Ostoskorissa
  tuotetta

Päijät-Hämeen odotetuin tiedetapahtuma tulee taas!

3.11.2017 13:15 | Uutinen
Viidestoista Lahden Tiedepäivä – Lahti Science Day järjestetään torstaina 9.11.2017 klo 9–16 FellmanniCampuksella (Kirkkokatu 27). Tapahtuman järjestävät Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden Yliopistokampus ja HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun Vierumäen kampus. 

Päivä on kaikille avoin ja ilmainen eikä vaadi ennakkoilmoittautumista!

Päivän aikana järjestetään kymmeniä eri esityksiä laajasti aiheista:
 

Yrittäjyyden tulevaisuuden askelia

Päivän aloittaa Ilkka Halavan luento Murrosajan loistavat liiketoimintamahdollisuudet. Samassa sessiossa on myöhemmin mm. Teemu Arinan herättelevä puheenvuoro Yrittäjyys ja teknologia -avaukset. Teemu Arina esittäytyy biohakkeriksi ja digitaalisen työn, oppimisen ja johtamisen asiantuntijaksi. Hänen intohimonaan on auttaa sekä yksilöitä että organisaatioita saavuttamaan huippusuorituskykynsä teknologian avulla.

Yrittäjien osallistamista keskustan kehittämiseen pohtii Satu Parjanen tapaustutkimuksessaan Lahden Vesijärvenkadulta.
 

Monikulttuurisuus ja OSSI-hankkeen seminaari

Monikulttuurisuus-sessiossa kuullaan mm. Maija-Leena Pusan ja Sari Lappalaisen tutkimuksen kyselyn tuloksia siitä, miten monikulttuurisuus ilmenee työpaikoilla. Sessiossa pureudutaan myös maahanmuuttajien koulutusasioihin, esitellään pilottihankkeita ja pohditaan päijäthämäläisten monikulttuurisuusosaamista.
 

Lapset, nuoret ja osallistaminen

Osallistamista pohtii  Suvi Konsti-Laakso esityksessään. Hän kertoo, minkälaisilla menetelmillä käyttäjänäkökulma tuotiin osaksi Lahden leikkialueiden palveluverkkotarkastelua sekä millaisen kehittämissuunnan käyttäjät antavat lahtelaisille leikkialueille.

Hieman samantapainen teema on esillä Elinympäristö ja terveys-sessiossa, jossa Riikka Puhakka selvittää päiväkodin viherpihan vaikutusta lasten hyvinvointiin.
 

Kiertotalous ja ympäristön kunnostus on osa Lahdenkin tulevaisuutta 

Kiertotalous ja energia-sessiossa mm. Susanna Vanhamäki kertoo yhteisten biokiertotalouden hyvien käytänteiden kriteerien luomisesta. Kriteereillä määritetään, millaisia käytänteitä hankkeessa etsitään ja jaetaan. Kriteerien perusteella Päijät-Hämeen biotalousasiantuntijat ehdottavat alueelta seitsemää hyvää käytäntöä jaettavaksi EU-tasolla.

Ympäristön kunnostus-sessiossa voi kuulla mm. Sun Yanin esityksen polttoaineilla pilaantuneen maan biologisesta kunnostuksesta. Esitys on englanniksi, tarjolla on myös muita englanninkielisiä esityksiä eri aiheista.
 

Hyvinvointipalvelut digitalisoituvat – mitä se tarkoittaa?

Digitalisaatio hyvinvointipalveluissa-sessiossa Outi Tuiskun ja Lea Hennalan esityksessä käsitellään mediakeskustelua Lahden vanhuspalveluiden robottihankinnasta ja mm. LUTin toteuttamasta laajasta valtakunnallisesta kyselytutkimuksesta. Kyselyssä selvitettiin eri toimijoiden näkemyksiä koskien hyvinvointipalvelujen robotiikkaa sekä rooleja ja yhteistyötä robotiikan käyttöönotossa. Sessiossa esitellään myös mm. tutkimuksia aistihuoneiden ja tablettitietokoneiden käyttöönotosta osana ikääntyneiden elämää.
 

Esteettiset arvot kaupunkisuunnittelussa

Tiedepäivän loppupuheenvuoro 9.11. klo 15.00-16.00 on paneeli Esteettiset arvot kaupunkisuunnittelussa. Keskustelijoina estetiikan professori Arto Haapala (HY), Lahden yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki, ympäristöestetiikan väitöskirjatutkija Vesa Vihanninjoki (HY) sekä maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä (Aalto-yliopisto).

 
Yllämainittujen sessioiden lisäksi aiheina ovat mm.

  • Asuinaluekohtaisia energiaratkaisuja 
  • Resurssitehokkuuden parantamisella tehoja liiketoimintaan 
  • Ympäristön kunnostus
  • Yrittäjyyden tulevaisuuden askeleita
 

Tarkempaan ohjelmaan ja esityksien sisältöön voi tutustua täällä.

 

VUODEN KORKEAKOULUTEKO

Iltajuhlassa  klo 18-19.15 julkistetaan vuoden korkeakouluteko, valintaryhmän sihteerinä toimii Sari Alm Lahden kaupungilta.

Aiemmin on palkittu mm.

2008 Professori Vesa Harmaakorpi, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
2009 Ikihyvä Päijät-Häme -tutkimus- ja kehittämishanke
2010 Uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energon
2011 Oppimiskeskus Fellmannia
2012 Lahden tiedepäivä
2013 Fellamanin pelto -performanssi – taiteilija Kaisa Salmi
2014 Lahden ammattikorkeakoulun kampusradio eli LiMu Radio
2015 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ajoneuvomuotoilun koulutus
2016 Lahden Yliopistokampuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki
 
 
Lisätiedot / Lahden Tiedepäivä:
 
Lahden ammattikorkeakoulu
Miia Willman, tel. +358 44 708 1828
miia.willman@lamk.fi
 
Lahden Yliopistokampus
Kaisa Vuorivirta, tel. +358 50 316 0528
kaisa.vuorivirta@lahdenyliopistokampus.fi

​​