Ostoskorissa
  tuotetta

Tipsit – Kun omat on hukassa

24.1.2018 13:30 | Uutinen

​LAMKin opiskelijoiden Tipsit -hanke on vuoden 2017 strategiateko.

Tipsit on tulevaisuuden hyvinvoinnin vertaistukitoimintamalli Lahden ammattikorkeakoulussa, joka tukee opiskelijoiden stressin-, ajan- ja arjenhallinnan taitoja. Tietoisuustaidot sekä tunnetyöskentely nousevat merkittävään rooliin tuen tarjoamisessa.

- Haluamme kuitenkin muistuttaa, että kyseessä ei ole ammattitahon psykologi tai terapiatuki, vaan matalan kynnyksen toiminta, jonne opiskelijoiden on helppo löytää ja saada apua tilanteeseen, kertoo Tipsit -hankkeen edustaja ja projektipäällikkö Sanna Mäkinen ja jatkaa:

- Toimin vuoden projektipäällikkönä aiemmin toisessa LAMKin oppimisympäristössä ja oman kokemukseni, havaintojen sekä opiskelijoiden keskustelujen myötä lähdin tutkimaan henkisen tuen tarjontaa ammattikorkeakoulukentällä. Suuri tyytymättömyys, väsymys ja tuen puute opiskelijoiden keskuudessa antoivat aihetta tarkempaan tutkimiseen. Tutkimusten myötä havaintoni osoittautuivat oikeiksi ja tiesin, että tuki tulisi olemaan enemmän kuin tarpeellinen. Olen tekijäluonne ja luontoni ei antanut periksi. Tilanteeseen on puututtava ja sitä on lähdettävä kehittämään.

Mäkinen kertoo valtakunnallisista työttömyystilastoista käyvän ilmi, että mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt olivat suurimmat syyt jäädä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2016. Ennaltaehkäisevä työ on merkittävää työelämän haasteissa.

Uusi Tipsit -toiminnan koulutusohjelma aloitetaan helmikuussa, johon voi osallistua kuka tahansa – mielellään kuitenkin toisen tai kolmannen vuoden opiskelija. Ensisijaisesti toiminnan tekee rikkaaksi oppiminen käytännön työn kautta. Toiminnasta saa todistuksen tehdystä työstä, opintopisteet tuntiperusteisesti sekä kaikki tekeminen integroidaan omiin opintoihin, kun opiskelija on suorittanut alustavan toiminnan koulutuksen. Koulutuksesta saa vinkkejä ja tietoa omaan stressin-, ajan- ja arjenhallintaan. 

- Nämä taidot ovat tulevaisuuden taitoja, joita tarvitaan työssä kuin työssä, painottaa Mäkinen ja jatkaa:

- Toiminnassa toimii tällä hetkellä 10 aktiivista opiskelijaa ja tänä vuonna on tarkoitus kartoittaa rahoitusmahdollisuudet toiminnalle. Sille sormet ristiin! Petra, palvelupäällikkömme, sanoin: 

"Kun kuulin uutisen strategiateon diplomista, en hetkeen saanut sanoja suusta. Ihan pöllämystynyt ja epätodellinen olo. Me tehdään todella työtä, joka huomataan ja jolla on selvä merkitys. Usko omaan työhön vahvistui. Onhan tämä ihan huikea juttu."

Lisätietoja:

Sanna Mäkinen

Tipsit -hankkeen edustaja ja projektipäällikkö

LAMK Liiketalouden ja matkailun alan opiskelija

p.  040 7610 188