Ostoskorissa
  tuotetta

Talo täynnä innostumisherkkää sakkia

12.10.2017 15:55 | Työntekijätarina
Kun Ari Hautaniemen kanssa keskustelee, ymmärtää, miksi hän vastaa Lahden ammattikorkeakoulun Limu Radiosta. Miehen lauseet ovat puhdasta sanailottelua, mutta niihin sisältyy myös samalla tiukkaa asiaa. Hän kuvaa esimerkiksi Lahtea seuraavasti.
– Tämä ei ole hymynaamainen bumtsi bum -kaupunki vaan voi vaikuttaa äkkiväärältä turpiinsa saamisen paikalta, mutta tapahtuu täällä paljon hyvääkin. Se tehdään vaan sellaisella lahtelaisella twistillä, jolla näytetään, että täällä tapahtuu paljon hyviä juttuja. 

Näiden hyvien juttujen synnyttämisessä kehittämispäällikkö Hautaniemen mielestä Lahden ammattikorkeakoululla on tärkeä rooli. Korkeakouluyhteisönä LAMK vaikuttaa vahvasti kaupungin henkiseen ilmapiiriin.
– Toivon, että LAMK voi olla jatkossakin suvaitsevuuden, avoimuuden ja uuden kokeilemisen airut. Tämä tapahtuu ennen kaikkea tuhansien opiskelijoidemme kautta, kun he omalla tekemisellään muovaavat tätä kaupunkia.

Parha​at ideat syntyvät ruokajonossa

Vuonna 2010 Lahden ammattikorkeakouluun tullut Hautaniemi puhuu paljon yhteisön voimasta, innostumisesta ja kokeilemisesta. Hän kokee, että Lahden ammattikorkeakoulu on paikka, jossa on vapaus ideoida, kokeilla uutta ja innostua yhdessä.
– En ole koskaan jäänyt yksin ideoitteni kanssa. LAMKista on aina löytynyt innostumisherkkää ja idearikasta sakkia, jotka lähtevät mukaan kehittämään ideoita eteenpäin.

Tätä innostumisherkkyyttä tulee Hautaniemen mielestä vaalia etenkin isojen muutosten aikana. Ideoita tulee uskaltaa esittää ilman, että se pitää myös itse toteuttaa. Ideoinnille ja kokeiluille pitää myös olla aikaa.

– Korkeakouluyhteisönä olemme kaikki asiantuntijoita ja osaamme ohjata omaa työtämme niin, että siinä on aikaa myös epävirallisille törmäämisille ja ajatustenvaihdoille. Parhaat ideat kun syntyvät nimenomaan näissä epävirallisissa kohtaamisissa, kuten kahvipöydissä ja ruokajonoissa.

25-vuotiaan Lahden ammattikorkeakoulun Hautaniemi näkee noin kolmikymppisenä ihmisenä, jolla on edessään nuoruusvuosien jälkeinen vakavoitumisen paikka.
– LAMKilla on nyt menossa se hetki elämässä, että se ei ole enää kaikista nuorin, eikä vielä kalkkis. Finninaamainen teini-ikä on jo ohi. LAMKilla on jo kokemusta ja kannuksia, joiden varaan rakentaa identiteettiään, mutta jotain uutta pitäisi keksiä.

Hautaniemi odottaa jännityksellä, mihin suuntaan Lahden ammattikorkeakoulu menee jatkossa, kun niin moni asia muuttuu LAMKista itsestään riippumattomista syistä.
– On tosi vaikea kuvitella, mitä olemme viiden saati 25 vuoden päästä. Todennäköisesti olemme 25 vuoden päästä osa Suomen kolmea yliopistoa ja meillä on jokin oma juttu, jota teemme digitaalisesti globaalille yleisölle. Tai sitten koulutamme hyviä tradenomeja, insinöörejä, sairaanhoitajia ja muotoilijoita, kuten nytkin. Ei voi tietää, miten maailma muuttuu.