Multimediatuotannosta hyppy Tylypahkaan ja Hobittien maailmaan

Kuva
Jonna Isotalus
Kuva: Ville Jokinen
​Jonna Isotalus opiskeli Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa multimediatuotantoa. Englannissa Bournemouthissa vietetyn vaihto-oppilasajan ja Bournemouthin yliopiston Digital Effects -jatko-opintojen aikana Jonnalla vahvistui into liikkuvaan kuvaan ja digitaalisiin efekteihin. Valmistuttuaan yliopistosta 2006 hän palasi Suomeen, mutta huomasi alan töiden olevan maailmalla.

Ensimmäiseen työpaikkaan Moving Picture Companyyn Lontooseen hänet houkutteli yliopiston opiskelukaveri. Ensimmäinen elokuva, jota Jonna oli tekemässä, oli Harry Potter ja Feeniksin kilta (2007). Sitä on seurannut lukuisat tuotannot mm. The Avengers, Harry Potter ja kuoleman varjelukset, Hobitit ja Viidakkokirja, jolle myönnettiin erikoistehosteiden Oscar-palkinto tänä vuonna. 

 

Mitä tekee Digital Compositor? 

Jonna on toiminut tuotannoissa usein nimikkeellä Digital Compositor. Termi vaatii hieman avausta. 

Digitaalista kompositointia voi kutsua taiteeksi, jossa yhdistetään kaksi tai useampia eri lähteistä peräisin olevaa kuvaa, esimerkiksi valokuva, liikkuva kuva ja muita elementtejä, kuten savua tai tulta. Kompositoinnissa elementit sulautetaan yhteen siten, että ne näyttävät olevan samassa kamerassa samaan aikaan ja samojen valojen alla. Kun kompositoija tekee työnsä oikein, kukaan ei erota, että teos on yhdistetty useista eri elementeistä. 

Jonna kertoo vauhdikkaista käänteistään ja työstään elokuvamaailmassa innostavasti. 

- Leffoja tehdään koko ajan ja työ on projektityötä. Tekijät matkustavat eri projekteihin eri puolelle maailmaa. Lontoon jälkeen suuntasin Filippiineille kouluttamaan aloittavan yrityksen henkilöstöä. Puolen vuoden jälkeen siirryin Singaporeen, jossa työnantajana oli ILM Industrial Light & Magic. Singaporessa valmistui mm. Iron Man 2 -elokuva. Sen jälkeen vuorossa oli jälleen Lontoo. 

Hänen matkansa jatkui vuonna 2012 Uuteen Seelantiin Weta Digitalille Hobitti-elokuvan pariin.

- Yhden leffan sijaan tulikin kolme elokuvaa ja Uudessa Seelannissa vierähti viisi vuotta. Maa on ihana ja kokemus oli upea, mutta töitä tehtiin paljon. Normaali päivätuntimäärä oli 10 tuntia, usein tunteja tuli 12 tai 13, Jonna vahvistaa.

 

Maailma on avoinna

Kymmenen maailmalla vietetyn vuoden jälkeen Jonna Isotalus on nyt Suomessa ainakin kevääseen saakka ja miettii, mitä tai minne matka käy seuraavaksi. Maapallo on kaventunut pieneksi.

- Tässä työssä kaikilla meillä on oma tarinamme. Minne tahansa pääsee lentokoneella vajaassa päivässä. Meidän piirimme ovat tosi tiiviit ja yhteisö hajoaa aina projektien päätyttyä. Ikinä ei sanota hyvästi, sillä seuraavassa projektissa eri maassa saatamme kohdata jälleen, Jonna toteaa.

Hän antaa esimerkin elokuvien mittakaavasta. 

- Jos vertaa IMDb:n tilastoilla, esimerkiksi Hobbittien visuaalisia efektejä oli Uudessa Seelannissa tekemässä satoja ihmisiä. Tuntemattoman sotilaan tuotannossa on listauksen mukaan ollut seitsemän henkilöä. Se ei ehkä kerro koko totuutta, mutta näyttää eron. 

Jonnan osaaminen on äärimmäisen erikoistunutta ja isossa elokuvatuotannoissa osaamiselle on kysyntää. Vuosien varrella Jonna ei ole tavannut muita suomalaisia vastaavissa tehtävissä. Huhu kertoo, että Kanadassa saattaisi olla kaksi suomalaista tekemässä elokuvien erikoistehosteita. 

 

Opetustyö kiinnostaa 

Marraskuussa Jonna oli opettamassa elokuvan jälkituotantoa Muotoiluinstituutin opiskelijoille.

Hän suorittaa parhaillaan kasvatustieteiden perusopintoja, joista ammentaa uutta tietoa ja tukea opetustyölle. 

- Olen ollut kiinnostunut opettajan töistä jo muutaman vuoden ja olen iloinen, että sain mahdollisuuden päästä opettamaan LAMKissa. Uusi työkokemus oli innostava ja oppilaat olivat ihanan luovia ja kiinnostuneita kaikesta uudesta. Oli mukavaa työskennellä tässä innostuneessa ilmapiirissä. 

Myös uusi osaaminen kuten VR ja AR (virtual reality & augmented reality) kiinnostavat. Hän toteaakin, ettei ikinä ole valmis ja halu laajentaa omaa osaamistaan ja kehittyä työssä ovat hänelle tärkeitä. 

Opiskelijoita hän kannustaa lähtemään maailmalle. 

- Kerätkää rohkeutta ja menkää rajojen ulkopuolelle. Opintojen aikana kannattaa käyttää oppilaitoksen loistavia resursseja. Koulu mahdollistaa niin paljon!

Jonna Isotalus IMDb:ssa

 

​​Teksti: Petra Ruonakoski, 040 5040 031

Lue lisää opiskelija- ja alumnitarinoita