”Muotsikassa minua on aina rohkaistu etsimään oma juttuni”

Kuva
Sabiina Aalto
​LAMKin muoti- ja vaatetussuunnittelun neljännen vuoden opiskelija Sabiina Aalto tiesi heti lukiosta valmistuttuaan haluavansa luovalle alalle. Vaatetusompelijan ammattiopintojen aikana Sabiinalle syntyi ajatus siitä, että ala voisi olla juuri oikea hänelle:

- Menin ammattikouluun vaatetusompelijalinjalle, jossa syntyi ajatus, että tätä voisin tehdä työksenikin. Hain Muotsikkaan useamman vuoden ja ehdin valmistua ammattikoulusta myös modistiksi. Lopulta erilaisten työpaikkojen, työharjoitteluiden ja projektien jälkeen pääsin Muotsikkaan.

Lahti ei ollut entuudestaan tuttu Sabiinalle, joka omien sanojensa mukaan on kotoisin vähän kaikkialta – Sabiinan äiti on kotoisin Chilestä, mutta hän itse on asunut koko elämänsä Suomessa eri paikkakunnilla. 

- Tuntuuhan Lahti pieneltä kaupungilta, mutta siinä on omat puolensa. Kaikki tarvittava on kävelyetäisyydellä. Sitä pystyy keskittymään opiskeluihin eri tavalla kun ei ole liikaa muita häiriötekijöitä, joita isommassa kaupungissa taas on. Tällä hetkellä en asu täällä Lahdessa, joten kulkeminen muualtakin onnistuu.

Perinteinen ja tuleva, käsityö ja teknologia kohtaavat.

Sabiinan opinnäytetyössä perinteinen ja tuleva sekä käsityö ja teknologia kohtaavat. Näitä näkökulmia kuvatakseen Sabiina käyttää vaatteissa perinteistä ryijytekniikkaa, johon hän yhdistää elektronisen tekstiilin. Käytännössä tämä tarkoittaa valaisevien komponenttien yhdistämistä tekstiiliin. 

- Luulen, että idea opinnäytetyöhöni on ”salaa” hautunut pari vuotta. Jonkinlainen ajatus uuden ja vanhan yhdistämisessä kiehtoo minua. Se on aina ajankohtainen, koska olemme aina siinä mennen ja tulevan “välissä”. Opinnäytetyöni on sesongiton naistenvaatemallisto, jonka lähtökohtana on kokeilevuus tekstiileissä. Koska e-tekstiili on minulle täysin uusi asia, tavoitteena on oppia perusteet ja kokeilla miten homma toimii sovellettaessa vaatteeseen. 

Opinnäytetyöprosessi on sen verran pitkä, että mieli ehtii muuttua monta kertaa. Haastavinta on ajanhallinta, koska tykkään valita melko työläitä ja hitaita tekniikoita. Luova prosessi on jatkuvaa päätöksentekoa, joten haaste on löytää sopiva keskitie, milloin antaa aikaa ja milloin tehdä nopeita päätöksiä, jotta työ etenee. 

Kaikki ympärillämme on jonkun suunnittelemaa

Sabiina kokee opintojensa tarjonneen hyvän pohjan monenlaiselle uralle:

- Täällä olen pystynyt keskittymään enemmän luovaan prosessiin ja oman kädenjäljen löytämiseen. Joskus minulta kysytään, että mitä se suunnittelija oikein tekee. Yleensä vastaan, että jos lähdetään siitä, että kaikki ympärillämme on jonkun suunnittelemaa. Palvelut, tuotteet, käyttöliittymät jne. Eli vastaus on mitä vaan! 

Muoti- ja vaatetusalalla kilpailu on kovaa, joten ensin on hyvä pysyä nöyränä ja olla itse aktiivinen. Tällä hetkellä minua kiinnostaisi erikoistua tulevaisuuden materiaaleihin, joihin mielestäni linkittyy vahvasti vastuullinen ajattelu. Ehkä ironista on, kuinka aluksi en halunnut akateemista uraa, mutta nyt tutkijan työ voisi olla myöhemmin tulevaisuudessa varteenotettava vaihtoehto.

Kaupallinen, taiteellinen ja vastuullinen Muotsikka

- Muotsikassa opiskelu on käytännönläheistä. Mielestäni täällä kaupallinen, taiteellinen ja vastuullinen ajattelu kohtaavat. Muotsikassa minua on aina rohkaistu etsimään oma juttuni. Näin on parempi, koska silloin en kilpaile samojen tyyppien kanssa. Muotsikassa on myös tiivis porukka ja halutessaan sitä oppii tutustumaan lähes kaikkiin. 

Muistan hakiessani Muotsikkaan, kuinka ajattelin, että minun täytyy olla hyvä piirtämään ja tekemään vaatteita. Nyt opiskelujen loppusuoralla ymmärrän, että näiden taitojen on oltava “vain” tietyllä tasolla, jotta pystyy ilmaisemaan ideoitaan helpommin. Ne ovat enemmänkin työkaluja. Mutta oikeastaan muut ominaisuudet ovat yhtä tärkeitä, ellei tärkeämpiä. Pitää olla valmis tekemään töitä ja ottaa vastaan kritiikkiä. Kielitaidostakin on hyötyä. Riittää, että on utelias ja kiinnostunut oppimaan asioita, sillä luovuuttakin voi oppia.

​Entä millaisia vinkkejä Sabiina antaisi Muotsikkaan hakijoille?

- Kannattaa olla oma itsensä ja yrittää uudestaan jos heti ei tärppää. Itse olen todiste siitä, että tiettyjä taitoja hiomalla on mahdollista päästä sisään sitten lopulta. 
Yleisesti suosittelen Muotsikkaa tyypille, joka haluaa tehdä jotain luovaa. Muotsikka on mielestäni hyvä pohja monenlaiselle luovalle uralle.


Sabiinan vuosikurssi järjestää 23.5. 2018 KOE-muotinäytöksen Valkoisessa Salissa Helsingissä.
Lue lisää: www.koefashionshow.com