Ostoskorissa
  tuotetta

Teollinen muotoilu sopii luovalle ongelmanratkaisijalle

4.4.2017 10:25 | Opiskelijatarina

​Enna Eloranta haki heti lukion pitkän kuvataidelinjan päätyttyä Muotoiluinstituuttiin, jossa hän opiskelee toista vuotta teollista muotoilua. Tutkinto suoritetaan neljässä vuodessa ja opintopisteitä kertyy yhteensä 240. Ennan luokan ikäjakauma on laaja: 20-35v, hän on siis luokkansa nuorimpia. Kuvataide ja psykologia ovat aina kiinnostaneet Ennaa. Nyt hän on päässyt opiskelemaan alaa, jossa nämä molemmat pääsevät sulavasti yhdistymään. Enna kuvaileekin itseään luovaksi ongelmanratkaisijaksi, koska hän on pärjännyt syntymästään lähtien vain yhdellä kädellä. Hän tuntee olevansa juuri oikealla alalla, jossa visuaalisuus, ongelmanratkaisu ja ihmistuntemus yhdistyvät. Ennen hakua, Enna otti yhteyttä alumniin, joka osasi antaa linjasta tärkeää tietoa. Näin hän varmisti, että haluaa opiskella juuri teollista muotoilua.

Mitä teollisen muotoilun opiskelu sitten on?

Teollisella muotoilijalla on valmiudet kehittää tuotteita niiden ulkomuodon, toiminnan ja taloudellisten vaatimusten näkökulmista huomioiden käyttäjän, tuotteen valmistajan ja markkinoiden näkökulmat. Teollisen muotoilun opiskelu on kokonaisvaltaista työskentelyä ja erittäin vaihtelevaa.

”Innostus säilyy, kun projektit ovat monipuolisia. Kalenterissa on samaan aikaan 3D-mallintamista, metallipajaa, muotoiluprosessin hallintaa, tuotesuunnittelua, palvelu- ja strategiamuotoilua.” Enna kertoo. ”Opinnot ovat projektipainotteisia, ja itseään on kehitettävä jatkuvasti. Olen haalinut vähän liikaakin projekteja, joten stressinhallintakyvyt ovat koetuksella” Enna naurahtaa. Omalla motivaatiolla ja aktiivisuudella on iso merkitys muotoiluopinnoissa.

Kilpailut

Muotoilukilpailuihin osallistuminen on hyvä tapa rikastaa opintoja. Ensimmäisen vuoden aikana Enna osallistui VTT:n PrintoCent:in järjestämään kansainväliseen design-kilpailuun ja yllättävästi hän pääsi heti finaaliin Ouluun. Kilpailussa piti suunnitella uutta kalvoteknologiaa hyödyntävä valaisin haastaviin olosuhteisiin, esimerkiksi katastrofialueille. Kilpailun voitti ammattilainen, mutta jo finaaliin pääsy ensimmäisen vuoden opiskelijalle oli huippusuoritus!

Väyläopinnot

Väyläopinnoissa on mahdollisuus päästä suuntaamaan vahvemmin opintojaan kiinnostukse mukaan, ja toimimaan monialaisesti esimerkiksi insinööri- ja liiketalouden opiskelijoiden kanssa. Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat lähellä Ennan sydäntä, joten hän ilmoittautui kiertotalouden väyläopinnoille. Siellä hän haki mukaan UPM Kymmenen järjestämään 24h innovaatio tapahtumaan, jossa piti kehittää vaneriteollisuuden jätteestä jotakin hyödyllistä.

”Oli opettavaista päästä kokemaan todellista paineen alla työskentelyä, ja samalla ymmärtää miten tärkeää on kyettävä kommunikoimaan eri alan ihmisten kanssa” Enna kuvailee.

 Harjoittelu ja vaihto-opiskelu

Opintoihin kuuluu 30 opintopistettä työharjoittelua eli noin 5 kuukautta. Työharjoittelun aikana saa konkreettista käsitystä työelämän tarpeista ja luonteesta. ”Odotan innolla työharjoittelua! On mielenkiintoista syventyä tietyn yrityksen tarpeisiin ja periaatteisiin” Enna kertoo. Muotsikkalaiset ovat innokkaita vaihto-opiskeluun lähtijöitä. Ulkomailta voi saada tärkeitä tulevaisuuden kontakteja, jos kansainvälinen ura kiinnostaa. Vaihto tehdään usein kolmannen vuoden keväällä ja sen kesto on noin 4-5 kuukautta.

Työelämään

Opintojen suurimmat tuotokset ovat portfolio ja opinnäytetyö. Portfoliossa esitellään omia merkittävimpiä töitä, ja sen avulla haetaan harjoittelu- ja työpaikkaa. Opintojen viimeisenä vuonna tehtävässä opinnäytetyössä kiteytetään kaikki kertynyt osaaminen, ja työ tehdään usein yritykselle.

Työelämässä teolliset muotoilijat työskentelevät esimerkiksi muotoilutoimistoissa, yritysten omina inhousemuotoilijoina, yrittäjinä, kunnilla kaupunkisuunnittelijoina, käyttöliittymäsuunnittelijoina, 3D mallintajina, tuote- ja palvelumuotoilijoina.

”Saman vuosikurssin opiskelijoiden kanssa olemme haaveilleet oman muotoilutoimiston perustamisesta, sillä meissä on niin taitavia ja hyviä tyyppejä. Vaihtoehtoja on todella paljon, joten mielenkiinnolla odotan mihin päädymme!” Enna mietiskelee.

​​​​​​​