Pakkausmuotoilun koulutus vei sirkkatutkijaksi Norjaan

Kuva
Saara-Maria Kauppi
Saara-Maria Kaupin polku Muotsikan pakkausmuotoilun opiskelijasta väitöskirjaa tekeväksi sirkkatutkijaksi Norjaan on erityinen. Saara-Maria valmistui vuonna 2009 pakkausmuotoilun ja graafisen suunnittelun linjalta. Opintojen jälkeen hän aloitti työskentelyn kansainvälissä mainostoimistossa Helsingissä. Kaksi vuotta olivat opettavaista aikaa, mutta pian hän huomasi, ettei se ollut hänen oma juttunsa.

Ympäristöas​iat olivat olleet Saara-Marialle aina tärkeitä. Taustalla muhi ajatus, että muotoilu pitää yhdistää vihreisiin arvoihin. Ratkaisu löytyi, kun hän aloitti Creative Sustainability -linjan opiskelut Aalto-yliopistossa ja työpaikaksi valikoitui ympäristökonsulttitoimisto. Hyönteisravinto astui kuvaan kaksi vuotta sitten. Kollega esitteli hänelle opiskelijan, joka oli palavasti kiinnostunut sirkoista. Saara-Maria tempautui mukaan aiheeseen ja lopulta hän muutti Seinäjoelle, jossa startup-yritys aloitti käännyttää sika- ja kanatilallisia sirkkojen kasvattajiksi. 

Lakimuutos mahdollistaa nyt hyönteisravinnon

Saara-Maria myöntää, että hänellä meni puolitoista kuukautta, kun hän tutustui aiheeseen perinpohjin. Sen jälkeen hän uskaltautui syömään hyönteisiä. 

- Kämppikseni paistoi keittiössämme kasvatettuja jauhomatoja voin, valkosipulin ja persiljan kanssa ja se oli ensimmäinen hyönteisruokakokemukseni. Nehän oli oikeasti hyviä, naurahtaa Saara-Maria Kauppi

Suomen ensimmäisen hyönteisravintotuotteen Sirkkapurkin idean Saara-Maria sai Seinäjoella. Reilu puoli vuotta myöhemmin tuote saatiin myyntiin kauppoihin yhdessä EntoCuben kanssa ”keittiösomisteena”. Tällä hetkellä sitä myydään mm. Ekokauppa Ruohonjuuressa. Sirkkapurkista voi valmistaa maukkaan granolan. 

Maa- ja metsätalousministeriö salli 1.11.2017 alkaen hyönteisten myynnin ravinnoksi. Lakimuutoksen jälkeen kauppoihin on tulossa useita hyönteisproteiinia sisältäviä tuotteita. Tätä kehitystä Saara-Maria pitää hyvänä.

Muotsikan opiskelijat mukana kehitystyössä

Opinnäytteessään Aalto-yliopistoon Saara-Maria halusi tutkia, miten pakkaus ja sen grafiikka vaikuttavat kuluttajiin, kun kyseessä on hyönteisproteiinia sisältävä ravintoaine. 

Muotoiluinstituutin pakkausmuotoilun opiskelijat lähtivät mukaan yritysyhteistyöprojektiin talvella 2016 ja suunnittelivat erilaisia pakkauksia sirkkaproteiinipatukoille. Tutkimus sirkkaruokapakkausten ulkonäöstä ja samalla Saara-Marian maisterityö valmistui ja nyt hän jatkaa tutkimusta Norjan teknis-luonnontieteellisessä yliopistossa, NTNU:ssa. Tutkimus on 3-vuotinen EU-rahoitteinen projekti. Sen tavoitteena on selvittää ihmisten käsityksiä ja motiiveja kuluttajakäyttäytymistä hyönteisruokaa kohtaan sekä löytää muotoilun keinoin ratkaisuja, jotta ihmiset käyttäisivät enemmän hyönteisiä ravinnokseen. 

Saara-Maria miettii opintopolkuaan ja kannustaa opiskelijoita seuraamaan omaa intohimoaan ja kiinnostuksen kohteitaan.  

- Jos sinulla on jokin intohimo tai kiinnostus, siihen kannattaa panostaa opiskelujenkin aikana, sillä siitä voi tulla ammatti. Olen kiitollinen Muotsikan pakkausmuotoilun opiskelijoille, jotka heittäytyivät täysillä mukaan tutkimusprojektiin. Yhteensä 14 tuotetta pääsi testaukseen saakka. Toivottavasti pääsen esittelemään tuloksia mahdollisimman pian, Saara-Maria Kauppi kertoo. 

Sirkkapatukat
Muotoiluinstituutin pakkaus- ja brändimuotoilun opiskelijat suunnittelivat erilaisia pakkauksia sirkkaproteiinipatukoille.

Lisätietoa: 

 

Teksti: Petra Ruonakoski