Ympäristöosaaminen tapahtumatuotannossa

Kuva
Joni Vainio: IRONMAN
Kuva: vasemmalla Paula Nikula (LahtiAqua), Joni Vainio, Kaisa ja Mira.
Joni Vainio opiskelee neljättä vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa Lahden ammattikorkeakoulussa. Työharjoittelu IRONMAN-tapahtuman ympäristöauditoinnin projektinvetäjänä on pian paketissa.

LAMK ja Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland ovat sopineet tapahtumayhteistyöstä triahtlontapahtuman osalta, kun kisa järjestetään ensi kertaa Suomessa ja Lahdessa 30.6.2018. Yhteistyön erityisenä kohdealueena ovat tapahtuman ympäristöasiat, joiden parissa Joni suorittaa työharjoitteluaan.

- Työharjoittelu IRONMAN-tapahtumassa oli osittain sattumaa. Näin Yammerissa ilmoituksen, jossa haettiin tapahtuman ympäristöauditointiin opiskelijoita, joten päätin osallistua tapaamiseen kuullakseni lisää projektista. Projekti kuulosti mielenkiintoiselta ja tapaamisessa päätettiin, että vedän kyseistä projektia, joten tästä kehittyi itselleni työharjoittelu.

Ympäristöauditoinnissa kerätään tietoa tapahtuman toteutuksen eri osa-alueista ja tapahtuman auditoinnin toteutus tapahtuu viiden hengen ryhmässä, jotka kaikki ovat LAMKin energia- ja ympäristötekniikan opiskelijoita.

- Osallistumme kaikki tapahtuman kasaukseen ja purkuun sekä itse kisapäivään. Tämä on se aika, jolloin observoimme ja auditoimme IRONMAN-kisan toteutusta. Tähän mennessä olemme kartoittaneet potentiaaliset alueet, joihin mielestämme kannattaa vaikuttaa sekä toteuttaneet auditointipohjat, joiden perusteella tapahtumaa tarkastelemme. Lopuksi koostamme raportin, jossa esittelemme nykytilanteen sekä parannusehdotuksia. Ensi vuonna kisojen järjestämiseen osallistutaan enemmän opiskelijaprojekteina, työharjoitteluina ja jopa mahdollisesti opinnäytetöinä. Itse valmistun ennen ensi vuoden kisoja, mutta tarkoitus on jättää seuraavien kisojen järjestäjille mahdollisimman hyvä pohja toteuttaa ympäristöystävällinen, toimiva ja resurssiviisas tapahtuma.

 

Tämä voi parhaimmillaan toimia uudenlaisen urheilutapahtuman järjestämisen suunnannäyttäjänä.

 

Tapahtumajärjestämisen ympäristökysymyksiin on herätty kunnolla vasta lähivuosina. Yhä useampi tapahtuma ja festivaali panostaa nykyään jätehuoltosuunnitelmaan sekä ottaa käyttöönsä ympäristöjärjestelmän. Kestävän tapahtumatuottamisen kautta voidaan markkinoida tapahtumaa ympäristömyönteisenä. Tuleva energia- ja ympäristötekniikan insinööri Joni kertoo, että tapahtumien ympäristöasioiden kentällä on vielä paljon kehitettävää, etenkin urheilutapahtumien kohdalla.

- Tapahtumatuotannon ja ympäristöosaamisen yhdistämisessä on mielestäni paljon potentiaalia. Vaikka Suomessa tähän on jo herätty, niin tilanne on täysin eri pelkästään yleisesti Euroopassa. Uskon, että kiinnostuneille tämän kentän tunteminen voi luoda tulevaisuudessa nykyistä enemmän työpaikkoja sekä tarve osaamiselle tulee varmasti kasvamaan.

 

”Ympäristötietoisuus kuuluu jokaiselle järjestäjälle”

- Tapahtumien ympäristöasioiden huomioimisen tärkeys korostuu siksi, että jo pelkästään Suomessa järjestettävien tapahtumien määrä on niin iso. Yksittäisen, yksipäiväisen tapahtuman ympäristöhaitta voi olla melko pieni, mutta kun tapahtumajärjestämistä katsotaan koko kuvassa, on ympäristön huomioinnilla suuri merkitys. Tämän takia ympäristötietoisuus kuuluu jokaiselle järjestäjälle, pienestä isoon tapahtumaan. Tärkeimpiä huomioitavia asioita erityisesti tässä tapahtumassa ovat liikkuminen ja logistiikka, hankinnat/materiaalitehokkuus ja uusiokäyttö, melu, jätehuolto sekä ruokailu. Tärkeitä asioita ovat myös ympäristöviestintä, kestävä energia sekä tapahtumapaikan valinta.

Tulevan triathlonkisan ympäristöä ei myöskään roskata kertakäyttökupeilla – asiakkaat voivat täyttää omat juoma-astiansa LahtiAquan järjestämillä vedenottopisteillä, joihin vesi tulee suoraan hanavetenä. Kisaajia saapuu 36 eri maasta, joten nähtäväksi jää, miten ulkomailta saapuvat katsojat ja kisaajat ottavat tämän vastaan. Ympäristöystävällisyyden lisäksi Joni suorittaa tapahtumassa myös melumittauksen, jolla kartoitetaan tapahtuman meluhäiriötä lähialueella.

 

”Tervetuloa seuraamaan Suomen ensimmäistä IRONMAN-kisaa!”

- Työharjoitteluni on huikea juttu, joka antaa mahdollisuuden oppia uutta tapahtumajärjestämisen ja ympäristöosaamisen yhdistämisestä. Olemme tiimin kanssa saaneet erittäin vapaat kädet toteuttaa projekti, joten voimme keskittyä tuottamaan laadukkaan pohjan tulevien kisojen järjestämiselle. Harmi, etten ole enää mukana tulevien vuosien kisoissa, mutta seuraan mielenkiinnolla, mitä sinne keksitään ja saadaan aikaiseksi!

 

Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland on triathlontapahtuma, joka järjestetään ensimmäisen kerran 30.6.2018 Lahdessa. Kilpailuun osallistuu 1800 kilpailijaa 37 eri maasta. Tapahtumakeskus sijaitsee Sibeliustalolla ja Matkustajasatamassa, mutta reitit kiertävät myös Hollolan ja Kärkölän alueella. Tapahtuma-alueelle odotetaan 10 000–20 000 kävijää. Tapahtuma järjestetään Lahdessa myös vuosina 2019 ja 2020.