Kuva
Almost readable

Almost readable – 20 typografista tulkintaa luettavuudesta -näyttely

Tapahtuma-aika
14.–21.6.2018
Tapahtuman sijainti
Lahden Korkeakoulukirjasto
FellmanniCampus, Kirkkokatu 27, 15140 LAHTI
Typografisia töitä Lahden Runomaraton 2018 -tapahtumassa .

Almost readable – 20 typografista tulkintaa luettavuudesta näyttelykokonaisuus syntyi Muotoiluinstituutin Advanced typography -opintojaksolla lehtori Marion Robinsonin ohjauksessa.

Näyttely on osa Lahden Runomaraton 2018 -ohjelmistoa.

Almost readable tulkitsee luettavuutta monesta eri kulmasta. Tarkastelemme sitä hetkeä, jolloin teksti nyrjähtää lukukelvottomuuden puolelle. Miltä lähes lukukelvoton tai -kelvollinen voisi näyttää ja miten sen voisi kokea? Nyanssiero on tärkeä ja haluamme selvittää, mitä kaikkea tuolta harmaalta alueelta voi löytää.

Kesäkuussa perinteiseen Runomaraton-tapahtumaan näyttely tuo typografian runouden kontekstiin. Kirjoitettu runo ottaa aina visuaalisen muodon – mutta mitä, jos muoto onkin pääasiallinen runon keino? Teokset aktivoivat näyttelyvierasta pohtimaan luettavuutta kulttuurillisena, sosiaalisena, fyysisenä, ajallisena ja tilallisena kokemuksena.

Näyttely rikkoo graafisen suunnittelun tyypillistä perinnettä, sillä teokset eivät ole julisteita. Opiskelijat haastavat mielikuvitustaan siitä, miten typografia voi toimia tilassa tai digitaalisessa ympäristössä – ei ainoastaan staattisena kaksiulotteisena pintana kuten kirjaimia on totuttu näkemään. Kirjasto on teoksille luonteva ympäristö, sillä siellä kiteytyy lukemisen kokemus. Almost readable on esillä Lahden korkeakoulukirjastossa FellmanniCampuksella 14.–21.6.2018.

Mukana: Lara Ala-Olla, Hanna Azevedo, Sergio Conches, Saara Haataja, Sabine Heyne, Sara Honkanen, Pekka Kabongo, Eve Kajander, Miranda Koskinen, Aitana Kugeler, Xabi Lahidalga, Anna Lahikainen, Unni Leino, Jade Mantere, Kirppu Saukkonen, Robert Straubmueller, Lauri Tiainen, Vilma Tuominen, Janita Vilkman ja Jaana Virronen.

Tapahtuman agenda
Kuva
Kuva: Kirppu Saukkonen

Typografisia töitä Lahden Runomaraton 2018 -tapahtumassa

Almost readable – 20 typografista tulkintaa luettavuudesta -näyttelykokonaisuus syntyi Muotoiluinstituutin Advanced typography -opintojaksolla lehtori Marion Robinsonin ohjauksessa.