Ostoskorissa
  tuotetta

Yhteiskehittämisellä kiertotalouden ratkaisuja Etelä-Afrikkaan ja Ghanaan

29.9.2017 0:50 | Uutinen
Lahden kaupungin kuntayhteistyö Rustenburgin ja Hon kanssa jatkui syyskuussa kahden viikon kiertotalouden intensiivikoulutuksella Lahdessa. Tärkeä osa vierailua olivat tutustumiskäynnit yrityksiin sekä yhteinen työpaja. Työpajassa paikallisista yrityksistä olivat mukana Nocart, Ferroplan, ALLU ja Tramel. Lähes kaikki yritykset olivat jo tehneet projekteja kehittyvissä maissa, joten työpajassa syntyi hyvää keskustelua sekä ideoita jatkoon. 

Etenkin yhteistyö Rustenburgin kanssa kiinnosti yrityksiä, koska kunnassa on meneillään erilaisia investointeja kierrätykseen ja jätehuoltoon liittyen. Esimerkiksi ALLUn murskaimille ja Ferroplanin kuljettimille olisi heti tarvetta. Ghanan Hossa jätehuollon kehittäminen on alussa, mutta myös siellä on mahdollisuuksia mm. muovien kierrätykseen sekä orgaanisen materiaalin hyödyntämiseen liittyen. Teemojen työstäminen jatkuu yhteistyöprojektin työpajoissa sekä Rustenburgissa että Hossa. 

Lahden ammattikorkeakoulun järjestämässä kiertotalouskoulutuksessa tutustuttiin myös LAMKin ympäristöprojekteihin ja Lahden kaupungin ympäristötyöhön. Ohjelmaan kuului lisäksi vierailu Kivimaan koululle, mikä on Hon Polybasic –koulun yhteistyökumppani. Vieraat olivat vaikuttuneita sekä itse koulusta että sen Vihreä Lippu-toiminnasta. Muita vierailukohteita alueella olivat Päijät-Hämeen Jätehuolto, Ferroplan, Kuusakoski, Ympäristökylä-tapahtuma ja Kierrätyskeskus Patina. Viimeisenä päivän käytiin vielä Sitralla keskustelemassa kiertotaloudesta ja kestävästä kaivostoiminnasta.

Kiertotalouden intensiivikoulutus oli osa LAMKin ja Lahden kaupungin yhteistä Co-creating Sustainable Cities –projektia. Projekti toteutetaan Ulkoministeriön tuella vuosina 2017-2018.