Ostoskorissa
  tuotetta

Mika Heinosen veistos paljastettiin Muotoiluinstituutilla

9.11.2017 16:30 | Uutinen
​Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutilla paljastettiin tänään kansainväliseen Pillars of Freedom -projektiin kuuluva Mika Heinosen julkinen veistos.

Paljastustilaisuudessa avajaispuheen piti Muotoiluinstituutin oppilaskunta Mion entinen puheenjohtaja Daniel Palatz. Tulevan ajoneuvomuotoilijan puheessa teemana oli taide ja sananvapaus. Musiikista vastasi toisen vuosikurssin mediaopiskelija ja sarjakuvataiteilija Juho Maurinen. Tilaisuuden lopuksi veistoksen tekijä, Muotoiluinstituutin lehtori Mika Heinonen kuvasi vaikuttavassa puheessaan veistosta sekä sen luomisen lähtökohtia.


Ilman taidetta maailma olisi mahdoton paikka elää.

Veistos on viisimetrinen, kuoritusta luonnon puusta tehty ja taivaansiniseksi maalattu kainalosauvapari, jonka sauvat muuttuvat kultaan kastetuiksi taiteilijasiveltimiksi. Teoksen nimi on Consolation, Lohtu, ja se sijaitsee Muotoiluinstituutin vanhimman, eli A-osan julkisivuseinässä Kannaksenkatu 22:ssa. 

Heinosen mukaan taide käsittelee usein kärsimystä, ja toimii tällöin eheyttäjänä sekä lääkkeenä, lohdun tuojana. Myös muotoilun tehtäviin kuuluu arkielämän puutteiden ja vajavaisuuksien tunnistaminen ja korjaaminen, niin sanottu maailman parantaminen. Sananvapaus ja suvaitsevaisuus ovat näiden sosiaalisten ja eettisten tehtävien perusedellytyksiä.

- Todellisuuden kriittinen tarkasteleminen on edellytys vaihtoehtojen etsimiselle. Ontuva maailma tarvitsee kainalosauvoja. Kilpailuyhteiskunnasta tulee huomaamatta kova voittajien yhteiskunta, ellei empatian ja inhimillisyyden henki ravitse sitä, Heinonen kuvaa.


Pillars of Freedom

Heinosen teos on osa Pillars of Freedom –projektia.  Hanke on saksalaisen Alfred Mevissenin noin vuosi sitten käynnistämä kansainvälinen veistosprojekti, joka kokoaa kuvanveistäjiä ympäri maailman tekemään julkisen taideteoksen sanavapauden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Taiteilijoita on yhteensä noin 80, ja teoksia tulee noin sata eri puolille maailmaa. Heinonen on mukana ainoana suomalaisena kuvanveistäjänä.