”Ilman YAMK-opintoja en tekisi sitä työtä, jota teen tänä päivänä”

Kuva
Johanna Haliseva, Muotoiluinstituutin YAMK-aliumni
Teollisena vaatesuunnittelijana uran luonut Johanna Haliseva huomasi kaipaavansa uusia uratuulia ja opiskelua. Vuonna 2017 palaset loksahtivat kohdilleen, kun hän löysi Lahden ammattikorkeakoulun tarjoaman YAMK-koulutuksen "muotoilu- ja media-alan uudistava osaaminen".

Nykyisin palvelumuotoilijana työskentelevä Johanna valmistui vuonna 2001 vaatetusalan muotoilijaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta. Valmistumisensa jälkeen Johanna työskenteli teollisena vaatesuunnittelijana, suunnitellen uransa aikana satoja tuotteita naisille, miehille ja lapsille.

”Pystyin usein bongaamaan katukuvasta suunnittelemiani vaatteita. Oli aina yhtä hauskaa ja palkitsevaa nähdä, että joku on valinnut suunnittelemani tuotteen ylleen.”

Johanna kuvailee vaatesuunnittelijan työn olleen valtavan inspiroivaa ja kiinnostavaa, mutta ajan myötä hän koki alan työmahdollisuuksien kapenevan. Johanna alkoi myös kaivata oman osaamiseni päivittämistä. Lisäksi teollisen vaatetuotannon eettiset ja ekologiset näkökulmat alkoivat mietityttää. 

”Pohdin mikä vaatesuunnittelijan työssäni oli minulle palkitsevinta, ja totesin nauttivani työssäni eniten ihmislähtöisestä ajattelusta, asiakkaan tarpeisiin perustuvasta suunnittelusta ja monialaisesta yhdessä tekemisestä. Näiden ajatusten myötä huomasin alkavani haaveilla opiskelusta sekä uusista uratuulista." 

Muotoiluinstituutin maine houkutteli opiskelemaan Lahteen

Helsingissä asuva Johanna kertoo hakeneensa opiskelemaan Lahteen Muotoiluinstituutin maineen siivittämänä:

”Muotsikka on kuuluisa design-osaamisestaan. Halusin myös hankkia YAMK-tutkinnon oppilaitoksesta, jossa voin rakentaa uutta osaamista aiemman koulutukseni ja kokemukseni päälle.”

Johanna kertoo, että LAMKin muotoilijan YAMK-tutkinnon kohdalla palaset tuntuivat loksahtavan paikoilleen. Tutkintoon sisältyi opintosuunnitelman mukaan mm. muotoiluajattelua, palvelumuotoilua, strategista suunnittelua ja brändinhallintaa.

”Tajusin, että tämän koulutuksen avulla voisin jalostaa osaamiseni uuteen innostavaan muotoon ja samalla parantaa asemiani tulevaisuuden työmarkkinoilla. Helsinki-Lahti junamatka kestäisi vain tunnin suuntaansa, ja opintoja olisi vain noin neljänä päivänä kuukausittain perjantaisin ja lauantaisin. Onnistuu kyllä, ajattelin! Perhe tuki aikeitani, joten laitoin hakupaperit vetämään kevään 2017 yhteishaussa.”

Johanna otti silloisesta työstään opintovapaata voidakseen keskittyä täysillä opiskeluun:

”Aloitin opinnot LAMKissa syyskuussa 2017. Vaivaiset 2 viikkoa sen jälkeen silloinen vaatealalla toimiva työnantajani ajautui konkurssiin. Tämä vain vahvisti motivaatiotani opiskella. Päätin, että suoritan tutkinnon 15 kuukaudessa ja haen sen jälkeen töitä toiselta alalta.”

Yhdessä tekemisestä intoa ja ideoita opiskeluun 

YAMK-opiskelun parhaiksi puoliksi Johanna nostaa itsensä haastamisen, uudet monialaiset kontaktit ja uudet opiskelukaverit sekä opettajilta saadun sparrauksen ja ohjauksen.

Johanna korostaa erityisesti lähipäivinä tapahtunutta vuorovaikutusta opiskelijoiden kesken ja monialaisen opiskelun rikkautta:

”Opiskeluryhmämme oli monialainen, innostava, hauska, terävä. Todella skarppia porukkaa monilta eri aloilta. Vaikka välillä väsyttikin herätä supervarhain junailemaan Lahteen, oli lähipäivinä tapahtunut vuorovaikutus mielestäni opintojen ehkä parasta antia. Keskustelu ja ryhmätyöt muiden kanssa olivat kiinnostavia ja sain yhdessä tekemisestä intoa ja ideoita opiskeluun. 

Yksi hienoja kokemuksia oli opiskella muutamia kursseja LAMKin sosiaali- ja terveysalan YAMK-opiskelijoiden kanssa. He toivat esiin mm. ihmislähtöisiä näkökulmia, joita en välttämättä olisi osannut huomioida omista lähtökohdistani. Olen iloinen, että sain tehdä heidän kanssaan ryhmätöitä ja tutustua ihmisiin, jotka rikastuttivat ajatteluani.”

Johanna Haliseva juhlistamassa valmistumistaan

Vastavalmistunut Johanna perheensä kanssa tutkintojuhlapäivänä joulukuussa 2018.

Työpaikka opinnäytetyön avulla

Johanna kokee YAMK-opintonsa hyvin tärkeäksi etapiksi nykyisen työnsä kannalta ja toteaakin jopa, ettei todennäköisesti ilman YAMK-opintoja tekisi sitä työtä, jota tekee tänä päivänä.

”Opintojen alettua opinnäytetyö tuli todella nopeasti ajankohtaiseksi, ja mietin kovasti mitä haluaisin sen suhteen tehdä. Päätin asettaa riman korkealle, ja tehdä opinnäytetyön alalle, jota en entuudestaan tunne.

Entinen kollegani oli mennyt töihin markkinointi- ja media-alan yritykseen nimeltä Aste Helsinki, ja firma kuulosti mielestäni todella kiinnostavalta. Otin Asteeseen yhteyttä, ja ehdotin yhteistyötä opinnäytetyön merkeissä. Onnekseni yhteistyö kiinnosti Astetta ja pääsin tekemään projektia, jossa pääsin hyödyntämään monipuolisesti kaikkea uutta YAMK-koulutuksessa oppimaani.

Saatuani opinnäytetyön valmiiksi hain Asteelle töihin, ja minut palkattiin yritykseen palvelumuotoilijaksi. Tämä olisi tuskin ollut mahdollista ilman YAMK-opintoja. Työni Asteella on innostavaa, ihmisläheistä ja luovaa. Uusia haasteita on tarjolla joka päivä, ja työ vaatii oma-aloitteisuutta, joka sopii minulle.”

Opiskelu kannattaa aina

Lopuksi Johanna antaa vinkkejä YAMK-opinnoista haaveileville:

”Olen todella iloinen ja kiitollinen, että lähdin opiskelemaan. Sain sen myötä uusia inspiroivia työhaasteita sekä intoa ja motivaatiota tulevaisuuden työelämään. Opiskelu kannattaa aina.

Itse aloitin opinnot hakeutumalla aluksi avoimen ammattikorkeakoulun ja kansalaisopiston kursseille. Valitsin itseäni kiinnostavia aiheita ja vähän haastoinkin itseäni esim. opiskelemalla Python-ohjelmoinnin perusteita. Onnistuin koodaamaan jonkun pienen kyselyn, ja olin siitä onnellinen, mutta totesin ettei minusta taida ohjelmoijaksi olla. 

Kun pääsin LAMKiin tutkinto-opiskelijaksi, aloin määrätietoisesti täydentää osaamistani tavoitteeni suuntaan myös avoimessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa, ja suoritin mm. palvelujen markkinoinnin, työelämäpsykologian ja SEO-optimoinnin kursseja. Myös LAMKissa pystyin opiskelemaan mielenkiintoisia valinnaisia aineita, jotka kasvattivat osaamistani haluamaani suuntaan. 

YAMK-opinnoissa auttoi suuresti myös vertaistuki, jota sain business-alan YAMK-tutkintoa suorittavalta ystävältäni. Noin kerran viikossa kävimme lenkkilounailla ja sparrasimme toisiamme. Nämä tapaamiset antoivat aina virtaa opintoihin.

Vinkkini ovat siis: Kokeile ja täydennä opintoja avointen väylien kautta. Mieti, mitä haluat saavuttaa opintojen kautta. Hanki vertaistukea jos mahdollista, ja kerro tavoitteistasi ääneen lähipiirille. Sanoittaminen auttaa tekemään haaveet konkreettisiksi ja läheiset haluavat varmasti tukea ja tsempata, kun ymmärtävät motivaatiosi lähteen."

 

Muotoilu- ja media-alan uudistava osaaminen (YAMK)

Muotoilu- ja media-alan uudistavan osaamisen opinnoissa perehdytään muotoiluajatteluun, ihmislähtöiseen, yhteisöllisesti (co-design) sekä kokeillen kehittävään suunnittelutoimintaan.

Lue lisää koulutuksesta ja hae opiskelemaan muotoilun ja media-alan ylempi ammattikorkeakoulututkinto!