Kansainvälinen kaksoistutkinto 3,5 vuodessa – ”Oli ideaalinen ratkaisu yhdistää tradenomin tutkinto kauppatieteiden kandidaatin tutkintoon”

Kuva
Minda Neffling
Minda Neffling on 24-vuotias tuore maisteriopiskelija Västeråsista, Ruotsista, jolla nuoresta iästään huolimatta on taskussaan tutkintopaperit sekä Lahden ammattikorkeakoulusta että Mälardalenin yliopistosta. Minda on myös ensimmäinen LAMKin liiketalouden ja matkailun alalta valmistunut kaksoistutkinto-opiskelija.

Kansainvälinen kaksoistutkinto eli double degree on LAMKin ja ulkomaisen korkeakoulun, Mindan tapauksessa Mälardalenin yliopiston, yhteistyömuoto, jossa opiskelija suorittaa tietyn osan opinnoista ulkomailla yhteistyökorkeakoulussa. Turkulainen Minda päätyi valitsemaan kaksoistutkinnon, sillä kaupallinen ala ja yritysmaailma vaativat laajaa osaamista sekä teoriaa. LAMKin ja Mälardalenin opinnot yhdistämällä Minda tiesi saavansa hyvät lähtökohdat tulevalle uralleen ja tuplatutkinto auttoi myös maisteritutkintoon haettaessa.

”2,5 vuotta, jotka vietin Lahdessa ja LAMKissa, oli mukavaa aikaa ja täynnä ihania muistoja. Useat toteuttamamme projektit toivat yritysmaailmaa lähemmäksi omaa elämäämme ja pääsimme usein tekemään yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Lisäksi olen todella iloinen mielettömästä työharjoittelustani, josta kiitos kuuluu tutoropettajalleni – harjoittelu opetti paljon työelämästä ja eri työtehtävistä ja jatkoin harjoittelupaikassani myös kesätöissä kahden kesän verran. Nämä mahdollisuudet opettivat minulle paljon niin yritysmaailmasta, työelämästä ja ihmisistä kuin itsestäni.”

Minda suoritti 3,5 vuoden mittaisen tradenomitutkinnon LAMKissa erikoistuen kansainväliseen kauppaan. Opintoihin kuului puolen vuoden vaihto ja vaihtokohdetta etsiessään Minda huomasi mahdollisuuden kaksoistutkinnon suorittamisesta. ”Kaksoistutkinto edellyttää vuoden mittaisen vaihdon, joka tarkoittaa 60 opintopistettä vaihtokohteessa. Itselleni tämä oli ideaalinen ratkaisu yhdistää tradenomin tutkinto kauppatieteiden kandidaatin tutkintoon. Kaksoistutkinto on periaatteessa tavallinen vaihto, mutta kestää vuoden ja vaatii hieman enemmän järjestelyjä koulujen välillä. Lisäksi prosessi edellyttää sitoutumista ja oma-aloitteisuutta, mutta on palkitseva kokemus.”

Tuplatutkinto yhdistää ammattikorkeakoulun käytännönläheiset opit yliopiston teoreettiseen maailmaan

Mälardalenin yliopistolla oli tarjota Mindalle runsaasti hyviä kursseja. Vaihdon aikana myös kielitaito koheni merkittävästi ruotsin- ja englannin kielten osalta, ja lisäksi yliopistossa harjaantuivat tieteellisen kirjoittamisen taidot.

”Olen erittäin kiitollinen, että LAMK ja Mälardalenin yliopisto tarjosivat minulle tämän mielettömän mahdollisuuden. Sain elinikäisiä ystäviä ympäri maapalloa ja pääsin tutustumaan ruotsalaiseen yliopistomaailmaan. Suosittelen kaksoistutkintoa kaikille, jotka haluavat haastaa itsensä uudessa ympäristössä – tutkinto antaa monipuoliset valmiudet jatko-opintoihin ja yhdistää ammattikorkeakoulun käytännönläheiset opit yliopiston teoreettiseen maailmaan. Koen tämän olevan iso etu esimerkiksi töitä hakiessa. Kaksoistutkinnon suorittaminen edellyttää lujaa motivaatiota ja innokkuutta, mutta takaa mahtavat mahdollisuudet tulevaisuudessa.”

Tuplatutkinto mahdollisti tutustumisen ihmisiin eri kulttuureista ympäri maailmaa. Mindan tutkinnon aikana keräämä verkosto on hyödyllinen etenkin tulevaisuudessa ja työelämää ajatellen – ja aika näyttää, millaisia yhteistyömahdollisuuksia laaja verkosto voikaan poikia. Vaihdon aikana nainen pääsi myös tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja ruotsalaiseen yhteiskuntaan. ”Unelmani on jäädä Ruotsiin asumaan, joten kaikki tietotaito paikallisesta kulttuurista ja tavoista on tullut tarpeen.”

Kaksoistutkinnon suorittaminen ei lisännyt tutkinnon kestoa ja Minda valmistui ajallaan 30.8.2019. Tuore tradenomi ja kauppatieteiden kandidaatti päätti vielä jatkaa opintoja, ja pääsi opiskelemaan kansainvälisen markkinoinnin maisteritutkintoa Mälardalenin yliopistoon – ovet siis aukesivat yliopistoon jo vuoden vaihdon aikana. Maisteriopintojen jälkeen Mindalla on tavoitteena jäädä Ruotsiin ja kiikarissa on löytää mielenkiintoinen työpaikka kansainvälisestä ympäristöstä.

”LAMKin kaksoistutkinnon mahdollisuuksista suosittelen olemaan yhteydessä vaihtotoimistoon tai esimerkiksi omaan tutoropettajaan. Kerron myös itse mielelläni lisää, esimerkiksi LinkedInin kautta voi olla minuun yhteydessä”, kannustaa Minda.