Ostoskorissa
  tuotetta

Tekniikka & tytöt – ja trendikäs puu?

27.3.2017 13:40 | Uutinen
​62 prosenttia suomalaisista tytöistä kertoo Microsoftin kyselyssä ymmärtävänsä, miksi STEM-aineet (luonnontieteet, matematiikka ja teknologia) ovat tärkeitä. Kuitenkin vain 37 % 11–18-vuotiaista tytöistä voi nähdä itsensä alan töissä.

Puutekniikka on perinteisesti miehinen ala, mutta nuorten naisten kiinnostus näyttäisi olevan lisääntymään päin. Puutekniikan opiskelun tänä vuonna aloittaneista joka kuudes on nainen.

– Muistan kuulleeni, että puusepän opintojen suosio olisi lisääntynyt tyttöjen  keskuudessa sisustusbuumin myötä. Ja ammattikorkeakoulussa on mahdollisuus syventää  osaamista esimerkiksi kalusteteollisuuden parissa. Mutta yhtä lailla  meille hakeudutaan lukiosta, puutekniikan vastuuopettaja Jari Suominen Lahden ammattikorkeakoulu LAMKista sanoo.

Tulevaisuuden trendit tekevät puutekniikasta houkuttelevan ja järkevän opinto- ja uravalinnan – maailma tehdään jatkossa yhä enemmän ympäristöystävävällisestä, luonnonmukaisesta ja monikäyttöisestä puusta. Koulumenestyksen puute ei ainakaan ole tytöille syy karttaa alaa.

– Yleisesti tytöt pärjäävät arvosanojen osalta poikia paremmin. Kyllä tyttöjen osuus saa edelleen kasvaa, onhan tämä aika miehinen ala, samalla tavoin kuin muut tekniset alat, Suominen jatkaa.

Jasmiina Kolehmaisen polku on hieman erilainen. Hän opiskelee puutekniikkaa, mutta on samalla yrittäjä. Puine.fi syntyi NY-toiminnan kautta, ja kysyntä on johtanut jo varsinaiseen yritystoimintaan asti.

– Olen aina tehnyt paljon kaikkea itse. En koskaan ole löytänyt sisustustuotteita tai koruja, jotka sellaisenaan minua miellyttävät. Siksi aloin tehdä niitä itse, Kolehmainen kertoo LAMKin haastattelussa.

Miksi nuoret naiset opiskelevat insinööriksi? 

Entä nuoret naiset itse, mitä he tuumaavat?

– Ennakkokäsitykseni puutekniikasta oli, että siinä yhdistyy hyvin käytäntö ja teoria. Mutta kyllä puualan tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet ovat silti yllättäneet. Puutekniikassa minua innostaa eniten puusta rakentaminen ja se viihtyvyys, mitä puu luo kiehtovalla olemuksellaan. Suomessa on paljon puualan osaamista, haluan olla mukana jatkamassa ja kehittämässä sitä, sanoo Elli Pirhonen.

– Olen aina tiennyt, että haluan tekniikan alalle. Opiskelussa parasta on ollut yhteistyö yritysten kanssa ja yrityksille tehdyt projektit. Olen myös ollut joka kesä oman alan hommissa kesätöissä. Sitä kautta on kertynyt näkemystä ja kokemusta puualasta, muistuttaa Emma Salminen.

Puutekniikan opinnoista ja puutuoteteollisuudesta alana kerrotaan kattavasti sivustolla www.puutekniikka.info. Facebookissa ja Twitterissä seurataan tiiviisti alan kuulumisia, ja Instagramissa esitellään parhaillaan puun parhaita kuvaäänestyksen muodossa.

Tekniikka & tytöt – ja trendikäs puu?
 ​
#metsäpuhuu #opiskelu #insinööri #tekniikka #yhteisvalinta #puu #puutekniikka #lahti​
​​​