LAMKin ja LUTin alumni: ”Näen hyvänä polkuna sen, että lähtee AMK:n jälkeen työelämään ja opiskelee myöhemmin lisää”

Kuva
Tom Gustafsson
Tom Gustafsson valmistui ohjelmistotekniikan insinööriksi Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2004. Tomilla on ollut mielenkiintoinen ja yksilöllinen opiskelijan polku, sillä mies yhdisti urheilun ja opiskelun – innokas koodaaja jatkoi myös opintojaan myöhemmin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa LUT:ssa.

”Mulla on sellainen tausta, että olen pienestä asti koodaillut jotakin”, kertoo Tom heti haastattelun alussa. Koodausharrastus ja urheilu vetivät miehen muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen opiskelemaan vanhaan kotikaupunkiinsa Lahteen ohjelmistotekniikkaa. LAMKissa opiskelun ohessa ohjelmistotekniikan insinööri pelasi koripalloa Namika Lahdessa miesten maajoukkueessa. Mieleenpainuvimpiin muistoihin lukeutuu juurikin urheilun ja opiskelun aikataulutus.

- Tiukan ohjelman takia treenasin sekä aamuisin että iltaisin. Joskus oli sellaisia päiviä, että tulin kahdeksaksi opiskelemaan ja kymmeneltä oli aamutreenit urheilutalolla koulun vieressä – sen jälkeen tulin takaisin opiskelemaan neljään saakka ja viideltä taas uudestaan treenaamaan. Ehkä se hektinen elämä on päällimmäinen muisto opiskeluajoista. Pystyin tästä rytmistä huolimatta valmistumaan ajallaan neljässä vuodessa, mikä oli myös tavoite. Meitä oli reilu 30 aloittavaa ja vain 2 valmistui ajallaan eli vaikka oli paljon toimintaa, niin olin toinen niistä harvoista ajallaan valmistuneista.

Tom kertoo saaneensa kaikki ne perustiedot ja -taidot LAMKista, jotta pystyi hyppäämään työelämään ja tekemään alan hommia.

Ammattikorkeakoulusta tulee valmiita ihmisiä työelämään.

LAMKista valmistumisen jälkeen Tom oli työelämässä kuusi vuotta, jonka jälkeen päätti aloittaa maisteriopinnot LUT:ssa tuotantotalouden ja suorituskykyjohtamisen parissa. Tällä hetkellä mies työskentelee ja pyörittää tuotekehitystä Accanto Systemsillä, joka on lahtelainen ja kasvava IT-alan yritys.

- Tässä ammatissa tiedot toki päivittyvät koko ajan, mutta opiskeluissa tottui jatkuvaan uuden oppimiseen – siitähän tuotekehityksessä pitkälti on kyse, että tulee jatkuvasti uusia teknologioita, jotka pitää ottaa haltuun.

IT-alalla asenne on tärkein ja tätä Tom painottaa alati muuttuvassa maailmassa, jossa teknologioita tulee ja menee. Mutta miksi kannattaa tulla juuri Lahteen ja LAMKiin opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa?

- Lahti on kiva kaupunki, mainettaan parempi ja täällä on paljon IT-firmoja. Tämä ala on kasvava ja kaipaisi erilaisia ihmisiä – stereotypia mistään IT-nörtistä ei pidä paikkaansa. Tärkeitä taitoja ovat tiimipelaaminen, ihmissuhdetaidot, tekniset taidot ja matemaattinen älykkyys eli monenlaisia ihmisiä kaivataan alalle.

Tom on myös yksi Lahden ammattikorkeakoulun tekniikan alan Advisory Boardin jäsenistä, jonka tarkoituksena on mahdollistaa sidosryhmien vuoropuhelu ja avata keskusteluita insinööriosaamisen isoista linjoista.

- Lahdessa on paljon pieniä toimipisteitä, mutta paljon yrityksiä. Haluaisin saada sellaisen kanavan aikaiseksi, että yritykset tietäisivät LAMKista ja LAMK kaikista yrityksistä – näin saadaan lisää harjoittelijoita ja opinnäytetöitä eri firmoille.

LAMKin alumni Tom näkee, että ammattikorkeakoulusta tulee valmiita ihmisiä työelämään.  

- Oli todella hyvä, että LAMKista lähdin työelämään ja työelämän tuoman kokemuksen jälkeen lähdin vasta opiskelemaan maisteriksi – se oli parempi kuin pelkkä suora opiskeluputki. Näen hyvänä polkuna sen, että lähtee AMK:n jälkeen työelämään ja opiskelee myöhemmin lisää, jos intoa riittää.

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, 240 op

Mediatekniikka, ohjelmistotekniikka, tietoverkot... Oletko kiinnostunut peleistä, 3D-mallinnuksesta, mobiiliohjelmoinnista tai tietoverkoista?  Tieto- ja viestintätekniikan koulutus antaa sinulle hyvät eväät suunnitella ja toteuttaa erilaisia ICT-ratkaisuja. Työllistymisnäkymäsi ovat hyvät.