Oman alan työpaikka ennen valmistumista

Kuva
Mira Järvenpää
Mira Järvenpää on LAMKista valmistunut tietoliikennetekniikkaan erikoistunut tuore tieto- ja viestintätekniikan insinööri. Miran päättäväinen asenne ja aktiivisuus mahdollisti vakituisen oman alan työpaikan jo ennen valmistumista.

Tuore insinööri yksilöi osaamisensa liiketalouden opinnoilla eli yhdisti tekniikan ja liiketalouden opinnoista itselleen sopivan kombon. Miralla on siis tekniikan alan vahvan osaamisen lisäksi kokemusta myös markkinointikursseista, yrittäjyysopinnoista ja itsensä brändäämisestä. Tekniikkaa nykyinen tietoturva-asiantuntija päätyi opiskelemaan, koska se on kasvava ala, joka tarjoaa monipuoliset uramahdollisuudet.

- Halusin sellaisen alan, jossa pystyn tekemään paljon ja pääsen etenemään urallani. Perusopinnot LAMKissa sisälsivät matikkaa, fysiikkaa, englantia, ruotsia ja monitoriopinnot koostuivat mm. koodaamisesta ja tietoverkkojen perusteista. Toisen vuoden lopulla valitsin erikoistumisen ja me olimme viimeisiä, kenellä oli elektroniikka. En halunnut lähteä kuolevalle alalle, enkä ollut tarpeeksi hyvä koodaamisessa, joten päädyin tietoliikennetekniikkaan. Tykkäsin konffaamisesta.

Mira kuvailee LAMKissa opiskelua monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi. Mira osallistui aktiivisesti myös Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAMKOn ja Lahden insinööriopiskelijat LIRO ry:n toimintaan, toimien mm. edustajistossa ja kansainvälisenä tutorina. Tuore insinööri oli mukana myös opiskelijamedia LAHKOn perustamisessa ja tähän projektiin hän eksyi LAMK promo -toiminnan kautta. Mira kertookin olevan parhaimmillaan erilaisissa projekteissa.

- Mieleenpainuvinta LAMKissa oli normaalista luokkatyöskentelystä poikkeava opiskelu ja vaihto, joka on opettanut itsenäistymistä. Olin Etelä-Koreassa Soulissa opiskelijavaihdossa 2015: opiskelin siellä markkinointia, teknistä puolta ja vähän korean kieltä. Pääsin kokemaan, että siellä itse onkin vähemmistöä – se oli ehkä kaikkein siisteintä.

 

”Onhan se uskomatonta saada oman alan töitä ennen, kun olet edes valmistunut”

Miran työnhakuprosessi ei ollut helpoimmasta päästä, mutta kova työ palkittiin lopuksi vakituisella työpaikalla tietoturva-asiantuntijana – ja vielä kahta kuukautta ennen valmistumista.

- Kuulin Young Professionals Academysta Capgeminilla ja päätin hakea sinne. Ensin lähetettiin hakemus ja hakemuksen jälkeen heti seuraavana päivänä tuli tieto, pääsikö jatkoon. Jatkoon päästessäni piti osallistua koko päivän kestävään workshoppiin, jossa testattiin, miten käyttäydyn ryhmätilanteissa tai miten stressaavat tilanteet vaikuttavat, minkälaiset esiintymistaitoni ovat ja käytöstäni tarkkailtiin koko päivä. Workshopin jälkeen oli piinallista odottaa vastausta eli haastattelukutsua. Pääsin haastatteluun ja minut oli selkeästi profiloitu, että sopisin tietoturvapuolelle. Lisäksi koulutodistustani katsottiin ja todettiin sen olevan niin hyvä, että minut haluttiin palkata. Fiilis oli huikea – onhan se uskomatonta saada oman alan töitä ennen, kun olet edes valmistunut.

Mira on ollut tyytyväinen mielenkiintoiseen työhönsä, joka on sisältänyt hommia mm. GDPR:n ja dokumentoinnin kanssa. Tietoturva-asiantuntija on päässyt työssään hyödyntämään jopa taitoa, jota ei ajatellut tarvitsevansa.

- Tietoliikenteen kursseilla opiskelimme aliverkotusta – nyt pääsin opettamaan työkavereilleni, miten aliverkotetaan ja se oli aika siistiä. En olisi ikinä uskonut, että tulen käyttämään sitä taitoa.

Tärkeimmät tiedot ja taidot LAMKista Miralla kiteytyy yrittäjyyteen, itsenäisyyden oppimiseen sekä verkostojen tärkeyteen.

- Olen saanut monipuolisen koulutuksen kaikista tekniikan eri aloista, vaikka olenkin päätynyt tietoliikennepuolelle. Haastavinta olikin kaikkien oikeiden kurssien löytäminen ja miten sai valittua laajasta tarjonnasta juuri ne täydelliset, itselleni sopivat kurssit.

Lahdessa rakkainta on ihmiset ja tykkään lahtelaisesta mentaliteetista.

Koulutuksen lisäksi Mira on pitänyt Lahdesta opiskelukaupunkina, jota nainen kuvailee sopivan pieneksi, mutta kuitenkin sopivan isoksi kompaktiksi paketiksi, jossa kaikki on lähellä.

- Lahdessa rakkainta on ihmiset ja tykkään lahtelaisesta mentaliteetista. Lahessa ollaan rehellisiä, jopa avoimia ja kaikki ovat tervetulleita – se on sellainen oma yhteisönsä. Lahdella on kyseenalainen maine, mutta täällä pidetään yhtä.

Opiskelijaelämä Miran kohdalla koostui monista bileistä, joissa oli mahdollisuus tutustua uusiin ystäviin myös oman luokan ja koulutusalan ulkopuolelta. Tärkeäksi muodostunut kaveriporukka rakentui kuitenkin jo ensimmäisinä päivinä ja myös valmistumista juhlistettiin yhdessä.

- Ensimmäisenä vuonna ekoina päivinä meille muodostui 8 hengen ryhmä, jossa oli 2 tyttöä ja loput poikia. Tällä kokoonpanolla osallistuimme fuksiaisiin, tursajaisiin, kaikille mahdollisille approille ja kaikki tehtiin yhdessä. Se oli se mun porukka.

 

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, 240 op

Oletko kiinnostunut peleistä, 3D-mallinnuksesta, mobiiliohjelmoinnista tai tietoverkoista? Tieto- ja viestintätekniikan koulutus antaa sinulle hyvät eväät suunnitella ja toteuttaa erilaisia ICT-ratkaisuja. Työllistymisnäkymäsi ovat hyvät.