Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto
• Insinööri AMK • 240 op
Konetekniikan koulutuksessa kaikki opiskelevat samoja opintoja ensimmäiset 1,5 vuotta. Tänä aikana opit muun muassa mekaniikka- ja automaatiosuunnittelua, materiaali- ja valmistustekniikoita ja robotiikkaa. Opiskelet myös matematiikkaa ja fysiikkaa sekä kieliä, viestintää ja digitaitoja. Alun opintojen jälkeen osaat valita, haluatko suuntautua sähkö- ja automaatiotekniikkaan, koneensuunnitteluun vai materiaali- ja valmistustekniikkaan.
Tammikuussa 2018 alkavassa koulutuksessa perehdytään erityisesti sähkö- ja automaatiotekniikkaan ja opit automaattisten koneiden ja tuotantoautomaation suunnittelua. Syvennyt myös robottien käyttöön ja ohjaukseen, sillä ne ovat nykyaikaisen tuotannon olennainen osa.
Vaihtoehtoisesti voit valita suuntautumiseksi koneensuunnittelun ja opit koneiden mekaanista suunnittelua. Syvennyt myös robottien käyttöön ja ohjaukseen, sillä ne ovat nykyaikaisen tuotannon olennainen osa. Materiaali- ja valmistustekniikan suuntautumisessa syvennät osaamistasi materiaalien ominaisuuksista ja valmistustekniikoista.
Täydentävänä osaamisena opit koneinsinöörille tärkeää toiminnan ohjausta. Täydentäviin opintoihin voit valita myös väyläopintoja esim. palvelumuotoilua, kiertotaloutta tai yrittäjyyttä.
Punaisena lankana koulutuksessa on vuosittain tehtävä laaja projekti, joka kokoaa kyseisenä vuonna opittuja asioita. Projektin aihe voi olla esimerkiksi "automaattinen laite", "robotiikka" tai "älykäs kone". Projektia varten kootaan noin 8 hengen opiskelijatiimi, joka valitsee itselleen projektipäällikön. Opintojen alkuvaiheen projekti tehdään usein opettajien antamasta aiheesta mutta myöhemmin tehtävät projektit ovat yritysten toimeksiantoja.
Harjoittelu on tärkeä osa opintoja. Harjoittelussa pääset tutustumaan yrityksen / yritysten toimintakulttuuriin ja saat arvokasta työkokemusta. Opinnäytetyössä pääset paneutumaan työelämälähtöiseen aiheeseen, joka on usein suunnittelu- tai selvitystehtävä.
Opintojen rakenne, 240 OP
Insinöörikoulutuksen opetussuunnitelma Lahden ammattikorkeakoulussa rakentuu ydinosaamisesta (180 op) ja täydentävästä osaamisesta (60 op). Ydinosaaminen muodostuu kaikille Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoille yhteisestä ydinosaamisesta (25 op), ammatillisesta ydinosaamisesta (110 op), harjoittelusta (30 op) ja opinnäytetyöstä (15 op). Täydentävä osaaminen voi olla joko insinööriopintoja, monialaisia väyläopintoja tai jotakin muuta omaa ammatillista kasvua tukevaa osaamista. Opetussuunnitelma rakentuu moduuleista, jotka ovat laajuudeltaan 10–25 op. Moduulit jakaantuvat opintojaksoihin, jotka ovat laajuudeltaan 3–5 op.
Opetussuunnitelma 2017-18
Opinnäytetyö
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista. Se mahdollistaa myös aidon vuorovaikutuksen työelämän kanssa, koska opinnäytetyö toteutetaan pääsääntöisesti työelämän toimeksiantona. Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen raportti. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
Kansainvälistyminen
Tarjoamme sinulle monipuoliset mahdollisuudet hankkia arvokasta kansainvälistä osaamista työelämää varten. Voit suorittaa osan opinnoistasi yhteistyökorkeakouluissamme eri puolilla maailmaa ja lähteä ulkomaille myös tutkintoon sisältyvän harjoitteluun. Eri kieliä opiskelemalla tarjoamme mahdollisuuden hankkia laaja ja monipuolinen kielitaito. Osallistumalla englanninkieliseen opetukseen, pääset tutustumaan eri kulttuureista tuleviin opettajiin ja opiskelijoihin.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Opiskelun aikana ollaan aktiivisesti yhteistyössä yritysten kanssa. Erityisesti näiden toimeksiantojen kautta opiskelija saa käsityksen siitä, millaisia työelämätaitoja edellytetään suunnittelutyössä ja toiminnan ohjauksessa.
Tutkimukselliset painopisteet
Opinnot kytkeytyvät vahvasti työelämän kehittämiseen yhdessä yritysten ja työyhteisöjen kanssa. Monialaiset, työelämälähtöiset hankkeet ja erilaiset oppimisympäristöt (mm. opiskelijaosuuskunnat, LimuRadio, SimulTi, Fumatec ja Linkku) vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
Konetekniikan tutkimustoiminnassa "Älykkäät koneet ja robotiikka" tarkoittaa käytännössä koneiden toiminnan simuloinnin, 3D-mallinnuksen, 3D-tulostuksen, tuotantoautomaation ja robotiikan kehittämistä sekä yritysprojekteissa että laajemmissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.
Jatko-opintomahdollisuudet
AMK-insinööri voi hakeutua suoraan DI- tai maisterikoulutukseen (Master) mahdollisten siltaopintojen (esim. matematiikassa) jälkeen. Konetekniikan AMK-insinööri voi hakeutua myös ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävään koulutukseen hankittuaan 3 vuotta alan ammatillista työkokemusta. YAMK-tutkinto on laajuudeltaan 60 op. Lahden ammattikorkeakoulussa voit opiskella YAMK-tutkinnon ohjelmissa "Älykäs teollisuus ja uudet liiketoimintakonseptit" tai "Digitaaliset teknologiat".
LISÄTIETOJA
vastuuopettaja Olli Kaikkonen
olli.kaikkonen[at]lamk.fi
opintokoordinaattori Tarja Taurula
puh. 050 5382343
tarja.taurula[at]lamk.fi