Kuva
Kuva: Antti Turunen

Rehome – uudet oivaltavat hätämajoitusratkaisut

Tapahtuma-aika
7.–29.11.2018
Tapahtuman sijainti
LAMK:n rooli
Muotoiluinstituutin nuorten muotoilijoiden Rehome-mallisto esillä Pro Puu -galleriassa 7.–29.11.2018, osoitteessa Satamakatu 2 A, 15140 Lahti.
Näyttely avoinna ma-pe 10-17 ja la 10-14.
  • Avajaiset tiistaina 6. marraskuuta klo 18.00

Vuonna 2015 Eurooppaa koetteli ennenkokematon pakolaisaalto. Lahdessa tilanne konkretisoitui Hennalan tyhjäksi jääneellä kasarmialueellä, jonne järjestettiin hätämajoitus tuhansille kotimaansa jättämään joutuneille. Syntyi ajatus haastaa muotoilun opiskelijat kehittämään ratkaisuja äkillisesti syntyneeseen yllättävään tarpeeseen. Primääritarpeiden tyydyttäminen eli nukkuminen, säilytys ja yksityisyys asetettiin suunnittelun lähtökohdiksi ja syntyi Rehome-mallisto, joka edustaa ylpeästi suomalaisen nuoren muotoilun vastuullista ajattelua ja vastaa hätämajoituksen kaltaisiin sosiaalisiin tarpeisiin.

Nopeat, edulliset ja helposti ilman työkaluja koottavat huonekalut tarjoavat logistisesti kevyen ja vaivattoman ratkaisun hätämajoitukseen. Vastuullisuusnäkökulma toteutuu materiaalivalinnoissa, sillä vaikka aaltopahvi ja vaneri eivät huonekalumateriaaleina olekaan ikuisia, ne tarjoavat äkilliseen tarpeeseen järkevän, kustannustehokkaan sekä ympäristöystävällisen ratkaisun. Tuotteet valmistetaan kuitu- ja biopohjaisista kotimaisista materiaaleista, jotka voidaan joko kierrättää tai polttaa energiaksi. Itse tuotantoprosessit ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia.

Nyt Pro Puu -galleria esittelee kymmenen tuotekonseptia alkuperäiskokoonpanossaan. Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt mallisto on nähty tätä ennen mm. Habitare-messuilla 2017 ja 100 000 kävijän Milanon Salone del Mobile -huonekalumessuilla viime keväänä, jolloin merkittävät alan julkaisut Dezeen.com ja Arcdaily.com noteerasivat Rehome-malliston.

Rehomen tarina on vasta alussa, sillä malliston jatkokehitys ja -testaus sekä kansainvälinen kaupallistaminen mahdollistuu Euroopan aluekehitysrahaston tuella: Rehome – väliaikaisen asumisen ja hätämajoituksen kalusteratkaisujen globaali liiketoimintapotentiaali -hanke käynnistyi 1.8. ja päättyy vuoden 2020 lopussa. Hallinnoija on Lahden ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana toimii Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Rehome-yhteistyössä mukana ovat Stora Enso, Isku-yhtymä Oy, Korvenranta sekä ER-Pahvityö Oy. Rehome kiittää Askon Säätiötä näyttelyn tukemisesta.

Lisätietoja:

  • Emma Sivusalo, muotoilun opiskelija, emmasivusaloatgmail [dot] com
  • Katariina Mäenpää, projektipäällikkö, katariina [dot] maenpaaatlamk [dot] fi
  • Vesa Damski, lehtori & muotoilun asiantuntija, vesa [dot] damskiatlamk [dot] fi
Tapahtuman agenda