Ostoskorissa
  tuotetta

Tarinalähtöisen palvelumuotoilun avulla erotut laumasta

22.3.2017 10:35 | Uutinen
Anne Kalliomäki Tarinakoneesta

Tarinalähtöisen palvelumuotoilun eli tarinallistamisen ytimessä on vaikuttavan tarinakokemuksen luominen. Tarinallistaminen vaatii ympärilleen omaleimaisen ja elämyksellisen ydintarinan, joka ohjaa toimintaa ja jättää vaikuttavan muistijäljen kokijalleen.

Mennään metsään -hankkeessa järjestettiin maaliskuussa kaksi työpajaa tarinalähtöisestä palvelumuotoilusta. Mukana työpajoissa oli LAMKin palveluliiketoiminnan opiskelijoita ja alueen matkailuyrittäjiä. Työpajojen vetäjänä toimi Anne Kalliomäki Tarinakoneesta. Anne on työskennellyt tarinallistamisen parissa vuodesta 2008 ja sitä ennen lähes 10 vuotta tv- ja elokuva-alalla.

- Pohjimmiltaan tarinallistaminen on asiakkaan palvelemista inhimillisemmin ja elämyksellisimmin tarinakokemuksen avulla, kertoo Anne.

Tarinallistamiseen voi saada aineksia monenlaisista erilaisista tarinakehyksistä. Ydintarina kumpuaa kuitenkin aina niistä merkityksistä ja arvoista, joita yritys tuottaa asiakkailleen. Parhaimmillaan tarinallistaminen sitoo kaiken toiminnan yhteen liiman tavoin.

- Tarinallistaminen auttaa erottumaan, se innostaa ja sitouttaa. Asiakkaan kokema palvelukokemus on parasta markkinointia. Siksi tarinallistamisen kohteena on sekä palveluprosessit että palveluympäristöt.  Myös uuden teknologian hyödyntäminen vaatii kokonaisvaltaisempaa tarinallistamista. 

Tarinallistamisessa hyödynnetään ensisijaisesti jo olemassa olevaa tarinallisuutta – mikä on ainutlaatuista ja merkityksellistä, mutta jäänyt piiloon asiakkailta. Tarinaelementtejä voi löytyä esimerkiksi esineistä, maisemasta, laulun sanoista, runoista ja sanonnoista. Erilaiset tarinaelementit toimivat lähtökohtana ydintarinan luomiselle.

- Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvassa esimerkiksi värejä käytettiin erilaisten tunnetilojen vahvistamiseen. Kun Vilttitossu oli vihainen, niin punaisen sävyjä lisättiin lavastuksessa ja kun vallitsevana tunnetilana oli surullisuus, käytettiin sinisävytteistä rekvisiittaa, kuvailee Anne erilaisia kerronnan keinoja.

Vellamo, Mielikki ja käki tarinaelementteinä

Mennään metsään -hankkeessa tuotetaan fiktiivinen tarina ja video pohjautuen Päijät-Hämeen vaakunassa esiintyviin tarinaelementteihin, jotka ovat Vellamo ja käkilintu. Vellamo on hyvä ja arvostettu veden emäntä, ja käki toimii viestinviejänä Päijät-Hämeen alueella.

Mukana tarinassa on myös Mielikki, metsän kuninkaan Tapion vaimo. Päijät-Häme on portti Järvi-Suomeen, ja täällä kasvavat Suomen parhaat metsät Metsänhoitoyhdistyksen mukaan. Siten Vellamo ja Mielikki -hahmot kuvastavat alueen molempia erityispiirteitä, jääkauden muovaamaa hienoa ja monimuotoista järvi- ja metsämaisemaa.

Uusia tarinaelementtejä ei tarvitse erikseen keksiä, vaan tarkoituksena on ammentaa jo olemassa olevista tarinaelementeistä ja syventää kerrontaa. Omaleimainen video auttaa Päijät-Hämettä erottumaan muista Suomen luontomatkailukohteista ja innostaa matkailijoita löytämään päijäthämäläiset retkeily- ja matkailukohteet.

Lisätietoja
Niina Ihalainen
TKI-asiantuntija, Mennään metsään -hankkeen projektipäällikkö
niina.ihalainen@lamk.fi, 044 708 0083