Minun LAMKini: "25-vuotias LAMK on kuin laama"

Kuva
Jukka Oresto ja Janita Markwort
Mitä sinulle tulee mieleen, jos sinun pitäisi elollistaa 25-vuotias Lahden ammattikorkeakoulu? LAMKin hallintojohtaja Janita Markwortin vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

- Lahden ammattikorkeakoulu on kuin laama. Sillä on pitkä kaula, se näkee eteenpäin ja on kestävä.  Laama voi myös tiukan paikan tullen tehdä melkein mitä vain, että se selviää, Markwort nauraa. 

Nämä tiukat tilanteet ovat tuttuja Markwortille. Hän ehti työskennellä kuusi vuotta koulutuskonsernissa ennen kuin siirtyi vuonna 2005 kokonaan Lahden ammattikorkeakoulun palvelukseen.

- LAMKin talous oli tuolloin tosi tiukoilla ja rupesimme korjaamaan tilannetta ihan pohjalta, Markwort muistelee.

Monessa haastavassa tilanteessa hänellä on ollut taisteluparina kehitysjohtaja Jukka Oresto, joka tuli LAMKiin töihin vuonna 2001.

- Meitä voisi kutsua jonkin sortin selvitysmiehiksi. Välillä meistä on tuntunut siltä, että olemme kuin säkkejä, jotka tipautetaan paikalle selvittämään, mistä on kysymys ja ratkaisemaan ongelmat. Välillä meille on käynyt niin, että on riittänyt, että satumme tulemaan ovista yhtä aikaa sisälle, niin ihmiset ovat luulleet, että olemme tulleet selvittämään jotain, Markwort ja Oresto sanovat.

- Nämä haastavat tilanteet ovat kasvattaneet meitä ihmisinä ja ammattilaisina hyvin paljon. Vaikka itselle on tullut tunne omasta riittämättömyydestä tilanteessa, olemme luottaneet siihen, että yhdessä me saamme tästä jotain aikaan. Kumpikin on yrittänyt ymmärtää, mitä mahdollisuuksia tilanteessa on edetä ja sitä olemme sitten selvittäneet päätöksentekijöille, he muistelevat.

Talo täynnä upeita ihmisiä

Markwort on toiminut uransa aikana LAMKissa talouden ja hallinnon johtotehtävissä. Oresto on puolestaan toiminut muun muassa koulutusjohtajana eri aloilla ja vastannut kongressikeskus Fellmannin liiketoiminnasta.

- En ole kertaakaan edes vakavissani hakenut muualla töihin. Minut on pari kertaa headhantattu, mutta en ole lähtenyt, sillä työnantajani on tarjonnut koko ajan tarpeeksi haasteellista kenttää, Markwort kertoo.

Oreston kokemus on samanlainen.

- En olisi voinut mitenkään kuvitella näin monipuolista ammatillista kuvaa, kun tulin tänne töihin vuonna 2001. Iloitsen myös upeista, omistautuneista ihmisistä, joita meillä on LAMKissa, Oresto sanoo.

Oresto näkee, että Mukkulan kampukselle muuton myötä LAMK saa paitsi yhden osoitteen, myös yhdet kasvot. 

- Jatkossa meillä on kaikki se monipuolinen ja monialainen osaamisemme Niemen alueella ensimmäistä kertaa LAMKin historiassa saman katon alla. FellmanniCampus on jo osoittanut, mitä tapahtuu, kun kaikki ovat yhdessä. 

Janita Markwort kuvaa tätä muutosvaihetta hytinähetkeksi.

- Se on se hetki, jossa uusi ja vanha kohtaavat ja josta on vain mentävä eteenpäin. 

Tukka sekaisin, elämään luottaen

Kaksikon mielestä Lahden ammattikorkeakoulu on lunastanut paikkansa alueellisena vaikuttajana ja yhteisenä foorumina. 

- Näin LAMKin tulee tehdä jatkossakin. Olemme myös lunastamassa paikkaamme valtakunnallisena vaikuttajana. LAMKista voi olla valtakunnallisessa mediassa kahdessa päivässä 15 mediaosumaa. 

Palataan lopuksi vielä 25-vuotiaaseen LAMKiin. Oresto kuvaa sitä nuoreksi aikuiseksi, joka on saanut vanhanaikaisen hyvän kasvatuksen, mutta joka on huomannut, että maailma on kovaa vauhtia muuttumassa. 

- Tämä nuori aikuinen näkee kuitenkaan taustaansa vasten, mitä kaikkea hän voisi olla jatkossa. Hän on tukka sekaisin ja luottaa osaamiseensa ja saamaansa kasvatukseen.

Teksti ja kuva: Helena Salakka