Samuli Helavuo: huonekalu- ja tuotemuotoilija ja paljon muuta

Kuva
Samuli Helavuo / Kuva: SH
Samuli Helavuon matka Muotsikkaan huonekalumuotoilun linjalle kulki työelämän kautta. Ensimmäinen 10 vuoden työura piti sisällään ovien ja ikkunoiden myyntiä sekä kalusteiden projektimyyntiä. Irtiotto työelämästä vei maailmalle ja paluu 7 kuukauden jälkeen vahvisti näkemystä, että luovempi työ on häntä varten. Perheenjäsenille valmistetut kalusteet vakuuttivat suunnasta ja lopulta oikea paikka löytyi huonekalusuunnittelun linjalta Muotoiluinstituutista.

Muotsikka antoi vahvan pohjan

Samuli kertoo yllättyneensä siitä, miten monipuolinen koulu Muotsikka on.

- Aloitin opiskelut vuonna 2010. Koin jo heti pääsykokeissa, että minulle avautui uusi maailma. Olin aivan innoissani, että jossain voi opiskella tällaisia asioita.

Erityisesti hän muistelee legendaarisen opettajan Kari Lohkon 1-2 vuosikurssilla pitämiä tunteja, joissa sai perusopit visuaalisesta hahmotuksesta. Hän kiittelee, että Muotsikan aikana sai vahvan näppituntuman erilaisiin materiaaleihin kuten puuhun, metalliin ja keramiikkaan. Samuli suoritti vaihto-oppilaslukuvuoden Berliinissä, jossa kokeili ensimmäistä kertaa keramiikkaa. Kokeilut jatkuivat Muotoiluinstituutissa ja tänä päivänä se on materiaali, jossa Samulin muotoilutyö näkyy laajasti.

Muotoiluyrittäjä ja jatko-opiskelija

Helavuo valmistui vuonna 2014. Toiminimen hän kertoo perustaneensa jo vuonna 2009, sillä opiskelujen aikana hän teki mm. mainoskuvauskeikkoja. Samuli on uransa alkuvuosien aikana voittanut monia palkintoja. Yhdeksi tärkeimmäksi hän nostaa vuoden 2014 Habitaren voiton, sillä palkintorahoilla hän pystyi käynnistelemään omia projektejaan. Samuli jakaa työhuoneen ja tekee yhteistyötä mm. Mikko Laakkosen ja Timo Ripatin kanssa. Omat projektit ja yhteistyöt yritysten, kuten Hakola Huonekalun ja saksalaisen Rosenthalin kanssa kehittävät ammattitaitoa ja vievät eteenpäin.

- Ehdottomasti koen olevani oikealla alalla. En ole ihan täysipäivänen yrittäjä, sillä suoritan samaan aikaan maisteriopintoja Aalto-yliopistossa. Tämä kombinaatio on tässä vaiheessa hyvä.

Opiskelijana ota kaikki irti opinnoista

Samuli muistelee hyvällä Muotsikan aikaa, mahtavia opiskelijakavereita, hyviä opettajia ja loistavia kontakteja, joista mainitsee juuri Mikko Laakkosen, Timo Ripatin ja Milla Vaahteran. Vierailevat opettajat saavat kiitosta, sillä he kertoivat parhaiten mitä työ oikeasti on ja mitä se vaatii.

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun yhdistämistä Samuli pitää hyvänä asiana. Opiskelijoille hän antaa vinkin, että kannattaa tehdä monipuolisesti asioita opiskelujen aikana ja ottaa kaikki irti koulutuksesta. Samalla kirkastuu myös se, onko ala se mitä oikeasti haluaa tehdä.  

- Muotoiluinstituutti antaa hyvät perusopinnot. Luovan ajattelun ja prosessimallien ymmärtäminen on hyödyksi kaikilla aloilla. Kun oma intohimon kohde löytyy, oppimistaan pystyy hyödyntämään laajasti.

Fungi, Kuva: Aino Huhtaniemi​
Fungi, Kuva: Aino Huhtaniemi​


Teksti: Petra Ruonakoski

Lue lisää opiskelija- ja alumnitarinoita