Muotoiluinstituutin opiskelija vietti viikon neulesuunnittelukilpailun finaalissa Firenzessä

Kuva
Krista Virtasen neulemallisto
Feel the Yarn – The X Contest on kansainvälinen neulesuunnittelukilpailu, jonka finaaliin valitaan vuosittain noin 25 opiskelijaa ympäri maailman. Finaali järjestettiin Firenzessä 23.–30.6.2019 ja yksi harvoista tämän vuoden finaaliin valituista opiskelijoista oli Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun opiskelija Krista Virtanen Lahden ammattikorkeakoulusta.

Feel the Yarn -kilpailuviikko Firenzessä oli intensiivinen ja opettavainen. Maailman johtavista muotikouluista tulleiden opiskelijoiden kanssa kisaamaan pääseminen tuntui jo voitolta.

Finaaliviikkomme Firenzessä alkoi heti maanantaina-aamuna, kun kävimme kolmella eri lanka- ja neulevalmistajalla. Kaikki valmistajat olivat erilaisia: yhdessä valmistettiin lanka alusta loppuun ja näimme koko prosessin, toinen yritys valmisti leikkuujätteestä lankaa ja kolmas kehitteli uusia tapoja valmistaa sekä manipuloida neulosta ja lankaa. Saimme tietää paljon alan johtavista neule- ja lankavalmistajista.

Tiistaina jatkoimme vierailuja ja kävimme kahdella eri tehtaalla. Toisessa kehiteltiin lankaa, joka on jo valmiiksi neulottu sisältä eli se antaa siihen täysin uudenlaisen koostumuksen ja näin ollen usein lisää langan kestokykyä ja joustavuutta. Toinen yritys taas valmisti uudenlaisia metallilankoja, jotka olivat koostumukseltaan ja rakenteeltaan sopivimpia kuin monet vastaavat.

Kolme seuraava päivää vietimme Pitti Immagine Filati -messuilla, joka on vuoden yksi tärkeimmistä tapahtumista neuleyrityksille. Messuilla lankavalmistajat esittelevät uudet lankansa alan neulevalmistajille ja yritykset ostavat seuraavan sesongin langat. Pitti Immagine Filati esittelee myös seuraavan vuoden tulevat trendit, materiaalit ja värit. Keskiviikkona pystytimme messuille Feel The Yarn – The X Contest -näyttelyn ja vaatteemme olivat siellä mallinukkejen päällä esillä. Kilpailun pisteet jakautuivat siten, että 60 % äänistä oli kilpailun tuomareiden ja 40 % messukävijöiden eli jokainen messukävijä sai äänestää omaa suosikkiasuaan.

Esittelimme malliston konseptit ja tulevaisuuden suunnitelmat kolmessa minuutissa tuomaristolle. Messuilla konkretisoitui, ettei riitä, vaikka osaisi tehdä kuinka hienoja vaatteita – yksi suurimmista asioista on kuitenkin se, osaako omia tuotteitaan myydä. Tämä on varmasti taito, joka karttuu ajan mittaan, mutta oli tärkeä kokemus. On eri asia myydä tuotteita pelkille kuluttajille kuin sisäänostajille ja alan ammattimaisille. Siinä on hyvin kriittinen asiakaskunta, joka tuntee laadun ja tilanteen, missä alalla mennään.

Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta millään alan messuilla ja kokemuksena erittäin tärkeä, jotta tulevaisuudessa osaan ottaa näistä tapahtumista ja kontakteista kaiken tarpeellisen irti. Mielestäni olisi tärkeää, että jokainen opiskelija kävisi ainakin kerran alan messuilla ulkomailla, jotta valmistuessaan tietäisi miten toimia, kun etsii alan toimijoita. Matka antoi paljon uusia kokemuksia, näkökulmia, tietoa ja tarpeellisia kontakteja. Italialainen lankasponsorini lupasi sponsoroida minua tulevaisuudessakin.”

Krista Virtanen, Muotoiluinstituutti

@kristavirtanendesign

Krista Virtanen Design