Opiskelijat Rebuilt-näyttelyn takana

Kuva
Encounter of two worlds – Meira Rauta
Encounter of two worlds – Meira Rauta | Kuva: Laura Kallahti Photography
Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin vuoden 2019 opinnäytetyönäyttely Rebuilt tuo opiskelijoiden osaamista esille yhteisen näyttelyn merkeissä. Näytillä on valmistuvia opiskelijoita ja heidän opinnäytetöitään kymmeneltä eri Muotsikan suuntautumisalalta muotoilun sekä visuaalisen viestinnän puolelta.

Kerttu Lundell | Pedagoginen työtila museolle

Kerttu Lundell | Pedagoginen työtila museolle

”Suunnittelin konseptin pedagogisesta tilasta Lahden Museoiden uudelle tulokkaalle LADille (Lahti Art and Design). LAD sijoittuu Lahden keskustaan vanhan panimon kiinteistöön, sekä sen laajennusosaan.

Toiminnallisena lähtökohtanani ovat työpajat, mutta tilan tulee palvella monipuolisesti muitakin museon ja ulkoisten käyttäjien tapahtumia. Visuaalinen konseptini yhdistää luovan ympäristön historialliseen panimorakennukseen.”

Kuva: Antti Turunen
                                                 Kuva: Antti Turunen

Kerttu Lundell | Sisustusarkkitehtuuri, Muotoiluinstituutti

”Muotoilijana olen kiinnostunut yhdistämään estetiikan ja toiminnallisuuden. Haluan luoda tunnelmallisia kokonaisuuksia, joiden pohjana ovat ihmiset ja toiminnot.”

--

Meira Rauta | Encounter of two worlds – materiaalitutkimus metallisavien ja keramiikan yhdistämisestä matalapolttotekniikoin

Encounter of two worlds
                                                         Encounter of two worlds

Työ painottui materiaalitutkimukseen, jossa selvitettiin matalapolttoisen keramiikan ja metallisavien yhdistämistä jo ennen kuin kumpaakaan massoista oli vielä poltettu. Tavoitteena oli löytää materiaaliseos, jossa ilmenee sekä keramiikan että metallisaven parhaat ominaisuudet. Materiaalitutkimusprosessi kiteytyi yhdestä keramiikka-metallisaviseoksesta valmistettuihin osiin ja niitä korostamaan suunniteltuihin tuotteisiin: sormukseen ja korvakoruun.

Materiaalit Two worlds -koruissa:

Hopeiseen sormukseen ja korvakoruun liitetyt osat valmistettu opinnäytetyön tutkimuksissa kehitetystä materiaaliseoksesta (marmoroitu punasavi ja kuparisavi).

Korukuvat: Laura Kallahti Photography | Malli: Tuuli Kurkimäki

Kuva: Antti Turunen
                                                             Kuva: Antti Turunen

Meira Rauta | Korumuotoilu, Muotoiluinstituutti

Instagram: @rautameira

--

Mervi Puustinen | Ekologinen pakkaus tarvitsee ekologisen tuotteen

Pakkausluonnos

Opinnäytetyö keskittyy tuotteen ekologiseen jalanjälkeen ja pakkauksen rooliin kokonaisuudessa. Keskeisiä teemoja ovat tarkoituksenmukainen pakkaaminen, elintarviketeollisuus ja materiaalilähtöisyys. Materiaalivalinta on LUTin ja LAMKin KUPARI-hankkeen kehittämä kuitupohjainen vaihtoehto muoville. Suomessa viljellyn tofun brändi- ja myyntipakkauksen konsepti suunniteltiin kuvitteelliselle yritykselle, jossa kokonaisuus noudattaa kestävän kehityksen periaatteita.

Kuva: Antti Turunen
     Kuva: Antti Turunen

Mervi Puustinen | Pakkaus- ja brändimuotoilu, Muotoiluinstituutti

”Pakkausmuotoilijana saan yhdistää kaksi minulle tärkeää asiaa: muotoilun ja luonnon. Haluan kantaa korteni kekoon ympäristön tilan suojelemiseksi. Pyrin luomaan pakkauksia, jotka ovat sekä kestävän kehityksen mukaisia, että näyttävät kiinnostavilta. Uskon, että tulevaisuudessa ekologisen pakkaamisen kysyntä kasvaa entisestään, sillä enemmistö on herännyt jätemerimuovin ja ilmastonmuutoksen karuun todellisuuteen. Ajattelen, että halu muuttaa asioita, sekä käyttää luovuutta on avain kaikkeen, ja haasteet ovat mahdollisuus luoda jotain täysin uutta.”

Instagram: @mervipuustinen

--

Raita Huhta | Taapero goes digi: Vauvakirja digitaalisena leluna, iPad-sovelluskonsepti

Taapero goes digi

Suunnittelin digitaalisen leikkisovelluksen, joka toimii muun muuassa myös vauvakirjana. Digitaalisen alustan ansiosta sen toiminnallisuudet ovat kuitenkin laajemmat kuin perinteisen vauvakirjan. Suunnittelun lähtökohtana oli 1–3-vuotiaiden lasten erityispiirteet digitaalisen sisällön kuluttajana, jotta sovellusta olisi turvallista, helppoa ja hauskaa käyttää. Tavoitteena oli tuottaa yhdessäoloon kannustava digitaalinen lelu.

Kuva: Antti Turunen
                                                         Kuva: Antti Turunen

Raita Huhta | Graafinen suunnittelu, Muotoiluinstituutti

Olen pragmaattinen ja ratkaisukeskeinen graafinen suunnittelija. Etsin luovia tapoja rakentaa toimivia konsepteja oikeisiin tarpeisiin.”

www.linkedin.com/in/raita-huhta

--

Samuli Maliniemi | Keletric – suomalaisen sähkömopon muotoilututkielma

Kelectric

Opinnäytetyöni on KELE Design Oy:n sponsoroima yhteistyö-muotoilututkielma, jonka tavoitteena on luoda uusi kotimainen sähkömopokonsepti.

KELE on pieni suunnittelutoimisto Iisalmessa, jonka ominta aluetta ovat ajoneuvojen suunnittelu- ja muutostyöt. Yritys toteuttaa myös laajalti teollisen muotoilun ja graafisen suunnittelun projekteja.

Oma mielenkiintoni projektiin kumpuaa pitkällisestä harrastuneisuudesta kaksipyöräisten parissa ja jatkuvasta kiinnostuksesta uuteen teknologiaan.

Samuli Maliniemi

Samuli Maliniemi | Ajoneuvomuotoilu, Muotoiluinstituutti

Samuli Maliniemi on kaksipyöräisiin kulkuneuvoihin erikoistunut muotoilun ja tekniikan moniosaaja.

Instagram: @samulimaliniemi

-

Rebuilt-näyttely on osa Lahti Design Weekin ohjelmistoa, josta lisää: www.ldw.fi. 

Rebuilt – Lahden Muotoiluinstituutin opinnäytetyönäyttely 6.–29.5.2019