Ostoskorissa
  tuotetta

YAMK-opinnot ruokkivat työtä ja toisinpäin

27.2.2017 12:30 | Opiskelijatarina

​Kuka olet, missä asut ja mitä teet?

Hanna Vihervuori, syntyperäinen lahtelainen ja 12-vuotiaan tytön äiti. Asun Kivistönmäellä, kivenheiton päässä keskustasta. Työskentelen Kauppakeskus Trion Kauppakeskuspäällikkönä Cityconilla, joka on kauppakeskustoimialan johtava toimija Pohjoismaissa ja Baltiassa. Aloitin syksyllä 2016. YAMK-opinnot aloitin syksyllä 2015, jolloin työskentelin Granolla.

Mitä, missä ja koska olet opiskellut aiemmin?

Viimeisin tutkintoni on Tradenomi (LAMK) ja siinä suuntautumisena markkinointi ja tuotekehitys. Työnteon ohella olen ylläpitänyt osaamistani mm asiakkuuksien johtamisen koulutuksella, joka toteutettiin räätälöitynä oppisopimuskoulutuksena silloiselle työnantajalle. Vastuullinen kouluttaja oli Koulutuskeskus Salpaus. Koulutus oli omaa osaamista täydentävää. Lisäksi olen opiskellut markkinointia ja myyntiä avoimessa yliopistossa.

Mikä sai hakeutumaan yamk-opintoihin?

Olin jo pitkään haaveillut ja ajatellut mielessäni jatko-opintoja. Palaset vaan loksahtivat aikataulullisesti viimein kohdalleen. Yliopisto-opiskelu oli opettavaa, kovin teoriapainotteista ja jotain tuntui jäävän puuttumaan.  Se oli juuri se yhteisöllisyys, käytännönläheisyys, oma luokka ja oikea läsnäolo, jotka toteutuvat ammattikorkeakoulussa. Työuraa oli jo aika paljon takana, joten halusin kasvaa ja kehittyä eteenpäin. 

Yksityiselämän puolella oli takanapäin muutamia haasteellisempia vuosia, ja niiden taakse jättäminen avasi tilaa kokonaan uudelle tekemiselle ja antoi mahdollisuuden keskittyä itselle mielekkääseen tekemiseen. Silloinen työpaikkani sijaitsi korttelin päässä koulusta ja kun keväällä näin haun käynnistyneen, tiesin heti, että tämä on se juttu. 

Opetussisältö vaikutti heti tosi hyvältä. Joustavuus ja käytännönläheisyys opetuksessa ovat minulle tärkeäitä, jollei jopa välttämätöntä. Työelämäläheisyys sitoo YAMK-opinnot ja työnteon todella hyvin yhteen, ja se rikastuttaa myös työnantajaa ja koko työyhteisöä. Koko yhteisö oppii.

Miksi valitsit juuri LAMKin?

LAMK oli itsestäänselvyys jostain syystä. LAMKista oli edellisten opintojen aikana jäänyt todella positiivinen mielikuva ja lämpö. Oli helppo palata. LAMK on edistyksellinen ja tasokas paikallinen korkeakoulu, jossa ajatellaan opiskelijaa sekä kehitetään koko ajan toimintaa. Opetuksen sisältö ja laatu on ajankohtaista ja vastaa työelämän tarpeisiin. Työ- ja liike-elämän tuntemus, vuorovaikutus ja rajapinta on laaja ja toisiaan tukevia. 

Miten opiskeleminen työn ohessa sujuu? Pystytkö hyödyntämään opintojasi työssäsi?

Päätös opiskeluun sitoutumisesta oli hyvin voimakas. Opiskeleminen työn ohessa vaatii aika tarkankin aikatauluttamisen, työn, arjen ja opiskelun yhteensovittamiseksi. Oli pakko jättää pois muita omia menoja ja priorisoida opiskelu. Opinnot lähti vauhdilla käyntiin ja kaikki kurssit tuli suoritettua aikataulussa. Opinnot ruokkivat työtä ja toisinpäin ja tuntuu, että aika meni hurmiossa ja uutta oppiessa, huolimatta siitä, että tekemistä oli valtavasti. Kirjaston lainakuitteja löytynee noin satakunta. Tätä voisi kutsua oppisen flowksi. Iso kiitos entiselle esimiehelle, joka osaltaan mahdollisti ja oli joustava opintojen suhteen.

Kun syksyllä aloitin uudessa työssä, suoritin vielä viimeisiä kursseja ja nyt olen aloittanut opinnäytetyön tekemisen. Uusi työ vaatii uudenlaista keskittymistä ja oppimista, ja siinä kohtaa tuli ikään kuin käsijarru päälle opintojen suhteen. Kaikkea opittua pystyy todella helposti hyödyntämään työssä, ja saan erinomaisia työkaluja omaan työarkeen ja kehittämiseen. 

Mikä yamk-opiskelussa on parasta?

Parasta on ne luokkakaverit, verkostoituminen, toisilta oppiminen ja yli koulutusrajojen menevä yhteistyö. Varsinaisen opiskelun kannalta parasta on luokka ryhmänä, toisten opiskelijoiden ja opettajien tuki. Yhteisöllisyys. Opetuksen kaari on hyvä kokonaisuus ja apua saa aina kun tarvitsee. Tietää, ettei ole yksin.

Mikä siinä on haastavaa?

Haastavinta on varmastikin tasapainon säilyttäminen työn, opintojen ja muun elämän välillä. Opiskelu on intensiivistä ja vie aikaa, ja erilaiset muutokset arjessa ja työssä heiluttavat vaakakuppia nopeasti. Jos pysyttäytyy opetussuunnitelman mukaisissa aikatauluissa, pärjää hyvin ja pääsee eteenpäin. Opiskelusta kannattaa yrittää kuitenkin myös nauttia. Itse lähdin tavoittelemaan kiitettäviä arvosanoja ja se toteutui muutamaa kurssia lukuun ottamatta.  Vähän venyttää itseään äärirajoille koko ajan. Nykypäivän työelämä on jo itsessään hyvinkin vaativaa. Olin jo valmistautumassa opintovapaaseen, jotta voisin keskittyä paremmin pelkkään opiskeluun. Se ajatus sitten jäi uusien työmahdollisuuksien edessä.

Miten luulet yamk-opintojen vaikuttavan työuraasi – vai onko jo vaikuttanut?

YAMK-opinnot avaavat uusia mahdollisuuksia työmarkkinoilla asiantuntijatehtävissä, ja entistä laajemman kokonaisuuden ja syvemmän osaamistason liiketoiminnan eri osa-alueilla ja niiden kehittämisessä.  Työuraan se on jo sen verran vaikuttanut, että olen päässyt uuteen toimenkuvaan uudelle työnantajalle monipuolisiin tehtäviin.

Mitä tulevaisuudenhaaveita sinulla on?

Tämän kevään ja alkukesän aikana teen opinnäytetyön valmiiksi. Tavoitteena on valmistua kesän aikana. Tällöin opinnot ovat aikataulussa alle 2 vuotta kestäneenä.  Haaveena on saada tehdä mielekkäitä töitä, kehittyä ja innostua omista asioista. Avoimin ja positiivisin mielin tulevaisuutta kohti.

Mitä vinkkejä annat yamk-opinnoista haaveileville?

Kannattaa ehdottomasti tarttua tuumasta toimeen! Se on kuin uusi maailma aukeaisi. Se vaatii hieman järjestelyitä arjessa, ja niihin kannattaa varautua. Matka, jonka aikana kasvaa paljon.

Realiteetit ja tasapaino kaiken yhdistämisessä on hyvä muistaa. Työnanantajan ja esimiehen tuki hyvinkin tärkeää. Opiskelu on vaativaa, mutta hyvinkin palkitsevaa. Ja jos mietit, että pystytkö siihen, aina kannattaa kokeilla.

​​​​​