Ostoskorissa
  tuotetta

Puutekniikan ja muotoilun yhdistelmästä syntyi ammatti

8.3.2017 10:50 | Opiskelijatarina
​Jasmiina Kolehmainen on puutekniikan insinööriopiskelija ja tuore yrittäjä. Opinnot ovat venähtäneet viidennelle vuodelle perheenlisäyksen vuoksi, mutta valmistuminen häämöttää jo lähellä. Jäljellä on vielä opinnäytetyö sekä muutama kurssi. 
 

Miten päädyit miehiselle puutekniikan alalle?

”Päädyin alalle sattumalta. Minusta piti tulla rakennusinsinööri, mutta pääsinkin opiskelemaan puutekniikkaa. Ajattelin että olen täällä vuoden, käyn peruskurssit ja haen uudestaan rakennusinsinööriksi. Tykästyin kuitenkin tähän alaan ja päätinkin jatkaa opintoja. Materiaalina puusta olen tykännyt aina.” Jasmiina kertoo.
 
Stereotypia miehisestä alasta ei Jasmiinan kohdalla aivan toteutunut. ”Luokallani oli n. 40 % naisia. Mutta se ei todellakaan ollut tavanomainen jako. Yleensä naisia on luokalla vain muutama tai ei ollenkaan”.
 
”Meistä tulee pääosin materiaalitekniikan insinöörejä. Materiaalitekniikassa voi suuntautua joko puuhun, tekstiiliin tai muovi-puolelle”, kertoo Jasmiina. Puutekniikan opinnot perustuvat käytännön tekemiseen ja teorian tuntemiseen. Harjoitustöinä tehdään erilaisia tuotteita puusta, jotta perustekniikat tulevat tutuiksi.
 
Kolmessa osassa suoritettavan työharjoittelun Jasmiina suoritti Iskulla kalustevalmistuksen puolella sekä puusepänliike M. Ruhbergilla puusepän töiden parissa.

Ideasta yritystoiminnaksi

 Jasmiina valitsi vapaasti valittavia kursseja tekniikan alan ulkopuolelta, Muotoiluinstituutista. Muotoilu ja visuaalisuus ovat aina kiinnostanet Jasmiinaa.  Kursseilla hän opiskeli mm. tuotteistamista ja luonnostelua. Luonnostelun kurssilla opeteltiin käyttämään Adobe Illustrator –ohjelmaa josta on ollut Jasmiinalle myöhemmin suuri hyöty. LAMKissa on mahdollisuus opiskella kursseja vapaasti eri alojen koulutuskokonaisuuksista.
 
Keväällä 2015 koululle oli ostettu laserleikkuri, joka alkoi heti kiinnostaa Jasmiinaa. Koulutusta tai ohjeistusta koneeseen ei saanut koska opettajillakaan ei ollut kokemusta sen käytöstä. Jasmiina opiskeli koneen käyttöä itsenäisesti ja pian alkoikin syntyä mitä erilaisimpia, innovatiivisia koruja ja sisustusesineitä ohuesta vanerilevystä.
 
”Olen aina tehnyt paljon kaikkea itse. En koskaan ole löytänyt sisustustuotteita tai koruja jotka sellaisenaan minua miellyttää. Siksi aloin tehdä niitä itse”
 
Sosiaalisen media kautta Jasmiina alkoi saada tilauksia tuotteista, joita hän oli itselleen valmistanut. Ajatus yrityksen perustamisesta syntyi. Jasmiina sai neuvoja yrityksen perustamiseen ja häntä kehotettiin osallistumaan Ny Start Up –opintojaksolle josta hän löysikin apua nettisivujen sekä kirjanpidon hoitamiseen.
 
Puine Ny syntyi lokakuussa 2016. Tuotteet olivat menestys ja niille oli kysyntää niin reilusti, että Ny Yritys oli muutettava arvonlisäverovelvolliseksi yritykseksi. Nyt Jasmiina on virallisesti oikea yrittäjä.

Valmistumisen jälkeen töihin omaan yritykseen

 Jasmiina tekee kaiken itse, suunnittelusta toteutukseen ja markkinoinnista myyntiin. Tietokoneella tehdään malli suunnitellusta tuotteesta, jonka jälkeen laserpiirrin tekee työn. Jokainen tuote on hiottava laserin jälkeen. Hiomalla puun pinta puhdistuu ja terävät reunat pehmittyvät. Jasmiina ottaa vastaan myös tilaustöitä ja yritysten toimeksiannot pitävätkin hänet tällä hetkellä kiireisenä.
 
Työhakemuksia ei tällä hetkellä kuitenkaan tarvitse alkaa kirjoittelemaan, sillä Jasmiina aikoo työllistää itsensä nyt yrittäjänä. Tulevaisuudessa Jasmiina haaveilee suunnittelevansa ja toteuttavansa huonekaluja. Puusta tietenkin. Nyt hän kuitenkin jatkaa työskentelyä vanerimateriaalin parissa. Opintojen päätyttyä Jasmiina aikoo sijoittaa omaan laserleikkuriin.

Puine.fi

Monialaisten opintojen mahdollisuus

 Koulutus on luonut Jasmiinalle vahvan tietopohjan alasta. Jasmiina kertoo, että materiaalituntemus sekä laserleikkuriin tutustuminen on täysin opintojen ansiota. Myös Muotoiluinstituutin opinnoista on ollut paljon apua suunnittelutyössä. LAMK mahdollistaa laajat opinnot eri alojen opiskelijoille.  LAMKissa kannustetaan yrittäjyyteen ja itse tekemiseen. Apua yritysasioissa on saatavilla sitä tarvitseville. Jasmiina onkin tyytyväinen ja kiitollinen mahdollisuudesta opiskella oman alansa lisäksi myös muita itseä kiinnostavia kursseja.

Mun Kombo - Jasmiina Kolehmainen

​​​​