Miksi kannattaa opiskella insinööriksi? Raute Oyj:n toimitusjohtaja vastaa

Kuva
Tapani Kiiski
Tapani Kiiski | Raute Oyj
Lahden ammattikorkeakoulun tekniikan alan Advisory Board mahdollistaa sidosryhmien vuoropuhelun ja avaa keskustelun insinööriosaamisen isoista linjoista. Tekniikan alan Advisory Boardin jäsenet edustavat strategisia kumppaneita ja yhteistyöyrityksiä, joista yksi on Raute Oyj:n toimitusjohtaja Tapani Kiiski.

Raute on puutuotetoimialaa maailmanlaajuisesti palveleva teknologia- ja palveluyritys. Rautella työskentelee tällä hetkellä lähes 40 Lahden ammattikorkeakoulussa opiskelevaa sekä LAMKista jo valmistunutta, joista 28 on insinöörejä. Opiskelijoiden toimesta on myös tehty yli 20 opinnäytetyötä Rautelle LAMKin eri aloilta. Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden sekä valmistuneiden työllistymis- ja opinnäytetyömäärä on siis huomattava.

Insinöörien työllistymismahdollisuudet ovat tällä hetkellä erinomaiset ja joistain tekniikan alan osaajista on Suomessa jopa pulaa. Lahden ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa puutuoteteollisuuden tarpeisiin insinöörejä kouluttava korkeakoulu – tämä on myös yksi tärkeistä mittareista, kun puhutaan LAMKin ja Rauten yhteistyöstä. Yrityksen toimitusjohtaja Tapani Kiiski kertookin nyt oman näkemyksensä, miksi kannattaa opiskella insinööriksi ja miksi juuri LAMKissa.

- Insinöörien tehtävät ovat mielenkiintoisia ja töitä riittää, niissä pääsee edelleen kehittämään itseään sekä oppimaan uutta. LAMKissa on muutamia oikein hyviä ainekokonaisuuksia tarjolla – erityisesti Rauten kannalta tärkeä on maamme ainoa puutekniikan opetus. Kun tähän yhdistää sopivasti konetekniikkaa, automaatiota ja/tai kaupallisia juttuja, on kokonaisuus oikein hyvä.

Millaisia työtehtäviä ja uravaihtoehtoja esimerkiksi Raute Oyj tarjoaa insinööreille?

- Alkaen suunnittelijasta, tuotekehitystä, projektitöitä, myyntiä, jne. ja kaikissa näissä voi kehittyä esimiestehtäviin. Osaamista pääsee soveltamaan globaalissa bisneksessä myös ulkomailla työskennellen.

Miksi on tärkeää tehdä yritysten kanssa yhteistyötä jo opiskeluaikana?

- Opiskelija oppii ymmärtämään, mihin koulussa opittua oikeasti tarvitaan ja mitä pitää ehkä opiskella lisää, jotta voi tehdä töitä. Samalla yrityksen edustajat oppivat tuntemaan opiskelijan ja tunnistavat, mihin tehtävään hän voisi sopia.

Kiiski kertoo myös, että Lahden ammattikorkeakoulun tekniikan alan Advisory Boardin myötä yrityksien on mahdollista antaa palautetta ja esittää toiveita. Neuvottelukunnan avulla yhteistyöyritykset ja strategiset kumppanit pysyvät myös paremmin ajan tasalla, mitä LAMKissa tapahtuu.