Lahdesta sain eväät alalla menestymiseen

Kuva
LAMK pattern
Kuka olet, missä asut ja mitä teet?

Joonas Vartola. Asun Helsingissä. Työskentelen ajoneuvo- ja teollisena muotoilijana sekä osakkaana kahden Lahden aikaisen kollegani kanssa perustamassa muotoilutoimistossa. Firma perustettiin viime vuonna, mutta se on nyt murroksessa ja laajentumassa projektien kirjon ansiosta.

Miten päädy​it alalle?

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin teollisen muotoilun ohjelman kautta. Lahden jälkeen jatkoin Lontooseen tekemään maisterintutkintoa ajoneuvomuotoilussa.

Miksi valitsit L​AMKin, Muotsikan?

Lahden oppilaitoksen ja alumnien maine sekä tekemiseen ja yritysyhteistyöprojekteihin keskittynyt opiskelumetodi kiinnostivat.

Mitä ja miten op​iskelit?

Teollista muotoilua. Opiskelu eteni projektien ja harjoitustöiden kautta kohti ehdottoman tärkeitä työharjoitteluita ja lopputyötä. Lahdessa keskitytään paljon suunnittelutyökalujen; ennenkaikkea piirtämisen, mallintamisen ja mallinrakentamisen korkeatasoiseen osaamiseen, joka on elintärkeää alalla työskennellessä. 

Mikä oli opinnoissa p​arasta?

Perusteelliset visuaalisen hahmotuksen ja sommittelun perusteet, materiaalityöpajat sekä kriittisen kovatasoinen projektityöskentely.

Lahti antoi jo sellaisenaan erinomaiset eväät ja perusteet alalla työskentelyyn. Oikeastaan en lisäisi mitään, vaan yksinkertaistaisin opetusohjelmaa ja korostaisin tekemisen ja kriittisen tarkastelun merkitystä.

Mitä vinkke​jä annat nykyisille opiskelijoille?

Nukkua ehtii myöhemmin. Kun on koulussa, on paras mahdollisuus kokeilla, haastaa ja epäonnistua. Kilpailu alalla on kova ja hyväksytty suoritus ei riitä. Pitää ymmärtää mikä on kansainvälinen taso ja treenata taitoja, ymmärtämistä ja näkemystä ankarasti yötä päivää. 

Miten löysit polkusi työmarkkinoil​le?

Koulun, niin Lahden kuin Lontoonkin, aikana luoduista verkostoista. Tein lukemattomia portfolioita ja lähetin hakemuksia useita. Joku niistä aina tärppää. Tärkeintä on olla peräänantamaton. Harva valmistuva tietää tarkalleen mitä haluaa tehdä monta vuotta valmistumisen jälkeen. Joihinkin juttuihin päätyy hyvän ajoituksen ja kontaktien ansiosta, mutta pitää kokeilla eri asioita myös ymmärtääkseen mitä ei halua.

Millainen työurasi on ollut valmis​tumisen jälkeen?

Asiat sujuneet melko mukavasti valmistumisen jälkeen johtuen osakseen kovasta itsekurista ja hyvästä kilpailuhengestä MI:n luokalla. Komppasimme toisemme hyvään vauhtiin. Lontoosta valmistuttuani olen työskennellyt Italiassa, Japanissa, Saksassa ja ennen Suomeen palaamista viime vuonna työskentelin mm. viisi vuotta Yhdysvalloissa Teslalla.

Oletko opiskellut jot​ain lisää?

Siirryin Lahdesta 2006 valmistuttuani suoraan Lontooseen maisteriopintoihin. Lahden opinnot olivat ajoneuvomuotoilijan uralle erinomainen pohja.

Mitä tulevaisuudenhaaveita sinulla on?

Laajentaa ja kasvattaa yritystäni, sen asiakasverkkoa ja päästä jatkuvasti mukaan uusiin mielenkiintoisiin ja stimuloiviin projekteihin. Tavoitteenani on myös työskennellä mahdollisimman usein eri alojen spesialistien kanssa. Uskon, että sitä kautta oma ymmärtämykseni ja osaamiseni kehittyy nopeiten ja korkeammalle tasolle.