Ostoskorissa
  tuotetta

Oma aktiivisuus tuplaa työllistymismahdollisuudet

10.3.2017 12:45 | Opiskelijatarina
Eveliina Uosukainen aloitti liiketalouden opinnot LAMKissa syksyllä 2014 ajatuksenaan valmistua mahdollisimman nopeasti. Hän valitsi perusopintojen rinnalle useita erilaisia projekteja ja kursseja. Eveliina ehti heti opintojensa alussa mukaan mm. tutor- ja PR-tehtäviin sekä DuuniExpo-projektiryhmään. Opintopisteitä kertyi ensimmäisen vuoden aikana yli 100. Samaan aikaan hän teki ilta- ja viikonlopputöitä.

LAMKissa kurssien suorittaminen ja opintojen suunnittelu on hyvin joustavaa. Sen Eveliina huomasi jo heti alusta asti, kun työt ja projektit vaativat opettajilta monenlaista joustoa.
Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Eveliina pääsi kesätöihin Soneralle.
”Uskon, että LAMK opinnoilla on ollut suuri merkitys mun palkkaamisessa, sillä kesätyöntekijät koostuivat pitkälti korkeakouluopiskelijoista. Itse työn olen oppinut tekemällä, mutta liiketalouden koulutuksesta on saanut hyvän pohjan liiketaloudelliseen ymmärrykseen ja kokonaiskuvan hahmotukseen. ” Eveliina kertoo.

Kesän jälkeen Eveliinaa pyydettiin vakituiseksi työntekijäksi Soneralle hyvien työsuoritustensa vuoksi. Koska työnantaja oli myös joustava Eveliinan opintojen suhteen, hän otti paikan vastaan. Toinen opiskeluvuosi käynnistyikin huomattavasti leppoisammassa tahdissa kuin ensimmäinen ja valmistuminen etuajassa siirtyi toissijaiseksi tavoitteeksi. Hänellä oli työpaikka jo valmiina, joten asiat saivat edistyä omalla painollaan.

Työpaikan yrittäjähenkisyys sai innostumaan yrittäjyydestä

”Työni Soneralla on asiakaspalvelu- ja myyntityötä, jota tehdään itsenäisesti mutta tiimityöskentely on tärkeänä osana.”
Eveliina on saanut Soneralla osallistua pilottitiimin jäsenenä uudenlaiseen Start Up -toimintamalliin, jossa työtiimi työskentelee ilman esimiehiä; itseohjautuvasti ja omia osaamisalueitaan ja kiinnostuksen kohteitaan hyödyntäen.  Pilotti on toiminut hyvin ja se on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnallisesti.

Pilottitiimissä toimiminen on kasvattanut Eveliinan liiketoimintaosaamista ja kokonaiskuvan hahmotuskykyä. Hän onkin hiljattain aloittanut opintojen ja työskentelyn ohella myös yrittäjänä kauneusalalla Roosa Brows-yrityksen parissa. RB tekee kulmakarvojen kestovärjäyksiä, tekniikalla joka on Suomessa uusi.
”Tiimimme yrittäjähenkisyys sai mutkin innostumaan yrittäjyydestä. Olin jo jonkun aikaa miettinyt liikeideaa, mutta en ollut keksinyt sellaista, mikä mua itseä motivoisi. Viime vuoden lopulla lähdin kouluttautumaan Microblading Artistiksi, sillä omat kulmani oli laitettu kyseisellä tekniikalla ja tekijäni kanssa juteltua kiinnostuin itse tekemisestä sen haastavuuden vuoksi.”

Yrittäminen on opettanut Eveliinalle paljon

Apua yrityksen perustamiseen Eveliina sai Lahden seudun kehitysyhtiö LADECista. Parissa viikossa Roosa Browsilla oli virallinen toiminimi, kirjanpitäjä ja ensimmäiset varatut hoitoajat. Markkinoinnin Eveliina hoitaa itse. Facebookin kautta toiminta on saanut laajaa näkyvyyttä. Ajanvaraus toimii timma.fi kautta sähköisesti tai suoraan Facebookista tai soittamalla. Eveliina tekee kaiken itse, palkkatyönsä ohella, lukuun ottamatta taloushallinnollista puolta.
”Muistan kuinka koulussa totesin, etten tarvitsisi taloushallinnon oppeja, sillä minusta ei kirjanpitäjää tule. Näin myöhemmin ajateltuna kuitenkin kadun osittain valintoja juuri noiden osalta. Jos vain olisin käynyt hieman enemmän taloushallinnon kursseja, olisin voinut hoitaa ainakin näin alkuun oman kirjanpitoni.”

Markkinointi on toiminut niin hyvin, että kaikki ajat ovat täytetty toukokuulle asti!
”Yrittäjänä olen päässyt syventämään jo valmiiksi minulta löytynyttä liiketaloudellista ymmärrystä ja kokonaiskuvan hahmotusta. Näin yrittäjänä toimiessani olen löytänyt myös aivan uuden ulottuvuuden Soneralla yrityspuolella toimimiseen: on helpompi ymmärtää asiakasta, kun pystyy täysin samaistumaan häneen. Vaikka yrittäjyys ei olekaan aina ruusuilla tanssimista ja helpoksi tehty, opettaa se ihan äärettömästi ja kasvattaa tekijänä. Yrittäjyys opintojen ja päivätöiden ohella ei ole helppoa. Se vaatii aikaa ja jaksamista, mutta pidemmän päälle maksaa kyllä takaisin.” Eveliina kertoo.

Kaikki irti opinnoista

Eveliina on nähty myös julkisuudessa. Hän oli mukana Temptation Island Suomen toisella tuotantokaudella. Lähteminen mukaan tv-formaatin tekoon vaati taas hieman kouluasioiden järjestelyä. Kerrottuaan opettajille tilanteen, sai hän joustavasti sovittua korvaavat tehtävät ja poissaolot eivät näin vaikuttaneet kurssien arviointiin.
LAMKin tarjoaman joustavuuden ja tuen ansioista on Eveliina päässyt kokeilemaan ja näkemään paljon! Opiskelijaelämä voi koulussa istumisen lisäksi olla myös paljon muuta.

”LAMKin liiketalouden koulutus antaa hyvän pohjan työelämään ja jos opiskelija on itse aktiivinen ja on monessa mukana, tuplaa se usein myös työllistymismahdollisuudet. Liiketalouden ala on moniulotteinen ja koskaan ei voi etukäteen tietää mitä tulevaisuus tarjoaa kohdalleen, joten koko opinnot kannattaa suorittaa hyvin avaranäköisesti. Kaikkeen voi itse vaikuttaa ja jokainen valitsee oman tiensä kulkea eteenpäin.”

”Neuvona LAMKin tuleville opiskelijoille haluan sanoa, että ottakaa ja tehkää mahdollisimman paljon kursseja ja projekteja, vaikka ne eivät heti innostaisi 110 –prosenttisesti. Niistä voi löytää itsestään aivan uusia puolia ja jos ei muuta niin, mikä tärkeintä nykypäivänä on: verkostoitua. Voisinkin sanoa, että mun oma salaisuus tähän asti on ollut se, että olen ollut aina kaikkialla, kaikkien kanssa ja tehnyt kaikkea, mutta ennen kaikkea verkostoitunut. Mitä isompi verkosto teillä on, sitä enemmän se auttaa teitä elämässä eteenpäin, teettepä sitten mitä hyvänsä.”​​
​​​​​