Ostoskorissa
  tuotetta

Projektimuotoisista opinnoista kokemusta työelämään

14.3.2017 9:20 | Opiskelijatarina
​Markus Paakkunainen opiskelee Lahden ammattikorkeakoulussa materiaalitekniikan insinööriksi. Hieno nimi pitää sisällään käytännönläheistä tietotaitoa muovista ja kuiduista, joihin Markus on erikoistunut. Perusopintoihin sisältyi ryhmätöitä, itsenäistä työskentelyä, projekteja sekä pääosin luentoja. Tähän mennessä tutuiksi ovat tulleet materiaalien elinkaari, valmistus ja käyttötavat. Työharjoittelun Markus on hoitanut kesätöinä tehdaslinjastolla.
”Minusta alan tunteminen ja kokeminen ruohonjuuritasolla on ehdoton valtti siirryttäessä korkeampiin työtehtäviin” Markus sanoo.

Opinnot ovat edenneet kolmannelle vuodelle ja opintojen toteutustapakin on nyt vapaampaa.

Vaihtoehtoinen tapa suorittaa opintoja

Markus on suorittanut opintojaan LAMKin tekniikan alalla toimivan yritysyhteistyöprojekteihin erikoistuneen FuMaTecin parissa. FuMaTec on oppimisympäristö, joka toimii linkkinä opiskelijoiden ja työelämän välissä. Markus on sitä kautta päässyt tutustumaan erilaisiin tapahtumiin ja opiskelijoihin sekä verkostoitunut yritysmaailman kanssa aitojen yritysyhteistyöprojektien kautta. Tärkeimpänä hän pitää käytännön kokemuksen kartuttamista.

Markus on myös mukana FuMaTecin pilottikurssikokeilussa, jossa töitä tehdään joustavasti omalle oppilaitokselle ohjaajan Gatja Tiusasen johdolla. Tavoitteena on oppia käytännön kautta tekemällä monipuolisia työtehtäviä. Tätä kautta Markus on päässyt tekemään esimerkiksi oikeita uutiskirjeitä, tarjouspyyntöjä ja päässyt mukaan LAMKin sisäisäisiin hankkeisiin. Kurssi mahdollistaa joustavan tavan opiskella.

Opiskelu on ihmisen parasta aikaa

Kaiken muun ohella Markus on mukana myös Lahden Insinööriopiskelijat LIRO ry:ssä. Insinööriliiton alla toimivassa, Insinööriopiskelijaliiton paikallisessa yhdistyksessä, Markus toimii puheenjohtajana. LIRO auttaa opiskelijoita opintoihin ja työelämään liittyvissä pulmissa. Yhdistys järjestää mm. erilaisia opiskelijatapahtumia sekä koulutuksia ja on mukana koulun kehitystyössä. Opiskelijoita Markus kannustaa aktiivisuuteen.

”Opiskelu on ihmisen parasta aikaa. Mielummin lähden ulos kavereiden kanssa kuin jään kotiin katsomaan Netflixiä! Meidän bileisiin ja tapahtumiin saa tulla myös selvinpäin, sen haluan aina sanoa!”

”Työhöni Lirossa kuuluu paljon edustamista. Paikallisia Insinööriopiskelijaliiton yhdistyksiä on yhteensä 26 ja lähiaikoina tulee olemaan paljon vuosijuhlia, joissa saan olla mukana. Myös yhdistystoiminnasta on mahdollista hakea opintopisteitä” Markus kertoo.

Insinööri on hyvä myyjä

Markus ei ole aivan tavanomainen, stereotyyppinen insinööri. Hän on kiinnostunut myös kaupallisesta alasta ja myyntitehtävistä.
”Normaalisti alalta valmistutaan asiantuntijatehtäviin; prosessiin ja suunnitteluun. Minua kiinnostaa enemmän myynti- ja johtotyö. "Minusta onkin opintojen aikana kuoriutunut sosiaalinen ja aktiivinen myyntipersoona” sanoo Markus.

LAMKin mahdollisuus opiskella kursseja vapaasti, alojen välillä mahdollistaa Markukselle myös liiketalouden opinnot. Vapaasti valittavat kurssit Markus aikookin suorittaa myynnin ja henkilöstöjohtamisen parissa.

LAMKissa opintojen suorittamisen mahdollisuuksia on monia

”Saat tehdä juuri sitä mistä tykkäät ja oppiminen tapahtuu itse tekemällä, sen sijaan että istuisit luennolla! Olen saanut jo nyt paljon kokemusta työelämään. Erilainen projektimuotoinen tapa suorittaa kursseja on ollut mahtava juttu. Toimintatapa onkin alalla ottanut yhä isompaa jalansijaa. Itse suosin itse tekemistä ja työn kautta opiskelua” sanoo Markus.

Vielä on jäljellä opinnäytetyön tekeminen, jonka jälkeen Markus onkin valmis insinööri! Tulevaisuudessa hän toivoisi työskentelevänsä johtavissa tehtävissä, kaupallisella alalla, kuitenkaan tekniikkaa unohtamatta.

​​​​​​