Aktiivinen kampus kannustaa liikkumaan

Kuva
LAMK Sports
​LAMK Sports on ammattikorkeakouluille ja korkeakouluille suunnattu opiskelijaliikunta- sekä hyvinvointipalvelu. LAMK Sports tarjoaa erilaisia liikunta- ja hyvinvointipalveluita sekä tapahtumia edistäen lamkilaisten jaksamista. Uusi syksyllä 2018 käyttöön otettava LAMKin NiemiCampus on myös aktiivinen kampus, jonka kehityksessä LAMK Sports on tärkeässä roolissa.

Emmi Suonmäki tekee LAMK Sportsissa tapahtumien lisäksi markkinointia ja on myös projektityöntekijänä Liikuttaako-hankkeessa, joka integroituu vahvasti LAMK Sportsin toimintoihin. LAMK Sportsin liikuntapuolella työskentelee Pekko Pirhonen, joka vastaa ryhmä- ja yksittäisten opiskelijoiden sekä tapahtumien ohjauksesta. Tämä kaksikko on mukana rakentamassa aktiivista kampusta ja luomassa uudenlaista kulttuuria tulevalle kampukselle Mukkulankadulle.

- Aktiivisella kampuksella kaikilla on mahdollisuus tehdä työtä ja opintoja itselleen tuotteliaimmalla tavalla. Sallitaan taukokulttuuri ja tauotetaan mahdollisimman paljon yhdessä staattista työskentelyä. Työpäivän ja luentojen aikana on sallittavaa käydä taukojumppailemassa ja halutaan myös luoda elvyttäviä sekä rauhoittavia tiloja taukoiluun, Emmi Suonmäki kertoo ja jatkaa: 

- Olemme rakentamassa Liikuttaako-aktivointipisteitä, jotka tukevat koulu- ja työpäivän aikaista liikuntaa. Niissä voi myös haastaa kaverin ja tehdä itse mieltä ja kehoa aktivoivia tehtäviä. Aktivointipisteet sijoittuvat ympäri kampusta näkyville paikoille, mistä koko ammattikorkeakoulu, henkilökunta ja opiskelijat niitä voivat hyödyntää päivän mittaan. 

Aktiiviselta kampukselta tulisi löytyä kaikki hyvinvoinnin elementit eli ravinto, palautuminen ja liikuntapuoli ovat kaikki samassa paikassa. 

- Ympäristö ja kulttuuri tukevat vireyden ylläpitoa kevyen ja fyysisen aktiivisuuden ja myös henkisen puolen huoltamisen kautta, Pekko Pirhonen pohtii. 

Palveluita ja mahdollisuuksia joka lähtöön

LAMK Sportsille tulee uudelle kampukselle 1200 neliön verran liikunta- ja hyvinvointitiloja. Neljänsadan neliömetrin kuntosalin ja kahden sadan neliön ryhmäliikuntatilan lisäksi kampukselta löytyvät hierontatilat, unisex-sauna, Activity Park sekä luontokuutio, joka toimii joogastudiona. 

- Meille on tulossa magee Activity Park sisäpihalle, missä voi myös harrastaa taukoliikuntaa. Sisäpihalla on välitunti-idea eli sinne voi mennä hengailemaan ja treenaamaan, Suonmäki sanoo ja jatkaa:

- Joogastudio-luontokuutioon on ammennettu ideoita paljon ja halutaan tuoda aistimaailmaa herätteleviä elementtejä, esimerkiksi mediaseinä, johon saa omanlaisen maiseman heijastettua ja äänimaailma tukisi sitä.

Kampuksella näkyy eri vuodenaikojen vaihtelut ja luontoteemaa pyritään tuomaan mm. joogastudiona toimivan luontokuution lisäksi esille muuallakin. Pekko Pirhonen kertoo, että myös LAMK Sports näkyy ympäri kampusta.

- Pyritään olemaan myös muuallakin kuin siellä liikunta- ja hyvinvointitiloissa näkyvillä eli aktivointipisteitä tulee ympäri kampusta. Taukojumppia liikutellaan kampuksella ja ne ovat virtuaalimahdollisuuksien mukaan läsnä. 

Aktivointipisteisiin pyritään yhdistämään mahdollisimman paljon teknologiaa ja tehdään jotain, mitä ei vielä Suomessa ole nähty. Ruotsissa on esimerkiksi käytetty aktivointina portaita, joista kuuluu kävellessä pianon koskettimien ääni. 

Aktiivinen kampus on paljon muutakin, kun hienoja tiloja

LAMK Sportsin kaksikko Emmi ja Pekko pyrkivät rakentamaan hyvinvointia tukevaa kulttuuria uudelle kampukselle heti alusta alkaen. Hienoista tiloista ja puitteista huolimatta kaikkein tärkeintä on kulttuuri ja ihmiset sekä kampuksen monialaisuus eli kaikki alat saman katon alla.

- Siellä on mahdollisimman monelle erityyppiselle opiskelijalle ja henkilökunnan edustajalle mahdollisuuksia toteuttaa työ itselleen hyvällä tavalla, jotta kaikki voisivat hyvin kampuksella. Kannustetaan myös siihen, että henkilökunta ja opiskelijat itse aktivoituisivat pitämään taukoliikuntoja. Virtuaalimaailmojen avulla omalla työpisteellä on mahdollisuus tehdä taukojumppa tai annetaan opiskelijoille ideoita, mitä he voisivat tehdä esimerkiksi luentojen aikana, Suonmäki visioi. 

Kaksikko kannustaa opiskelijoita siihen, että luennon välissä on sallittua käydä tekemässä lyhyt jumppa tai liikkua koulupäivän aikana. Luentoja voisi järjestää myös ulkona, esimerkiksi tulevalla suojaisalla sisäpihalla.

LAMK Sports järjestää Suomen tasolla uniikin tapahtuman

Lahden ammattikorkeakoululla on Suomen tasolla uniikki LiiKu Appro eli liikunta- ja kulttuuriappro jo toista kertaa syyskuussa 26.9.2018. Liikunta-approja on järjestetty muullakin, mutta LAMKissa siihen yhdistyy myös kulttuuri. Vuonna 2017 LiiKu Approon tavoitettiin 500 opiskelijaa Lahdesta ja lähialueilta – tänä vuonna approille odotetaan vielä suurempaa joukkoa.  LiiKu Appro on uusille opiskelijoille ja etenkin uusille lahtelaisille myös oiva tapa tutustua paikalliseen kulttuuritarjontaan.​

 

​​​​