Restonomikoulutuksen joustavuus ja monipuolisuus viehättää

Kuva
Restonomiopiskelijat Roosa ja Mikko
Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden ja matkailun alalla opiskelevat kolmannen vuoden restonomiopiskelijat Roosa-Maria Malmivaara ja Mikko Santasalo ovat samalla luokalla – silti heidän tutkintokokonaisuutensa eroavat lähes täysin toisistaan. LAMKin restonomiopinnot tarjoavat joustavuutta ja käytännönläheistä oppimista sekä opiskelijan on mahdollista itse rakentaa yksilöity tutkintokokonaisuus mm. täydentävän osaamisen opinnoilla.

Roosa-Maria ja Mikko aloittivat restonomiopinnot LAMKissa, kun restonomilinja palasi muutaman vuoden tauon jälkeen takaisin koulutustarjontaan. Tämä oli yksi painavimmista syistä, miksi Roosa-Maria haki LAMKiin; luotto löytyi siihen, että koulutukseen panostetaan normaalia enemmän, kun koulutus aloitettiin uudelleen tauon jälkeen.

”Työskentelin lukion ohella kahviloissa ja asiakaspalvelussa, joten tiesin, että asiakaspalvelu on ehdottomasti se mun juttu. Selailin eri vaihtoehtoja ja vastaan tuli LAMKin restonomilinja, joka aloitettiin hakiessani muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen. Restonomikoulutus kuulosti omalta jutulta ja siinä on laajasti eri vaihtoehtoja, kuten hotellit, ravintolat, matkailu ja tapahtumapuoli – siinä on iso skaala valinnanvaraa. Valitsin tämän alan myös siksi, että työllistymismahdollisuudet ovat hyvät”, valottaa Roosa-Maria Malmivaara.

Mikko opiskeli ennen restonomikoulutusta erä- ja luonto-oppaaksi sekä oli toiminut työelämässä muutenkin palvelualalla – eräopaskoulu oli kuitenkin ponnahduslauta luontomatkailulle, jonka takia Mikko on nykyäänkin paljon reissussa, mutta LAMKin restonomikoulutuksen joustavuuden ansiosta suurin osa opinnoista onnistuu etänä Lapistakin saakka.

”Erityisesti joustavuuden ansiosta olen tykännyt LAMKista, sillä minun on ollut mahdollista suorittaa erilaisia projekteja ja tehtäviä ns. reissun päällä”, kertoo Mikko Santasalo ja jatkaa omasta yksilöidystä tutkintokokonaisuudestaan:

”Itselläni on ollut ehkä enemmän täydentävän osaamisen opintojaksoja mm. liittyen omaan harrastukseeni eli valokuvaukseen, joten olen suorittanut Muotoiluinstituutin puolelta valokuvausopintoja ja viestintämateriaalin tuottamiseen liittyviä opintojaksoja. Enemmän on painottunut oma oppiminen ja tämä koulu siihen, että olen ollut Lapissa töissä elämyspalveluyrityksessä ja ehkä sitten sitä kautta olen suuntautunut tietyllä tasolla kotimaan matkailuun sekä saanut työn ja sen raportoinnin kautta kokemusta lisää.”

Vaikka olet restonomiopiskelija, niin et silti ole vain restonomi, vaan voit olla myös vähän muotoilua ja muita koulutusaloja yhdistettynä.

Roosa-Maria innostui opiskeluiden myötä tapahtumatuotannosta ja valitsi suuren osan täydentävän osaamisen opintoja tapahtumaväylän puolelta sekä suoritti myös viimeisen työharjoittelunsa tapahtuma-alan yrityksessä.

”LAMKin tapahtumatuotannon opinnoissa oli laaja kirjo erilaisia tapahtumia, mitä pystyi keräämään ja tekemään; oli erilaisia tehtäviä, kuten markkinointia, ennakkotuotantoa ja joskus oli tapahtuma-aikanakin kaikenlaisia työtehtäviä laidasta laitaan. Opinnot antoivat hyvää pohjaa harjoittelulle tapahtuma-alalla”, pohtii Roosa-Maria ja jatkaa siitä, mikä on ollut innostavin asia LAMKissa opiskellessa:

”Se, että näkee, miten kehittyy, on ollut innostavinta. Opin huonosti istumalla koulun penkillä, mutta LAMK tarjoaa työharjoittelumahdollisuuksia ja oman 5 kuukauden harjoittelun aikana kehityin ihan uudelle tasolle taitojeni kanssa. Se on hyvin innostavaa ymmärtää, että koulu on tarjonnut tällaisen mahdollisuuden, jonka kautta olen nähnyt, missä olen näin hyvä.”

Roosa-Maria myös kertoo olleensa ennen LAMKia asiakaspalvelija, mutta nyt hän on asiakaspalvelun ammattilainen – asiakaspalvelutaidoista mm. ongelmanratkaisukyky ja stressinhallinta ovat selkeästi kehittyneet. Mikko taas on ollut aina yrittäjyydestä kiinnostunut ja yrittäjäperheestä hän on myös lähtöisin; Mikko on itse bongaillut yrittäjyyteenkin osuvia opintojaksoja LAMKissa ja hän kertoo monen opintojakson toimineen ponnahduslautana innostukselle johonkin uuteen asiaan.

”Asiakaspalvelutaidot ovat kehittyneet huimasti ja se johtuu koulun lisäksi myös työharjoitteluista, kun on päässyt kentällä tekemään. Koulun ja työharjoittelujen kautta olen oppinut ymmärtämään yritysmaailmaa laajemmin sekä järjestelmällisyyttä mm. kalenteroinnin ja tavoitteiden asettamisen kautta. Aikuistumisen merkkejä on siis tullut matkan varrella”, Mikko naurahtaa.

Mikko ja Roosa-Maria muistelevat, ettei yhtenäkään aamuna ole harmittanut tulla kouluun – ja miksipä harmittaisi, kun uudella NiemiCampuksella on hyvä yhteishenki ja monipuoliset työskentelytilat.

”Täällä on älyttömän siistit tilat: paljon erilaisia ruokailumahdollisuuksia ja kirjastossa niin iso määrä kirjoja, ettei tarvitse mennä kaupunginkirjastoon etsimään. Oma lempparini kampuksella on kuitenkin luovasti rakennetut ja opiskelijoidenkin varattavissa olevat työtilat, joita on monen kokoisia ja niissä on mukava tehdä esimerkiksi ryhmätöitä”, luettelee Roosa-Maria, jota Mikko täydentää:

”Olen vieraillut monissa kouluissa, niin onhan täällä todella hienot tilat – ihan jopa yksi hienoimmista kampuksista, missä olen käynyt.”

LAMK on puskenut oppimiseen ja olen löytänyt itsestäni enemmän kykyjä.

Roosa-Maria suoritti opintoja hieman nopeampaan tahtiin ja on nyt opinnäytetyötä vaille valmis eli valmistuu kevään aikana LAMKista. Restonomikoulutus kestää normaalisti 3,5 vuotta ja Mikolla on tavoitteena valmistua juurikin tutkinnon aikataulun mukaisesti joulukuussa 2019.

”Aion hetken hengitellä valmistumiseni jälkeen – oppari on melkein valmis eli työstän sen loppuun ja sitten aion olla vain töissä jonkun aikaa. Tulin suoraan lukiosta ammattikorkeakouluun, joten en oikeastaan vielä tiedä, millaista on olla vain töissä. Myöhemmässä vaiheessa voi taas miettiä, lähtisinkö lukemaan ehkä ylempää AMK-tutkintoa ja kehittämään kaikkea jo opittua”, kaavailee Roosa-Maria.

Myös Mikko vielä pohtii jatko-opiskeluja ja vaihtoehtoja, miten voisi täydentää osaamistaan luontomatkailun parissa. Valmistumisen jälkeen Mikolla on suunnitelmissa kuitenkin yrittäjyys eli oma toiminimi tai yritys, joka tarjoaa valokuvausta ja mahdollisesti eräopaspalveluja.

Mikko ja Roosa-Maria ovat hyviä esimerkkejä, miten samaa alaa, samalla luokalla opiskelevat, voivat rakentaa täysin erilaiset osaamiskombot ja tutkintokokonaisuudet mm. täydentävän osaamisen avulla ja tulevat päätymään erilaisille urapoluille valmistuttuaan. Roosa-Maria ja Mikko tiivistävätkin asian hyvin: ”Opiskelu täällä on ollut sellainen kokonaisuus, mikä rakennetaan itseään kiinnostavista palasista ja just se on parasta LAMKissa. Meidän luokalla melkein kellään ei ole samanlaista tutkintokokonaisuutta.”

Katso Roosan ja Mikon haastattelu:

Restonomi (AMK), matkailuliiketoiminta, päivätoteutus, 210 op

LAMKin matkailuliiketoiminnan restonomikoulutus on sinun valintasi, jos haluat opiskella:

  • joustavasti
  • käytännönläheisesti yrityksissä
  • toiminnallisesti ja tekemällä oppien
  • monipuolisesti
  • myös verkossa.