Ostoskorissa
  tuotetta

Uudella kampuksella voit paremmin

4.1.2018 12:15 | Uutinen
Sanna-Maria Mäkinen esittelee tulevien TIPSIT- tuutoreiden paitaa.
​Tulevalla Mukkulankadun kampuksella kaikki opiskelijoiden hyvinvoinnin palvelut löytyvät kätevästi saman katon alta, kun tällä hetkellä ne ovat hajautetusti eri kampuksilla ympäri Lahtea. 

Opiskelijat ovat lähteneet kehittämään uutta opiskelijoiden hyvinvoinnin palvelua, johon opiskelijan on helppo tulla hakemaan esimerkiksi ajankäyttöön liittyviä tipsejä. Erityisopettaja Juha Tiitan mielestä toiminnalla on merkittävä rooli opiskelun- ja ohjauskulttuurin uudistumisessa. Kyse ei kuitenkaan ole ammattiavusta vaan matalankynnyksen palvelusta, jonka tarkoituksena on olla tukena opiskelijoiden arjen hyvinvoinnissa. 

Kysyimme opintopsykologi Simo Ahoselta, millaisissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä opintopsykologiin: ”Yhteyttä kannattaa ottaa silloin, kun oma henkinen jaksaminen tai toimintakyky on heikentynyt, eikä tunnu korjaantuvan kotikonstein tai kavereiden tuella. Tämä näkyy yleensä esim. vaikeutena jaksaa suorittaa opintoja, jatkuvana stressaantuneisuutena tai ahdistuksena, nukkumisen ongelmina jne. 

Monesti opiskelut eivät ole ainoa kuormittava syy, ja tällöin opintopsykologi pystyy tukemaan paremmin kuin esim. tutoropettaja, joka roolinsa vuoksi fokusoi lähinnä opintojen järjestelyyn.

Vertaistukea tarjolla TIPSIT projektin kautta

TIPSIT hankkeen edustajana ja idean kehittäjänä toimii Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden ja matkailunalan opiskelija Sanna-Maria Mäkinen. Mäkisen kehittämä idea ei ole Suomessa ainoa laatuaan, mutta ensimmäinen opiskelijalähtöisesti toteutettava hyvinvoinnin edistämispalvelu. 

”Opiskelijoiden hyvinvoinnin kannalta henkisen tuen edistämisessä on paljon parannettavaa. Stressin- ja ajanhallinnan taidot sekä tietoisuustaidot tulevat olemaan tulevaisuuden osaamista, ja luulen, että parhain apu tulee vertaistuen myötä niin tutorille kuin tutoroitavalle”, pohtii Mäkinen. 

Käytännönläheistä koulutusta

Toiminta on vasta alkutekijöissään ja tulevien TIPSIT-tutoreiden haku alkaa tammikuussa. Heidän koulutuksensa aloitetaan viikolla 8, ja se toteutetaan kokonaisuudessaan kevään 2018 aikana. Koulutus tulee olemaan käytännönläheistä ja kevyttä. 

TIPSIT-tutoreiden koulutukseen kuuluu erilaisten elämän osa-alueiden hallitseminen, elämän-, arjen- ja ajanhallinta, tietoisuustaidot, tunnetyöskentely, stressinhallinta, sisäinen motivaatio, tukihenkilönä toiminen, muisti ja oppiminen sekä mielenterveyden aiheita ammattilaisen ohjaamana. Tavoitteena onkin, että jokaisella TIPSIT-tutorilla olisi 1-2 tutoroitavaa jo koulutuksen alkaessa.

Tavoitteena on aloittaa toiminta täydellä teholla syksyllä 2018 uuden kampuksen tiloissa.

Kevyempi polku opiskelijan haasteisiin

Erityisopettaja Juha Tiitta kertoo, että taustatukena projektille on toiminut oppilaitoksen hyvinvointitoimijat, jotka jatkossakin pyrkivät olemaan taustatukena toiminnan kehittämisessä. Opintopsykologi pitää kuitenkin tärkeänä, että palvelun päätavoite säilyy opiskelijoiden näköisenä opiskelijoilta opiskelijoille. Sen tulee olla helposti tavoitettavaa, jouhevaa, mielekästä ja mukavaa myös toimintaa tarjoaville opiskelijoille. 

TIPSIT-toiminnalle on tarkoitus avata nettisivut, josta löytyy jatkossa vinkkejä elämänhallintaan, blogi ja yhteystiedot. Nettisivut helpottavat yhteyden ottamista ja materiaalien selaamista.
 
TIPSIT-projektin edustaja Sanna-Maria Mäkinen haluaa kuitenkin muistuttaa, että koulussa on tarjolla laadukkaita ammattipalveluita, joista TIPSIT tutorit voivat kertoa lisää. Kaikki tutorin ja tuutoroitavan välillä läpikäytävät asiat ovat luottamuksellisia ja kaikki asiat tehdään opiskelijan ehdoilla ilman pakkoa tai velvoitteita.

Jos kiinnostuit aiheesta, muista olla läsnä LAMKin viestintäkanavissa vuoden alussa, jolloin rekrytoidaan TIPSIT tutoreita. 
 
Teksti: Sara Saarinen, Jenni Kemppi ja Iida Kimpari
Kuva: Jenni Kemppi