Sisältö
Koulutuksen sisältö
Muotoilun ja media-alan uudistavan osaamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto käsittelee muotoiluajattelua erilaisiin kohteisiin sovellettavana kehittämisprosessina. Muotoiluajattelun hyödyntämiin menetelmiin kuuluvat asiakaskokemusta kehittävä, käyttäjälähtöinen tutkimus, käyttäjiä sekä monialaisia kehittämisryhmiä osallistava yhteiskehittäminen (co-design), ja nopea, kokeileva kehittäminen. Näitä menetelmiä sovelletaan palvelujen, informaatiomuotoilun, digitaalisten tai ympäristömyötäisten ratkaisujen, brändikonseptien sekä toiminta- ja liiketoimintamallien kehittämiseen. Kehittämisratkaisuja suunnitellaan sekä yksityiselle, julkiselle että kolmannelle sektorille.
Koulutus on suunniteltu siten, että tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohessa 1,5 vuodessa. Opinnot toteutetaan monimuotototeutuksena, joka rakentuu lähiopetusjaksoista ja itsenäisen työskentelyn osuudesta. Lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti päivä- ja viikonloppuopintoina (pe klo 9-17 ja la klo 9-16). Ensimmäisenä lukuvuonna lähiopetusta on keskimäärin 2 viikonloppua kuukaudessa. Osan vaihtoehtoisista opinnoista voi suorittaa myös täysin virtuaalisina. Toinen lukuvuosi keskittyy itsenäiseen tutkimuksellisen kehittämistyön läpivientiin ja siihen liittyviin ryhmäseminaareihin.
Opintojen rakenne
Koulutuksen laajuus on 60 op, joka jakautuu seuraavasti:
Osa ydinopinnoista on pakollisia osa vaihtoehtoisia. Täydentävät opinnot ovat vapaasti valittavia. Täydentäviä opintojen tarjontaa on monialaisesti Lahden ammattikorkeakoulun Master School –opinnoissa. Myös kansainvälinen vaihto on mahdollinen.
Opinto-opas 2018-2019
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö on kehittämistyö, jossa sovelletaan tutkimus– ja kehittämisosaamista. Opinnäytetyö on joko opiskelijan omaan työpaikkaan, muulle toimeksiantajalle tai yhteistyökumppanille toteutettava työelämälähtöinen, tutkimuksellinen kehittämishanke. Opinnäytetyö on strategisen tason kehittämistä sisältävä toimintamalli tai ratkaisu, johon voi liittyä esim. tuotteita, palveluja, prosesseja, työtapoja ja menetelmiä
Opetuskieli
Tutkinto on suomenkielinen, mutta osa opetuksesta toteutetaan englannin kielellä ja osa opetusmateriaalista on englanninkielistä.
Lue jutut:
Kulttuurialan YAMK-koulutuksesta vahva pohja kehitystyöhön
YAMK-opinnot loppusuoralla
Älyllinen virkistyminen YAMK-opintojen parasta antia
Sparraaminen kollegoiden kanssa vie eteenpäin
Tavoite
Muotoilun ja media-alan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnoissa erityisenä toimintatapana on muotoiluajatteluun liittyvä käyttäjälähtöinen ja yhteisöllisesti (co-design) sekä kokeillen kehittävä suunnittelu.
Koulutuksen käynyt ammattilainen osaa soveltaa muotoiluajattelua yritysten ja organisaatioiden kehittämisprosesseihin ja strategiseen suunnitteluun. Hän osaa kohdentaa muotoilun tai media-alan ammatillista erityisosaamista oman suuntautumisensa mukaisesti sellaisiin laajempiin kohteisiin, kuten palvelumuotoilu, informaatiomuotoilu, digitalisaatio, brändien kehittäminen, kaupunkimuotoilu, julkisen sektorin kehittäminen, hyvinvoinnin kehittäminen ja ympäristömyötäinen suunnittelu. Koulutus mahdollistaa luovan alan ammattilaisille myös uusien urapolkujen etsimisen muuttuvassa työelämässä.