Ostoskorissa
  tuotetta

Opinnäytetyön avulla työllistyin toivomalleni alalle Lahteen

30.3.2017 10:00 | Opiskelijatarina
Mervi Räsänen

Kuka olet, missä asut ja mitä teet?

Olen Mervi Räsänen, kolmen lapsen äiti, asun perheeni kanssa Lahdessa. Opiskelen parhaillaan LAMK:ssa yamk-tutkintoa englanninkielisessä Master´s Degree in ICT-ohjelmassa.

Työskentelen User Experience Specialistin roolissa Merivaara Oy:ssä, joka valmistaa leikkauspöytiä, leikkaussalivalaisimia ja -järjestelmiä, potilassänkyjä sekä muita sairaalakalusteita. Tehtäviini kuuluu tuotteiden käytettävyysprosessi sekä kliiniset arvioinnit. 

Mitä, missä ja koska ol​et opiskellut aiemmin?

Olen kotoisin Kemistä, josta muutin aikoinaan Turkuun opiskelemaan biotekniikkaa. Biotekniikan insinööriopinnoistani onkin kulunut jo parikymmentä vuotta… 

Mikä sai hakeu​tumaan yamk-opintoihin?

Palattuani lähes 8 vuoden kotiäiti-roolini jälkeen työelämään laboratoriolaitteiden ohjelmistotestaajaksi Vantaalle, huomasin kaipaavani työelämääni muutosta. Ohjelmistotestauksen myötä kiinnostuin käytettävyysasioista, bugien metsästys alkoi kyllästyttää ja toivoin voivani keskittyä enemmän terveydenhuoltolaitteiden käytettävyysasioihin. Pienten lasten äitinä myös työmatka Lahdesta Vantaalle tuntui todella mahdottomalta ja raskaalta. Ryhdyin tutkailemaan mahdollisuuksia jatkokouluttautua ja huomatessani LAMK:n englanninkielisen Master´s-tutkintoon tähtäävän koulutuksen alkavan seuraavana syksynä Lahdessa, tiesin sen olevan minua varten. 
 

Miksi valitsit ju​uri LAMKin?

LAMK on lähellä :) ja koska sieltä löytyi englanninkielinen master´s –ohjelma, joka sopi minulle.

Miten opiskelemi​nen työn ohessa sujuu? Pystytkö hyödyntämään opintojasi työssäsi?

Opintojen aluksi jäin opintovapaalle, sillä halusin opiskella myös muita it-puolen opintoja varsinaisen koulutusohjelmani lisäksi. Voin todellakin sanoa hyödyntäneeni opintojani työssäni: opinnäytetyöni myötä työllistyin Lahteen toivomalleni alalle! Tällä hetkellä viimeistelen töiden ohessa opinnäytetyötäni ja valmistun tänä keväänä.

Mikä ya​mk-opiskelussa on parasta?

Itselleni yamk-opiskelu on ollut voimaannuttava kokemus. Olen saanut opiskelun myötä aivan uuden suunnan työelämääni, juuri niin kuin toivoinkin. Opiskelujen aikana olen Tekniikan alan kurssieni lisäksi hakeutunut myös Sosiaali- ja terveysalan sekä Muotoiluinstituutin luennoille, jotka molemmat ovat tarjonneet mielenkiintoisia näkökulmia omaan työhöni. 

Tässä kohtaa on myös pakko mainita Hollannissa järjestetty International Innovation Week, jolle osallistuin kolmen muun LAMKin yamk-opiskelijan ja opettajan kanssa. Kansainväliselle viikon mittaiselle kurssille osallistui Suomen ja Hollannin lisäksi opiskelijoita Tanskasta, Portugalista, Italiasta, Puolasta ja Turkista. Työstimme viikon ajan kansainvälisissä ryhmissä innovaatioprosessia ja parasta antia tuolla olikin juuri kansainvälisten suhteiden solmiminen sekä tietenkin nämä kolme muuta LAMKin opiskelijaa, joihin sain yhteisen retkemme aikana tutustua. 

Mikä siinä on ​haastavaa?

Haastavinta, mutta ehdottomasti myös palkitsevinta, on minulle ollut opinnäytetyön tekeminen. Perheellisenä oman ajan ja ”rauhan” löytäminen kirjoittamiseen on ollut kaikkein haastavinta. Muu perhe on tästä syystä lähetetty useampaan otteeseen viikonloppuretkille mummolaan tai mökille, jotta olen saanut keskittyä rauhassa opinnäytetyöhöni. Itsenäinen opiskelu opinnäytetyön teoriapohjaa varten on ollut todella palkitsevaa nykyistä työtäni ajatellen. 

Mitä tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Haaveissa on kansainvälinen työkokemus. Halusin työllistyä asiantuntijatehtäviin omalla alallani ja muuttaa joksikin aikaa ulkomaille perheen kanssa.

Mitä vinkkejä annat yamk-opinnoista haaveilevall​e?

Kannattaa ottaa opiskeluajasta kaikki hyöty irti olemalla itse aktiivinen! 


​​