”Tiimi on startupin tärkein voimavara”

Kuva
Whaly
Whaly Ny:n edustajat Svetlana Eggen (vasemmalla) ja Daria Bu-Shakra (kolmas vasemmalta). | Kuva: Nuoriyrittajyys.fi
Lahden ammattikorkeakoulussa teollista muotoilua opiskeleva Svetlana Eggen ja kansainvälistä kauppaa opiskeleva Daria Bu-Shakra osallistuivat NY Start Up -kurssille tavoitteenaan perustaa yritys. Kurssin aikana tiimiin liittyi myös puutekniikan opiskelija Ilkka Nykänen. NY Start Up -ohjelman SM-finaalissa kolmikon luotsaaman Whaly Ny:n
liikeidea uniikista lastensängystä pokkasi parhaan innovaation palkinnon. Nyt Svetlana ja Daria kannustavat jokaista yrittäjyydestä kiinnostunutta opiskelijaa viemään omaa yritysideaansa eteenpäin – mahdollisuuksia LAMKissa on monia.

Ainutlaatuinen ratkaisu ainutlaatuisille perheenjäsenille

Whaly Ny:n liikeideana on tuoda markkinoille lastensänky, joka poikkeaa muotoilultaan täysin aiemmin totutuista – joskus jopa kalterimaisiksi luonnehdituista pinnasängyistä. Idea suloisesta, valaanmuotoisesta, vauvansängystä syntyikin Svetlanan kartoittaessa markkinoilla olleita sänkyvaihtoehtoja oman poikansa syntymän aikaan. Mikään markkinoilla olleista vaihtoehdoista ei vakuuttanut häntä, ja niin hän päätyi suunnittelemaan ja toteuttamaan sängyn itse. Ainutlaatuisen designin lisäksi Svetlana suunnitteli sänkyyn säilytystilan sekä keinutus ominaisuuden vauva-arkea helpottamaan. Pian Svetlana sai jo yhteydenottoja muilta vanhemmilta, jotka halusivat ostaa samanlaisen sängyn omalle lapselleen. Se vahvisti Svetlanan käsityksen siitä, että markkinoilla olisi vielä tilaa uniikille tuotteelle, joka on sekä kaunis – että käytännöllinen.

NY Start Up -kurssilta potkua yrittäjyyteen

Syksyllä 2018 Svetlana päätti osallistua NY Start Up -kurssille yhdessä ystävänsä Darian kanssa. Tavoitteena oli saada tukea yritystoiminnan aloittamiseen, ja valmis tuote markkinoille. 

Kaksikon mielestä NY Start Up -kurssille osallistumisesta oli hyötyä. Svetlana korostaa etenkin henkisen tuen merkitystä kurssin aikana:

– Kurssin opettajat ovat mahtavia, he antoivat käytännön tietoa ja tukea yrittäjyyteen liittyen. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin se, että he loivat meihin uskoa, joka inspiroi jatkamaan.

Myös Daria on tyytyväinen kurssille osallistumisestaan: 

– Opin kurssilla paljon uutta. Opettajilta saimme esimerkiksi kirjanpitoon liittyviä neuvoja, joista en tiennyt aiemmin.   

LAMKissa mahdollisuuksia yritysidean eteenpäin viemiseen on monia

Kaksikon mielestä LAMKissa on monia mahdollisuuksia oman liikeidean eteenpäin viemiseksi. Svetlanan mielestä etenkin omalla aktiivisuudella on suuri merkitys:

– Mene NY Start Up -kurssille, käytä LAMKin kiihdyttämön palveluita, ota yhteyttä opiskelijoiden osuuskunta Souviin tai yrittäjyysyhdistys LAMKESiin. Tärkeintä on se, että lähtee oma-aloitteisesti viemään yritysideaansa eteenpäin ja hyödyntää tarjolla olevia palveluita.

Svetlana onkin itse hyödyntänyt tarjolla olevia palveluita aktiivisesti. Esimerkiksi Souvin kautta löytyi muotoilijan ja markkinoijan tiimiä vahvistamaan puutekniikan opiskelija Ilkka Nykänen.

Svetlana onkin erittäin tyytyväinen tiiminsä kokoonpanoon:

– On tärkeää löytää hyvä tiimi. Minä halusin rakentaa kansainvälisen tiimin ja nyt tiimissämme on osaamista Suomesta, Venäjältä ja Libanonista – täydennämme ja tasapainotamme toisiamme.

 

Kiinnostaako yrittäjyys? Tule mukaan syksyllä käynnistyvään NY Start Up -ohjelmaan, jossa pääset kokeilemaan yrittäjyyttä oikeasti! Lisätiedot: www.nystartup.fi ja mari [dot] kempasatlamk [dot] fi.

Onko sinulla liiketoimintaidea, tai tarvitsetko tukea olemassa olevan liiketoiminnan kehittämiseen? LAMKin yrityskiihdyttämö tarjoaa maksuttomia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Kysy lisää: martti [dot] makimattilaatlamk [dot] fi, tai tule käymään NiemiCampuksen (Mukkulankatu 19) startup-tilassa A126.

Opiskelijoiden osuuskunta Souvi tukee yrittäjähenkisiä opiskelijoita. Souvin kautta voit toimia kevytyrittäjänä ja suorittaa opintoihisi liittyvän työharjoittelun yrittäjämäisesti. Lue lisää: www.souvi.fi tai käymällä NiemiCampuksen (Mukkulankatu 19) A129-tilassa.  

 

Teksti: Krista Tuomi

Kuva: Nuoriyrittajyys.fi