Puutekniikan insinööriopiskelija Eemeli Polvela kilpailee parhaan huonekalupuusepän tittelistä

Kuva
Puutekniikan insinööriopiskelija Eemeli Polvela
KUVA: Koulutuskeskus Salpaus
Elokuun lopussa Venäjän Kazanissa järjestettävissä WorldSkills-kilpailuissa taitojaan mittaa asikkalalainen Eemeli Polvela, joka osallistuu huonekalupuusepän lajiin. Eemeli opiskelee Lahden ammattikorkeakoulussa toista vuotta puuinsinööriksi ja työskentelee huoltoasentajana Penope Oy:lla. Aiemmin hän on kilpaillut ammattitaidon SM-kilpailu Taitajassa vuonna 2018.

”Taitajassa kilpaileminen oli hauskaa – pääsi tekemään hommaa, mistä tykkäsi. Kun tuli mahdollisuus lähteä maailmalle, tartuin tilaisuuteen”, Eemeli kertoo.

Polvelaa motivoi kisaamisessa myös se, että saa tulevaisuutta varten omaa nimeään yrityksien tietoon. Hän on ollut yrityksiin yhteydessä sponsoriasioissa ja päässyt tekemään yrityksien kanssa yhteistyötä kilpailuun valmistautuessa. Hän on esimerkiksi käynyt näyttämässä koneiden käyttöä Dewaltin myyntiä tekeville työntekijöille.

”Kilpailutoimintaan osallistuessa olen saanut työskentelyyni enemmän tarkkuutta, oppinut uusia tekniikoita ja kokeillut uusia koneita. Aina on pieni jännitys ajan kanssa, riittääkö se.”

MOTARI-opinnot nopeuttivat Eemelin ammattikorkeakouluopintoja

Salpauksessa Polvela on opiskellut peruskoulun jälkeen puusepäksi ja puun ja muotoilun artesaaniksi.

”En ikinä muuta alaa miettinytkään. Iskä teki raksahommia ja välillä myös puusepän hommia. Alakoulussa tykkäsin paljon teknisistä töistä ja yläkoulussakin valitsin kaikki mahdolliset valinnaiset sitä.”

Polvela oli ensimmäisiä, jotka opiskelivat MOTARI-opintoja Salpauksessa opiskellessaan. Perustutkinto-opiskelijat voivat suorittaa Salpauksessa opiskellessaan LAMKin ammattikorkeakouluopintoja MOTARI-opintoina. MOTARI-opinnot voivat olla osa perustutkintoa ja ne lyhentävät opiskeluaikaa LAMKissa, jos jatkaa siellä tutkinto-opiskelijana.

”Tämä on hieno systeemi ja hieno mahdollisuus niille, jotka haluavat oikeasti oppia ja ottaa kaiken irti koulusta. Tätä reittiä pääsee nopeammin eteenpäin ja työelämään”, Eemeli suosittelee.

Polvela valmistuu jo vuoden päästä insinööriksi. MOTARI-opinnot ovat nopeuttaneet hänen opintojaan. Hänen valmistautuminen kilpailuihin on osa puuteollisuuden ammattitutkintoa, jota hän suorittaa parhaillaan Salpauksessa.

Huonekalupuusepän lajissa yli 30 kilpailijaa kokeilee, mihin saakka omat taidot riittävät

WorldSkills-kisoissa huonekalupuusepillä on kiinteä työpiste, jossa he työstävät samaa huonekalua neljän täyden työpäivän ajan. Kilpailijat ovat jo etukäteen saaneet tietoonsa kolme mahdollista mallia erilaisista lipastoista, joista yksi arvotaan kisatyön malliksi. Polvela on harjoitellut näitä kolmea mallia, käynyt läpi työn etenemistä ja liitoksia. Kaikissa malleissa on 1–2 ovea ja 1–2 vetolaatikkoa.

Lajiin osallistuu yli 30 kilpailijaa ympäri maailman ja heillä on kisoja edeltävänä päivänä mahdollisuus tutustua työsaliin, kokeilla koneita, laittaa oma työalue kuntoon ja tehdä halutessaan viimeiset harjoitukset. Polvelan työkalut lähtivät kilpailuihin jo juhannuksen tienoilla.

”Kannattaa lähteä mukaan kilpailutoimintaan, koska nämä ovat hienoja kokemuksia, tapaa uusia ihmisiä ja pääsee kokeilemaan, mihin omat taidot riittävät”, kiteyttää Eemeli.

Lue koko haastattelu Salpauksen sivuilta.

Tutustu myös: