Ostoskorissa
  tuotetta

"Graafisen suunnittelijan ei tarvitse olla paras piirtäjä"

27.2.2013 13:55 | Alumnitarina
Marion Robinson
-  Lahdessa oli ja on hyvä, luova pöhinä, jota opiskelijanakin kannattaa hyödyntää, Marion Robinson sanoo. Kuva: Maileena Tuokko
– Muotsikkaan sopivat opiskelemaan sellaiset loputtoman uteliaat ongelmanratkaisija-tyypit, sanoo Marion Robinson, 27.
 
Marion opiskeli itse graafista suunnittelua Muotsikassa 2007 – 2011. Sitä ennen hänellä oli jo plakkarissa graafisen suunnittelun tutkinto, mutta hän halusi syventää taitojaan.
 
– Hakeuduin Muotsikan aikuispuolelle, sillä halusin jatkaa työelämässä ja muutenkin saada vapauden mukauttaa omat opintoni kiinnostuksen kohteideni mukaan.
 

"Graafinen suunnittelu on palveluammatti ja viestintää"

Marion muistelee, että opiskelu oli intensiivistä.
 
– Opin graafisen suunnittelun perusteet ja sen, miten rakentaa hierarkiaa elementtien kesken niin, että viesti on selkeä. Opin, että suunnittelutyö on palveluammatti, viestintää. Keskityin myös hiomaan taitojani typografisissa nyansseissa ja yksityiskohdissa yleensäkin. Nyt ne tulevat minulta luonnostaan ja voin keskittyä konseptin hiomiseen.
 
Marion teki freelancerin töitä opintojensa ohessa, joten päivät olivat täysiä.
 
– Minusta oli hienoa voida ottaa käyttöön oppimani asiat heti omassa työssäni. Lahdessa oli ja on hyvä, luova pöhinä, jota opiskelijanakin kannattaa hyödyntää. Tästä työstä tulee helposti elämäntapa. Muotsikan jälkeen on erinomaiset edellytykset jatkaa suoraan työelämään, joko suunnittelutoimistoon tai freelanceriksi / yrittäjäksi, kuten alalla on yleistä.
 

"Yrittäjänä voin työskennellä missä tahansa päin maailmaa"

Marion asuu Lontoossa ja toimii graafisena suunnittelijana, kirjoittajana ja tuottajana.
 
– Yrittäjänä voin tehdä työtä missä päin maailmaa tahansa. Parhaillaan etsin jaettua studiotilaa Lontoosta. Teen myös maisterityötäni Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun etänä. Toivon, että jatkossa voin keskittyä myös enemmän kirjoittamiseen, joka on jatkuvasti läsnä tekemisessäni.
 

Näyttelyprojekteja ja kansainvälisiä tiimejä

Marion on tällä hetkellä keskittynyt kirjamuotoiluun ja näyttelysuunnitteluun yhdessä arkkitehtien ja muotoilijoiden kanssa.
 
– Olen tehnyt näyttelyprojekteja Suomeen ja muun muassa Shanghaihin, Ranskaan ja Italiaan. Parasta työssäni on vaihtuvien projektien omalaatuisuus. Joudun jatkuvasti opettelemaan uusia taitoja ja laajentamaan repertuaariani. Teen valtaosan töistäni kansainvälisissä tiimeissä, mkä on rikastuttava kokemus.
 

Muotoilijat tapaavat Lahdessa aamiaisella

Marionin voi aika ajoin tavata myös Lahdessa, sillä hän tuottaa Muotoilijan aamiainen -luentosarjaa, joka kokoaa yhteen luovan alan toimijoita. Teemoina ovat kriittinen muotoilukeskustelu ja monialainen yhteistyö.
 
– Aamiaiselle vaihdan hattua suunnittelijasta tapahtuman vetäjäksi. On myös ilahduttavaa, että sain nyt tiimiini kaksi Muotoiluinstituutin opiskelijaa, jotka tuottavat lyhytvideosarjaa – aivan kuten itse aloitin urani opiskeluaikana freelancerina.
 

Omat kokeelliset projektit tärkeitä

Asiakastöiden lisäksi Marion pitää tärkeänä sitä, että hän toteuttaa kokeellisia projekteja. Hän kertoo valitsevansa aiheita, jotka koskettavat häntä.
 
– Toteutin esimerkiksi 1000-sivuisen kirjan työssä menehtyneiden journalistien muistoksi. Teen myös paljon kokeiluja runouden ja kirjallisuuden parissa visualistin näkökulmasta. Suunnittelemme parhaillaan teosta, jossa yhdistyvät kirjallisuus, muotoilu ja tanssi.
 
Marionin mielestä on hyvä muistaa, että graafinen suunnittelu on viestintää – viestin muotoilua ymmärrettävään muotoon.
 
– Hyvä suunnittelija siis tekee käytettävän, ymmärrettävän ja koskettavan tuotteen sisältölähtöisesti, ei trendien mukaan. Oli se sitten kirja, nettisivu, opaste tai kokemus. Hyvä muotoilu on empaattista.
 

"Itse luonnostelen kirjoittamalla"

Graafisen suunnittelijan ei Marionin mielestä välttämättä tarvitse olla paras piirtäjä ollakseen mainio suunnittelija. Hän itse esimerkiksi luonnostelee kirjoittamalla.
 
– Minulla kesti aikani ymmärtää, että tapoja työskennellä on yhtä monta kuin meitä suunnittelijoitakin. Sen lisäksi käytän myös tekniikkana eritoten keskustelua muiden ihmisten kanssa. Käymme läpi avoimesti uusia ideoita ja myös keskeneräisiä töitä. En pelkää jakaa keskeneräistä – nämä kohtaamiset rikastuttavat ja parantavat työtä joka ikinen kerta!
 

Lisätietoja

 
Haluatko opiskella graafista suunnittelua Muotsikassa? Yhteishaku on 4.3.– 3.4.

  
Teksti: Helena Salakka
Kuva: Maileena Tuokko