Ostoskorissa
  tuotetta

NYT! Kuvankäsittelyn alkeet 16.3.2017

30.3.2017 9:35 | Uutinen
Toisen asteen opiskelijat tutustuvat kuvankäsittelyn perusteisiin.

NYT!-hankkeeseen kuuluva työpaja kuvankäsittelyn alkeet  järjestettiin Muotoiluinstituutin tiloissa Kannaksenkadulla 16.3.2017. Sen ohjasivat Lahden ammattikorkeakoulun ICT-alan opiskelijat. Kurssille osallistuneet kolmannen vuoden opiskelijat Melina Mäkelä, 18, Koulutuskeskus Salpauksesta ja Olivia Piskonen, 18, Lahden Lyseon Lukiosta pitivät kurssista. -Kuvankäsittelyn perusteet tunnissa oli hyödyllinen muistinvirkistäjä ja opittiin myös muutaman uusi asia. Tuntuu, että osaan nyt käyttää Photoshopia, riemuitsi Piskonen. 

-Tunti oli hyvä myös siksi, koska käytiin lähes kaikki kuvanmuokkauksen oleellisimmat perusasiat läpi ja merkonomiopiskelijana koen tästä olevan hyötyä jatkon kannalta. Salpauksesta aion hakea jatko-opiskelemaan kaupan alaa johonkin ammattikorkeakouluun (tradenomi). ICT-ala kiinnostaa  ja aion ottaa ICT-alaan liittyviä opintojaksoja valinnaiseksi, jos niitä on tarjolla. Tulevaisuudessa haluan yrittäjäksi, Mäkelä summasi.​​

Mikä ihmeen NYT!-hanke?

NYT! -hankkeen tavoitteena on lisätä naisopiskelijoiden halukkuutta suuntautua ICT-alalle koulutuspolun eri vaiheissa ja lisätä naisyrittäjien osaamista ICT-teknologian hyödyntämisessä jokapäiväisessä yritystoiminnassa. Lisäksi halutaan vahvistaa opiskelijoiden yrittäjävalmiuksia miesvaltaisella kasvualalla. NYT!–hanke vastaa haasteeseen pilotoimalla kolme toimintamallia, joissa osallistujina on vain naisia: Nyt heti mulle kaikki digitalisaatiosta, NYT! lähti yritys kasvuun ja NYT! Winnowate. Toiminta-alueena on Päijät-Häme ja kohderyhmänä naisopiskelijat, sekä naisyrittäjät.

Ensimmäinen toimintamalli, Nyt heti mulle kaikki digitalisaatiosta, vie ICT-alan opetusta toisen oppilaitoksiin ICT-alan naisopiskelijoiden ja –opettajien voimin. Opiskelijat ja opettajat yhdessä ovat järjestäneet toisen asteen naisopiskelijoille kursseja kuvankäsittelyyn ja koodaukseen liittyen. Toisessa mallissa asiantuntijat luovat ICT-alan täydennyskoulutusta alueen naisyrittäjille. Kolmas toimintamalli on yritysleiri, jolla lisätään naisopiskelijoiden yritysvalmiuksia yhdessä kehittämisen ja tekemisen kautta, sekä kehitetään naisyrittäjien osalta jo olemassa olevan yrityksen liiketoimintaa uuden teknologiaosaamisen tai –ajattelun kautta. Naisopiskelijoilla ja –yrittäjillä on mahdollisuus oppia toinen toisiltaan ja kehittämistehtävät painottuvat joko teknologian alan yrityksiin tai mukaan lähtevien yritysten teknologiaratkaisujen kehittämiseen.

Hanke käynnistettiin, koska Naisia ICT-alalle! –tutkimuksessa selvisi, että nuoret naiset näkevät ICT-alan vaikeana, kaukana ihmisläheisestä ja ettei naisena tuntisi oloaan kotoisaksi ICT-alalla. Lisäksi ICT-alan opiskelijoista ja työntekijöistä alle 25 % on naisia, sekä Tekesin start-up -rahoitusta hakevista yrityksistä vain noin kuusi prosenttia on ollut naisten johtamia. Digitalisaation myötä ala on kasvussa ja tarjoaa työllistymismahdollisuuksia sekä palkkatöissä että yrittäjänä. Uusien yrittäjien yrittäjyysvalmiuksien kehittämisen lisäksi on tärkeätä tukea jo yrittäjänä toimivia naisyrittäjiä uusin toimintatavoin.

Seuraavat NYT!-hankkeen työpajat
torstai 30.3. 
klo 10.15-12.15 koodauspaja​ (luokka E306, Ståhlberginkatu 10) 
klo 13.00-14.30 esineiden internet, eli Iot (luokka C405, Ståhlberginkatu 10)

keskiviikko 5.4.
klo 12.00 kuvankäsittelytyöpajan jatko-osa (luokka E303, Ståhlberginkatu 10)

Lisätietoja

Lahden ammattikorkeakoulu, liiketalouden ala, NYT!-hanke​
projektipäällikkö Helena Salakka, puh. 044 708 5021
​​​
Teksti ja kuva: Anna Kronberg