Kiihdyttämöstä valmiuksia yrittäjäksi

Kuva
Niklas
STORM-liikeideakilpailun 2018 voittaja Niklas Kaikonen. Kuva: Henri Uotila
Lahden ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö on jo lähes vuoden ajan tarjonnut erilaisia palveluita opiskelijoiden ja henkilökunnan yrittäjyysvalmiuksien kehittämiseksi. Tarjolla on ollut mm. tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita, mahdollisuus oman liikeidean testaamiseen ja kehittämiseen STORM-liikeideakilpailussa, pitchaus-koulutusta sekä kevään kiihdytysohjelma. Yksi kaikkia palveluita hyödyntäneistä on STORM-liikeideakilpailun 2018 voittaja ja RESELL-hankkeen projektipäällikkö Niklas Kaikonen.

Syksyllä 2018 järjestettyyn STORM-liikeideakilpailuun osallistuminen oli Niklaksen ensimmäinen konkreettinen askel kohti omien yrittäjyysvalmiuksien kehittämistä. Liikeideakilpailun kautta hän sai myös ensikosketuksensa liikeidean pitchaamiseen.

 Jos sinulla on liikeidea, STORM-liikeideakilpailu on hyvä tilaisuus päästä tuomaan sitä esille, ja yhdessä kehittämään ajatusta ja asioita eteenpäin. STORM oli erinomainen prosessi, jossa pääsi harjoittelemaan pitchausta ammattilaisen opastamana.

Viimeisen päälle hiottu pitchaus, vakuuttava liikeidea sekä esiintyminen finaalissa siivittivätkin Niklaksen lopulta koko liikeideakilpailun voittoon. Voitto tarjosi tilaisuuden päästä tutustumaan kansainväliseen startup-yhteisöön kasvuyritystapahtuma Slushissa, julkisuutta tutkimuspohjaiselle liikeidealle sekä IPR-konsultaatiota Berggren Oy:ltä.

Kuluneen vuoden aikana syvensin omaa yrittäjyysosaamistani enemmän kuin koskaan aikaisemmin.   

Yrittäjyyttä suunnitellessaan Niklas on hyödyntänyt kiihdyttämön maksuttomia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita:

 Kiihdyttämöpäällikkö Martti on tukenut heti alusta alkaen, kun sain ajatuksen mahdollisen yrityksen perustamisesta. Martti auttoi projektoimaan yrityksen perustamisen ja tuki suunnitelmien tekemisessä.

Henkilökohtainen sparraus ja kevään kiihdytysohjelmaan osallistuminen tarjosi Niklakselle tärkeitä kontakteja yrityselämän toimijoihin, sekä konkreettista tukea muun muassa alkavan yrityksen rahoitukseen liittyen:

 Rahoituspuolesta minulla ei ollut kokemusta ennen kiihdytysohjelmaan osallistumista, mutta nyt tiedän miten ja mistä sitä voi hakea. Olemme kiihdytysohjelman jälkeen tavanneet ohjelmassa vierailleen rahoitusalan asiantuntijan ja sarjayrittäjän kanssa.

Niklaksen mielestä parasta kiihdytysohjelmassa oli käytännön läheisyys, mahdollisuus omien verkostojen kasvattamiseen sekä ylipäätään se, että pääsi näkemään mitä kaikkea yrittäjyys pitää sisällään.

Oma aktiivisuus ratkaisee! 

Niklas hyödynsi vuoden aikana aktiivisesti koko kiihdyttämön palvelukokonaisuutta, ja hän kertookin oppineensa laajasti yrittäjyyden eri osa-alueista, sekä kasvattaneen myös itseluottamusta yrittäjänä toimimiseen. Hän suosittelee jokaista yrittäjyydestä kiinnostunutta hyödyntämään LAMKissa tarjolla olevia palveluita.

 Yrittäjyys ei tunnu enää niin hankalalta ja monimutkaiselta kun on saanut kattavan käsityksen asioista. Nyt tiedän mistä kaikkialta yrittäjän on mahdollista saada tukea liiketoimintansa pyörittämiseen. Kannustan jokaista hyödyntämään kiihdyttämön tarjoamia palveluita, jos yhtään on kiinnostusta yrittäjyyteen. Oppiminen tapahtuu kokemusten ja tekemisten kautta – siksi on tärkeää olla oma-aloitteinen ja aktiivinen.

 

Teksti: Krista Tuomi

Kuva: Henri Uotila