Ostoskorissa
  tuotetta

Muotoiluinstituutin opiskelijoiden tuottamat videot edistävät Päijät-Hämeen luontomatkailua

28.11.2017 15:20 | Uutinen

LAMKin Muotoiluinstituutin valokuvauksen opiskelijat ovat tuottaneet upeita luontomatkailuvideoita Mennään metsään -hankkeen toimeksiantona. Alueen matkailuorganisaatiot, kunnat ja yritykset voivat hyödyntää videoita omassa viestinnässään sekä markkinoinnissaan alueen luonto- ja hyvinvointimatkailun hyväksi. 

Kesän projektissa olivat mukana Johannes Erkkilä, Valtteri Heinonen, Johanna Jarva, Mari Kaakkola, Vilma Rimpelä ja Pinja Saarela sekä heidän ohjaajansa Kari Kuukka

Katso uudet videot!

Videoiden tekijät kertovat omista oppimiskokemuksistaan ja tunnelmistaan kuvausprojektin päätyttyä. 

Mitä opin?

Ryhmän johtaminen oli hyvä oppimiskokemus. Jokaiselle kohteelle oli nimetty vastaava ja hänelle kaksi muuta kuvaajaa mukaan ja järjestelmä toimi hyvin. Joutui tekemään delegointia ja suunnittelua ja päässä piti itse kullakin muodostua oma ajatus siitä, mitä haluaa videosta ja minkälaiseksi sen muodostuvan. Koulussa ei tyypillisesti ajaudu sellaiseen tilanteeseen, että joutuu johtamaan koko ryhmää (kuvaus, kuvausjärjestelyt, mallit ja heidän toimintansa, catering) ja tämä oli hyvin opettavaista.

Mikä oli kivaa?

Vietämme niin paljon aikaa sisällä, että oli hienoa saada työskennellä ulkona ja luonnossa. Samoin kopterin lentäminen ja sillä kuvaaminen oli antoisaa. Hienoa oli myös se, että annettiin hyvinkin vapaat kädet, sekä suunnitteluun että toteutukseen. Koulutyöskentelyn vastapainona luonto oli mahtava työskentely-ympäristö. Tiiminä työskentely oli myös positiivinen kokemus.

Mitä haasteita tuli vastaan?  

Aikatauluttaminen. On aina haasteellista, kun mukana on monta ihmistä: kaikilla on muita menoja ja töitä. Kuvaukset osuivat myös loma-aikaan. 

Säät aiheuttivat päänvaivaa, kuluneena kesänä erityisesti. Siinä missä luonto on kiva työympäristö, sää aiheuttaa haasteensa: joko valo on väärä tai sitten sataa. Kopterikuvaukselle myös jo keskivahva tuuli tai liian suuri kosteus voi olla rajoittava tekijä.

Mitä tekisin toisin?

Metsän siimeksessä kopterilla kuvaaminen oli todella haastavaa ja vaikka kuinka harjoittelimme ennen projektia, pieni lisäharjoitus metsässä olisi lisännyt varmuuden tunnetta. Teimme luontovideoita, joita käytetään markkinointitarkoituksiin ja luonnollisesti haimme niihin hyvää säätä sekä mahdollisimman paljon kesää ja aurinkoa.  Mutta toisaalta: olisi ollut kiva työskennellä myös sateessa, sumussa ja ehkä eri vuodenaikoina? Jotkut kohteet toimisivat hyvin muinakin vuodenaikoina.

Missä onnistuttiin?

Varmasti kaikki olivat todella tyytyväisiä fiktio-osuuteen. Tarina toimi, musiikki toimi, sekä sävellys että laulaja olivat todella hienoja ja päähenkilön valinta osui aivan nappiin. Poikkeuksellisen kylmä ja sateinen kesä ei näy videoiden tunnelmassa lainkaan. Päänvaivaa aiheutti hyvien kuvauspäivien sopiminen – mukana oli tuuriakin, mutta onnistuimme mielestämme hyvin.

Miten poikkeaa muusta kuvauksesta mitä olette tähän mennessä tehneet?

Markkinoinnillinen lähestymistapa oli uusi ja mielenkiintoinen. Kaikki etukäteisvalmistelut, logistiikka, catering, mallit, päivän aikataulutus, aktiivinen sääpalveluiden käyttäminen ja -seuraaminen. Ja kaiken kahteen tai kolmeen kertaan varmistaminen, että on varmasti hoidossa.

Opiskelijaryhmän ohjaaja Kari Kuukka on tyytyväinen lopputulokseen, vaikkakin sateinen kesä aiheutti päänvaivaa. 

- ”Olen tosi ylpeä koko tiimistä, mielestäni tosi hienoa jälkeä”, iloitsee Kari Kuukka

Lopuksi vielä hyviä vinkkejä harrastajalle 

- Laskekaa kamera alas ja katsokaa ympärillenne. Ei häselletä: katso ensin ja kuvaa vasta sitten – jos siihen on aihetta.

- Kun näet edessäsi jotain ja harkitset kuvan ottamista: mieti miten kuvaat, älä ota heti ensimmäistä ja helpointa kuvakulmaa. Kärsivällisyys on avain.

- Hyvä kuva on loppujen lopuksi omista ratkaisuista kiinni. Kaikki ei ole maisemaa, horisontin ei AINA tarvitse olla kultaisessa leikkauksessa.

- Hyvä kuva voi olla myös epätarkka eli puhtaasti tunnelman abstrahointi: heiluva lehvästö, kimaltava järvenselkä, etc.

- Kuvaa myös mitä kamera mahdollistaa, mutta mitä ihmissilmä ei välttämättä näe: pimeys ja yö; hitaat ja supernopeat suljinajat eli liikkeen äärimmäinen pysäyttäminen tai toisaalta vaikka veden virtauksen pehmentäminen. 

- Rajallisen syväterävyysalueen (DOF) hallittu käyttö suuren aukon avulla toimii myös usein hienosti.


Teksti: Johannes Erkkilä, Valtteri Heinonen, Johanna Jarva, Mari Kaakkola, Vilma Rimpelä, Pinja Saarela, Kari Kuukka, Niina Ihalainen

Kuvat: Johannes Erkkilä, Valtteri Heinonen, Johanna Jarva, Mari Kaakkola, Vilma Rimpelä, Pinja Saarela, Kari Kuukka 

Lisätietoja: 

Niina Ihalainen, Mennään metsään -hankkeen projektipäällikkö 

niina.ihalainen@lamk.fi​​