Ostoskorissa
  tuotetta

Opiskelijat tulevat, miten Niemi muuttuu?

16.10.2017 10:00 | Uutinen
​Niemen kaupunginosa on nyt monella suunnittelupöydällä.  Alueen katukuva tulee ratkaisevasti muuttumaan vuoden kuluttua, kun uneliaaseen teollisuusmiljööseen lisätään 5000 uutta päivittäistä kulkijaa.

Keskiviikkona 11.10. järjestettiin Lahden kaupungin toimesta Niemen alueen kaavailta Tiedepuistossa, jossa avattiin tulevaisuudennäkymiä Niemen alueen kehittymisestä. Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen nosti esityksessään muutamia asioita esiin, jotka ovat erityisen tärkeitä tavoitteita tulevaisuuden Niemen suunnittelussa:

  • Niemestä kehittyy vetovoimainen kampus, jonne halutaan opiskelemaan
  • Niemeen on sujuvat kulkuyhteydet erityisesti jalan, pyörällä ja julkisella liikenteellä
  • Kahden kampuksen välillä on helppo ja sujuva kulkuyhteys
  • Yritysten toimintaedellytykset turvataan
  • Alueelle tulee lisää viher- ja virkistysalueita sekä palveluita
  • Opiskelija-asumista tai opiskelijoille sopivia asuntoja löytyy alueelta​
niemi.jpg

Saavutettavuus ja sujuvat kulkuyhteydet

Sujuvat kulkuyhteydet Niemeen nousi Jakosen esityksessä yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi ja tähän tullaan panostamaan paljon. Esimerkiksi kokeilussa on kerran tunnissa matkakeskukselta Niemeen kulkeva suora bussiyhteys (32N), joka ei kulje torin kautta ajan säästämiseksi.

Keskustelussa on tällä hetkellä myös Z-junien aikataulu Lahden suuntaan. Lahden kaupunki on toivonut VR:ltä Z-junan aikaistamista 10 minuutilla, joka helpottaisi ihmisten kulkemista töihin. Nykyaikataululla on mahdotonta ehtiä tasaksi minnekään työpaikalla jos kulkee julkisilla.

Bussiyhteys 32N:n vuoroja on kerran tunnissa molempiin suuntiin. Niemeen päin vuorot lähtevät Saksalasta klo xx:30 aikavälillä 7:30-16:30. Matkakeskuksen pysäkin vuorot ohittavat noin klo xx:40.

Niemestä takaisin päin pääsee vuoroilla, jotka lähtevät aina klo xx:50 Karjusaaresta aikavälillä 11:50-17:50 ja lisäksi 18:45. Niemen kohdalla vuorot ovat 5-10 minuutissa. Matkakeskuksella puolestaan ollaan aina suunnilleen 15 yli tasan.

Lahden Seudun Liikenne toivoo käyttäjiltä kommentteja ja palautetta uuden reitin toimivuudesta ja käytettävyydestä.

Kampusraitti radan vartta pitkin

Kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallio puolestaan kertoi esityksessään Vuoripojankadun kaavatyöstä eli niin sanotun kampusraitin kaavasta. 

Siinä tehdään ensimmäisiä ratkaisuja siitä, millainen yhteys kahden kampusrakennuksen välille tulee. Lisäksi kaavoitetaan todennäköisesti puisto ja opiskelija-asumista ja toimitiloja kampusraitin varrelle. Nyt on laadittu kaksi erilaista vaihtoehtoa, jotka löytyvät kaavatyön verkkosivulta.

Opiskelija-asumiseen uusia avauksia

Osana kaavailtaa järjestettiin työpaja, jossa keskusteltiin siitä, millaista ulkotilaa ja opiskelija-asumista LAMKiin kaivataan.

Keskustelussa korostui se, että opetusta voisi järjestää myös entistä enemmän ulkotiloissa ja kampusraitilla korkeakoulun toiminta voisi näkyä jotenkin myös ns. ulkopuolisille. Opiskelija-asumisen toteuttamiseen toivottiin uusia avauksia, esimerkiksi yhteisöllisyyden tukemista ja esimerkiksi opiskelija-seniori-asumisen yhdistämistä.

20171011-Niemen-alue-kuvitettuna.jpg

Lähteet: Lahden kaupunki & ESS