Opiskelijaprojektina sähköautokonsepti Mercedes-Benzille

Kuva
Mercedes-Benz Quantum
​Viimeistä vuottaan Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa ajoneuvomuotoilua opiskeleva Olli Seppälä on päässyt opiskeluaikanaan tutustumaan moniin ajoneuvomuotoilualan ihmisiin ja yrityksiin sekä toteuttamaan suuren automuotoiluprojektin.

24-vuotias Seppälä aloitti koulun täysin uudella linjalla, joka haki vielä muotoaan. Muotoiluinstituutin projektiluontoinen lähestymistapa opiskeluun on ollut hänelle mieleistä.

- Projektityöskentely ja varsinkin yritysyhteistyöprojektit opettavat paljon ja antavat ainakin minulle paljon enemmän oppia kuin perinteiset tentillä suoritettavat kurssit, Seppälä kertoo.

Helsingistä lähtöisin oleva Seppälä on mielissään siitä, että Muotoiluinstituutti on panostanut erityisesti vieraileviin luennoitsijoihin. Hän on saanut heiltä parasta mahdollista tukea sekä tietoja työelämään. Seppälä on käynyt opiskeluaikanaan myös vaihdossa Coventry Universityssä, Englannissa. Hän pitää aikaansa LAMKin opiskelijana onnistuneena.

Muotoiluinstituutissa opiskelu on ollut varmasti elämäni tähänastisista vaiheista paras, opettavin ja tapahtumarikkain ja voin suositella sitä kaikille.

 

Projektissa suunniteltiin sekä auton ulkomuoto että sisätilat

Neljäntenä opiskeluvuonnaan Seppälä pääsi toteuttamaan suurta automuotoiluprojektia:

- Mercedes-Benz Quantum on neljän kuukauden tiimityön hieno tuotos. Konsepti kuului yhteen syksyn kursseista, jossa päätettiin tehdä yhdessä kuuden hengen voimin yksi iso automuotoiluprojekti ja markkinoidaan sillä omia töitämme ja linjaamme.

Projektia johti Tesla Motorsin automuotoilija Joonas Vartola. Hän antoi Seppälälle ja hänen opiskelijatovereilleen Viljami RäisäselleKalle KeiturillePekka PuhakalleMarkus Niiniselle ja Antti Laukkaselle tehtäväksi suunnitella Premium-sähköautokonseptin, joka brändättiin Mercedes-Benzille.

Projekti oli Seppälälle antoisa. Hän oppi auton luonnostelua, 3D-mallinusta ja projektinhallintaa. Lisäksi kuuden opiskelijan tiivis yhteistyö kartutti ryhmätyöskentelykokemusta. Hän myös näki läheltä, kuinka auto hahmottuu pitkän taustatutkimuksen ja luonnosteluprosessin kautta kolmiulotteiseksi malliksi.

- Projektissa suunniteltiin sekä auton ulkomuoto että sisätilat, joten kokonaisuus vaati paljon hahmottamista, etenkin kun en ole ollut mukana aiemmin tämän tasoisessa kokonaisen automallin suunnittelussa ja mallintamisessa.

Seppälä uskoo, että projekti antaa eväitä myös myöhempiin muotoilutehtäviin.

- Kokonaisen ajoneuvon muotoiluprosessin läpivieminen oli meille kaikille kaiken kaikkiaan haastavaa ja se antoi laajan kuvan ajoneuvon muotoiluprosessista ja siitä, kuinka jokainen asia yksityiskohtia myöten pitää ottaa huomioon.

Seppälällä on jo suunnitelma siitä, mitä hän tekee kun valmistuu Muotoiluinstituutista.

- Opintojeni jälkeen aion hakea yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi töihin johonkin muotoilutoimistoon kehittymään ja hakemaan vauhtia ajoneuvo- tai tuotemuotoilun maisteriohjelmaan.

Lisätietoja: 

Kuvia Mercedes-Benz Quantum projektista 
Ajoneuvomuotoilijat Facebookissa 
Ajoneuvomuotoilun koulutus: Muotoilija (AMK), ajoneuvomuotoilu

 

Teksti: Max Rasmussen