Ostoskorissa
  tuotetta

Mediasisällön suunnittelijat ovat tarinankertojia

22.12.2017 12:05 | Uutinen
Antti Run -pelin kuva, jonka oppilaat olivat tehneet hänelle viime helmikuussa vastuuopettajuus-/syntymäpäivälahjaksi. Pelissä Antti juoksee ympäri koulua ja yrittää väistellä esteitä.

​Visuaalisen viestinnän kokonaisuuteen kuuluva mediasisällön suunnittelu antaa monipuolisen koulutuksen ja ammatilliset perusvalmiudet toimia viestinnän kentällä. Opiskelijoita hakukohteeseen valitaan noin 15. Mediasisällön suunnittelun vastuuopettaja Antti Heinosen mukaan opiskelijoille tarjotaan laajasti viestinnän kentältä mm. graafiseen suunnitteluun, pelisuunnitteluun tai populaarikulttuuriin liittyviä opintoja. 

Askeleen edellä

Opiskelijat työllistyvät helposti opintojen jälkeen esimerkiksi mainos- ja viestintätoimistoihin, peliteollisuuteen, liikkuvan kuvan leikkaamiseen, jälkikäsittelyyn tai tehosteiden tekemiseen. Tulevaisuudessa myös uudet tekniikat ja viestintävälineet tarvitsevat yhä enemmän sisällöntekijöitä. Muotsikassa panostetaan VR- ja AR-osaamiseen eli virtuaali- ja lisättyyn todellisuuteen. Heinonen painottaa, että on tärkeää nähdä ja ymmärtää miten ne tulevat muuttamaan suunnittelua ja miten niitä voi käyttää hyödykseen. 

- Meidän OPS (opintosuunnitelma) on varmasti muuttunut Muotsikassa eniten. Me teemme käyttösisältöä medioihin, mutta meillä on tuntosarvet pystyssä koko ajan ja yritämme katsoa, mikä on seuraava asia, mihin pitää panostaa, Heinonen kertoo. 

Tarinan kerrontaan tarkoituksenmukaisin keino

Tarina on tehokas keino viestiä ihmisille. Perusopetuksessa painotetaan, että työ on tarinankerrontaa. Opiskelu ei ole niin teknistä, kuin voisi kuvitella. Perusohjelmat ja työkalut opetellaan, mutta pääosassa on sisältö. Jokaista työtä varten valitaan tarkoituksenmukaisin tapa.

- Ohjelmat ovat meille työkaluja. Esimerkiksi pelien suunnittelu menee helposti teknisten asioiden ratkomiseksi. Meillä pyritään siihen, että opiskelijat pystyvät esittämään suunnitelmat vuorovaikutteisesti. Esimerkiksi ohjelmoinnista opetetaan perusteita. Aina on toki niitä, joita asia kiinnostaa enemmän ja he panostavat siihen omassa opiskelussaan, vahvistaa Heinonen.

Monipuolinen koulutus antaa hyvät valmiudet alalle

Koulussa on vireillä paljon TKI-hankkeita, joihin opiskelijat ottavat osaa. Heinosen mukaan käynnissä on parhaillaankin neljä isoa hanketta, joista kaksi liittyy informaatiomuotoiluun. Opiskelijat tekevät hankkeisiin myös erilaisia animaatioita, tietopohjaista käsikirjoittamista ja simulointeja. 

- Opiskelijoilla on selkeä opintosuunnitelma. Suuri osa suorittaa opinnot jo etuajassa. Luokat tiimiytyvät hyvin ja tekevät töitä hyvin yhdessä, Antti Heinonen iloitsee. 

Sneak peek viestinnän kenttään

Kolmannen vuosikurssin opiskelija Mikko Kantonen pääsi Muotoiluinstituuttiin ensimmäisellä yrityksellä.  Jo lukion jälkeen hän ajatteli, että Muotsikka olisi kiva paikka opiskella, mutta päätyi kuitenkin restonomiopintoihin. Suunta ja ajatukset kypsyivät vuosien varrella ja noin 15 eri ammatin jälkeen suunta oli selvä. 

- Liikkuva kuva ja mediasisällön suunnittelu houkuttelivat. Tämä on oikea ala, minulla on selkeä visio tästä, Mikko Kantonen toteaa.

Tavoite valmistumiselle on joulu 2018, opinnäytetyö vielä puuttuu. Restonomiopinnoista Mikko sai hyvityksiä yleisistä ammattikorkeakoulun kursseista kuten esimerkiksi kielistä.  

- Mediasisällön suunnittelun koulutus on laaja-alainen. Viestinnän kentästä annetaan vähän sellainen sneak peek tai leffan traileri ja siitä saa kuvan, minkälaisia töitä alalla on. Tosi paljon on itsestä kiinni, mistä nappaa, mihin haluaa panostaa ja mennä syvemmälle. Jos haluaa oppia täysin 3D-animoinnin, siihen löytyy muita kouluja, mutta jos haluaa saada laaja-alaisen koulutuksen median ja viestinnän alalle, kannattaa tulla tänne, Mikko kannustaa. 

Mikko vahvistaa mielikuvan, että ala muuttuu koko ajan. Jo koulussa opetetaan, että pitää olla joustava ja valmiina muutoksiin. 

- Pitää olla kiinnostunut alasta, se on aika selkeää. Kannattaa myös olla ennakkoluuloton. Itsekin luulin, että pitää olla taitelija, jotta tänne pääsee sisään. Muotsikassa on hirveän erilaista porukkaa. Tämä on rikkaus. Ja hyvä, etten hakenut tänne aiemmin, nyt oma ajattelu on kypsynyt, Mikko toteaa. 

Mediasisällön opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikkoja hyvin. Mikon työharjoittelupaikka oli tuotantoyhtiö, jossa hän pääsi tekemään 3D-animaatioita ja videoleikkauksia. 

Teksti: Petra Ruonakoski, 040 5040 031​