Ostoskorissa
  tuotetta

Puine Ny - LAMKin vuoden nuori yrittäjä luo uutta puusta

16.2.2017 13:30 | Uutinen

​NY-ohjelma

Nuori Yrittäjyys -ohjelma rantautui Ruotsista Suomeen vuonna 1995. Ohjelman tarkoitus on kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja yritteliäisyyteen. Alun perin korkeakouluissa toteutettu ohjelma on myöhemmin laajentunut myös alakouluihin, jossa se tunnetaan nimellä Pikkuyrittäjät. Ohjelma tavoittaa n. 30 000 lasta ja nuorta vuosittain.
 
Ohjelmassa nuoret ympäri Suomea perustavat yksin tai ryhmässä vuoden ajaksi aidon yrityksen tavoin toimivan harjoitusyrityksen. Vuosittain palkitaan vuoden Nuori Yrittäjä, ja LAMKia pääsi tänä vuonna edustamaan Puine NY niminen yritys. Puine on vaneria raaka-aineena käyttävä sisustustarvikkeiden ja korujen valmistaja. Puine myy tuotteitaan verkkokaupassa puine.fi. Yrittäjänä toimii Jasmiina Kolehmainen.
 
LAMKissa Ny Start Up -ohjelmaan osallistui viime keväänä 27 opiskelijaa, jotka muodostivat yhteensä yhdeksän erilaista Ny-yritystä

Vuosittain yrityksiä syntyy viidestä kymmeneen kappaletta.
 

Yritysidea syntyi harrastuksen kautta

Yritysidea sai alkunsa yrittäjän omasta mielenkiinnosta itse tekemiseen. ”Olen aina tehnyt paljon kaikkea itse. En koskaan ole löytänyt sisustustuotteita tai koruja jotka sellaisenaan minua miellyttää. Siksi aloin tehdä niitä itse”, Jasmiina kertoo.
 
Keväällä 2015 LAMKin tekniikan alan puulaboratorioon hankittiin uusi laserleikkuri, joka alkoi heti kiinnostaa puutekniikkaa opiskelevaa Jasmiinaa. Koulutusta tai ohjeistusta koneeseen ei saanut, koska opettajillakaan ei vielä ollut kokemusta sen käytöstä. Jasmiina opiskeli koneen käyttöä itsenäisesti ja pian alkoikin syntyä mitä erilaisimpia, innovatiivisia tuotteita ohuesta vanerilevystä.
 
Sosiaalisen media kautta Jasmiina alkoi saada tilauksia tuotteista, joita hän oli itselleen valmistanut ja niin ajatus yrityksen perustamisesta syntyi. Jasmiina sai neuvoja yrityksen perustamiseen mm. LADECista. Koulussa häntä kehotettiin osallistumaan Ny Start Up -opintojaksolle jossa hän saisi apuja kirjapitoon ja nettisivujen tekoa varten. Äkkiä tiimi olikin kasassa. Kärt Ehastu, mediatekniikan opiskelija loi Puinelle verkkosivut sekä verkkokaupan ja liiketalouden opiskelija Ida-Emilia Laukkanen otti kirjanpidon vastuulleen.

Puine Ny syntyi lokakuussa 2016

Kesti kaksi viikkoa, kun verkkokauppa oli valmis ja ensimmäiset tuotteet saatiin myytyä. Tuotteet olivat menestys ja myyntitavoite saavutettiinkin reilussa kahdessa kuukaudessa. Ny Yritys saa toimia arvonlisäverovapaasti 10 000 euroon asti vuodessa. Tämän jälkeen yrityksen toiminta joko ajetaan alas tai sitä jatketaan virallisen yrityksen muodossa.
 
Tuotteille oli kysyntää niin reilusti, että Ny Yritys oli muutettava arvonlisäverovelvolliseksi toiminimeksi. Nyt Jasmiina on virallisesti oikea yrittäjä. Matkaansa hän jatkaa yksin. Kärt keskittyy omaan intohimoonsa nettisivusuunnittelun parissa ja Ida-Emilia odottaa perheenlisäystä.
 
”Luovuus ja yrittäjähenkisyys kumpuaa minusta sisältäpäin. Vaikkakaan en ikinä kuvitellut työskenteleväni yrittäjänä!” Jasmiina nauraa.

Kaikki tehdään itse

Tuotteet syntyvät ideasta. Idea viedään tietokoneelle, jonka kautta ohjelmoidaan laserpiirrin tekemään työtä. Kaikki puuosat Jasmiina hioo käsityönä. Vanerin pinta saa puhtaan puun värin ja rosoiset reunat hioutuvat pehmeän sileiksi
 
Jasmiina suunnittelee kaikki tuotteensa itse. Nettisivujen päivittämiseen hän saa apua Kärtiltä aina tarvittaessa ja kirjapidon hän on ulkoistanut. ”Haluan keskittyä vain siihen minkä osaan parhaiten”.

Tuotteita tehdään myös asiakkaan toiveiden mukaan. Tällä hetkellä Jasmiinaa pitääkin kiireisenä yritystilaukset. Käyntikortteja ja yrityslahjoja on valmistunut lähiaikoina paljon.

Puine mukana vuoden Ny Yrittäjä –finaalissa

Puine lähtee edustamaan LAMKia Ny Yrittäjä kilpailun Suomen finaaliin Helsinkiin 19.-20.4.2017. Kilpailussa yrittäjät esittelevät yrityksensä tuomaristolle suomeksi ja englanniksi.

”Jännittää lähteä edustamaan kilpailuun ihan yksin, mutta onneksi olen koulussa englannin puhekurssilla harjoitellut esittelypuheen pitämistä”, Jasmiina sanoo.
 
Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Jasmiinalla selvät. Hän aikoo jatkaa täyspäiväisenä yrittäjänä. Opintojen päätyttyä Jasmiina aikoo investoida omaan, parempaan laserpiirtimeen.
 
​​​​​