Ostoskorissa
  tuotetta

Parasta on päästä kehittämään itseään

16.3.2017 12:20 | Opiskelijatarina

Kuka olet, missä asu​​​t ja mitä teet?

Olen lahtelainen Pohjolan Mikko. Työskentelen Attendo Kehräämökodissa hoivakodin johtajana ja opiskelen LAMKissa Sosiaali- ja terveysalan johtamista ja kehittämistä. Suoritan siis ylempää korkeakoulututkintoa eli YAMK-tutkintoa.

Mit
ä, missä ja koska olet opiskellut aiemmin?

Opiskelin aikanaan LAMKissa tradenomiksi ja tein muutaman vuoden töitä kaupan alalla. Toisena vaihtoehtona aikanaan ollut sosiaaliala kuitenkin kiinnosti niin paljon, että hain uudelleen LAMKiin opiskelemaan sosionomi (AMK) –opintoihin. Perheellisen, vakituisten työpaikan omaavalle miehelle päätös lähteä kokopäiväopiskelijaksi oli vaikea. Harkinnan, sisäisen palon ja perheen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta päätös oli kuitenkin sitten lopulta helppo tehdä.

Mikä sai hakeutumaan yamk-opintoihin?

Halu kehittää itseä ja suorittaa ylempi korkeakoulututkinto. Tiesin jo sosionomiopintojen lopussa, että haluan tehdä myös YAMK-tutkinnon.

Miksi valitsit juuri LAMKin?

Täällä oli se johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelma, johon halusin. Ja koska se löytyy kotikaupungista, miksi lähteä muualle. Aiemmista opinnoista LAMKissa mulla oli hyvä kokemus, sillä opetuksen taso on ollut hyvä ja vastannut tarpeisiin.

Miten opiskeleminen työn ohessa sujuu? Pystytkö hyödyntämään opintojasi työssäsi?

Opiskeleminen sujuu, kun aikatauluttaa ja pitää siitä kiinni. Oma vastuu on suuri. Meillä opiskeluni on keskusteltu perheen kanssa etukäteen selväksi ja sovittu, että panostan tähän nyt sen ajan, minkä se vaatii. Oma kunnianhimoni on sitä tasoa, että arvosanojen on oltava minimissään 4. Olen siinä onnistunut, mutta se vaatii panostamaan kunnolla. Itseä vartenhan tässä opiskellaan.

Pystyn yhdistämään opintoja työhön. Päivittäisissä johtamistilanteissa pohdin ja reflektoin opinnoissa nousseita asioita. Käymme esimiesten kanssa myös keskustelua opinnoistani ja niiden yhdistämisestä työhön.

Nykyisessä työssäni on selkeästi etua siitä, että olen opiskellut myös tradenomiksi. Teen myyntiä ja markkinointia koko ajan myös.

Mikä yamk-opiskelussa on parast​a?

Se, että on päässyt kehittämään omaa osaamistaan. Olen saanut uusinta tietoa ja päässyt reflektoimaan alalla erilaisissa tehtävissä työskentelevien opiskelijakollegoiden kanssa. On ollut hyvä kuulla ja nähdä muuta, sillä niistä sitä ihminen oppii.

Mikä siinä on haastavaa?

Työmäärä. Olin varautunut, että töitä on paljon, mutta en tiedä, tajusinko, kuinka paljon niitä on. Ajan löytäminen siihen, että kokonaisajankäyttö pysyy balanssissa. Aikatauluista on siis pidettävä kiinni.

​Miten luulet yamk-opintojen vaikuttavan työuraasi – vai onko jo vaikuttanut?

On hyötyä. Näen, että ne auttavat erityisesti pitkässä juoksussa. Ylempi korkeakoulututkinto antaa pätevyyden ja eväitä kehittämistehtäviin.

Mitä tulevaisuudenhaaveita si
nulla on?

Opintoihin liittyen haaveeni on pysyä aikataulussa ja valmistua jouluna 2017.
Työuraan liittyen toivon, että elämän jatkuva oppiminen jatkuu, että pystyn vastaanottamaan uutta, kehittymään ja kehittämään. 

Mitä vinkkejä annat yamk-opinnoista haaveileville?

Lähde rohkeesti hakemaan ja suorittamaan tutkintoa. Keskustele läheisten kanssa, että opinnot vaativat paljon. Valmistaudu olemaan aktiivinen ja varaa opinnoille aikaa. Se on sen arvoista.

Pidä huoli, että jaksat. Silloin kun olet perheen kanssa, ole perheen kanssa. Kannattaa pitää kiinni jostain, millä itse pääsee irti arjesta, minulla se on salibandy. Kalliokiipeily on perheen yhteinen harrastus ja se todella irrottaa ajatukset kaikesta muusta.

​​​​