koulutus jakautui koru- ja esinemuotoilun ammattikorkeakouluopintoihin Muotoiluinstituutissa ja kultasepänalan toisen asteen koulutukseen Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Vuonna 2006 jalometallin koulutusala siirtyi Koulutuskeskus Salpauksen alaisuuteen.

Muotoiluinstituutin 26 korumuotoilun opiskelijaa ovat kutsuneet näyttelyyn pareikseen koulun alumneja. Kukin pari on valinnut yhteisen aiheen, josta kumpikin osapuoli on toteuttanut oman näkemyksensä koruteoksen muodossa. Koulutuskeskus Salpauksesta näyttelyyn osallistuu 16 opiskelijaa. Heidän työnsä ovat upeita emalointi- ja kaiverrustöitä, joiden taitajat alkavat jo käydä harvinaisiksi. Näyttelykoruissa voit nähdä korumaailman koko kirjon: perinteisistä kultasepäntaidonnäytteistä rajoja rikkoviin taidekoruihin, jotka venyttävät käsitystä siitä, mikä oikeastaan on koru.

Näyttelyn lisäksi juhlavuoden tapahtumakokonaisuuteen liittyy harvinaislaatuinen seminaari, jollaista ei ole tällä vuosituhannella järjestetty. Seminaarissa katse kohdistetaan alan tulevaisuuteen ja kehittymiseen. Yrittäjyyden ja tulevaisuuden tutkimuksen asiantuntijoiden puheenvuorojen, paneelikeskustelun sekä työpajojen avulla pyritään löytämään uudenlaisia lähestymistapoja alan ajankohtaisiin haasteisiin. Tapahtuma toimii myös loistavana verkostoitumisalustana korualalla toimiville.

Yhteistyö:

Suomen Kulttuurirahasto

Lisätietoja:

www.lamk.fi/elgi

Facebook: Eligiuksen perilliset

Instagram: @elginayttely

Ota yhteyttä:

elgi2018atlamk [dot] fi

Laura Montonen, tapahtumakoordinaattori

+358447080335